Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-12 09:00:00

Globális probléma lehet belőle

Nézeteltérések az Európai Központi Bankban

Nem várt fordulat rengette meg az árfolyamokat és a piacokat: lemondott a posztjáról az Európai Központi Bank igazgatótanácsi tagja, Jürgen Stark.

Jürgen Stark lemondása nem várt fordulat lehet az Európai Unió életében - tudtuk meg az MTI tudósításából. Valószínűleg azért távozik az intézménytől, mert nem ért egyet az Európai Központi Bank programjával, amely az államkötvény-vásárlást támogatja. Az Európai Központi Bank közleményt adott ki, melyben személyes okokra hivatkozik a távozást illetően. Már keresik a német közgazdász utódját, aki még év vége előtt átvenné a helyét az igazgatótanácsban.

Nem ő az első, aki hangot adott nemtetszésének az államkötvényekkel kapcsolatos tranzakciókat illetően, februárban Axel Weber is lemondott a német jegybank elnöki posztjáról. A lemondást közlő sajtóhír hallatára márciusi szintre esett vissza az euró ára. 2008-ban indította útjára a Bank a kötvényvásárlási programját, amikor három éve a válság kiteljesedett. Az utóbbi hónapok világpiaci pánikhangulata (Amerika leminősítése, a görög államcsőd körüli vita kibontakozása, majd az olasz és spanyol államcsőd rémképe) miatt újra elővették ezt a programot, bár már korábban is heves tiltakozást váltott ki a tervezet. A cél az volt, hogy az euróövezeti tagországok állampapírjainak felvásárlásával segítsék elő a bajban lévő államháztartások finanszírozását.


Nem kizárt a kizárás

A legnagyobb tiltakozást mindig is Németország részéről tapasztalhattuk, már többször felröppent a hír, hogy az adósságválsággal küzdő országokkal egyre kevésbé akar sorsközösséget vállalni. Pár hete megint fókuszba került a kilépés lehetősége, de a legutóbbi londoni, Economist Intelligence Unit (EIU) által közzétett tanulmány is lehetőséges forgatókönyvként tekint Németország távozására, ami egyben a valutaunió végét is jelentené.

Az Európia Unió egyre kevésbé fenntartható közösségnek tűnik, Soros György magyar származású amerikai befektető is pénzügyi stabilitás érdekében történő szűrést tartotta lehetséges útnak, majd a Financial Times-ban jelent meg egy hasonló nézeteket valló cikk. A holland miniszterelnök és pénzügyminiszter is a renitensek megbüntetését, végső esetben a kizárást szorgalmazná. Persze ezt az utolsó lépés lenne, előtte az EU-nak kellene a pénzügyi fegyelmet betartó programokra kényszeríteni a nehézségekkel küzdő országokat.

Összességében elmondható, hogy Jürgen Stark távozása megint az Európia Unióra irányítja a figyelmet, melynek fenntarthatóságát egyre kevésbé tartják valószínűnek a gazdasági elemzők.
 

AE

A kép innen.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.