Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-19 16:11:00

Egyre mélyebbre süllyednek a görögök a mocsárban

Megoldják végre a görög válságot?

Pont kerülhet végre a görög válság végére, miután vasárnap összeülnek az eurozóna pénzügyminiszterei Luxemburgban.

A vasárnapi találkozóval a hétfői nagy tanácskozást készítik elő, amikor már az összes uniós pénzügyminiszterrel együtt próbálnak majd megoldást találni a válságossá vált görög helyzetre. A görög helyzet Magyarországra is hatással van: ha a görögök miatt lejtmentbe kapcsol az euró, akkor erősödhet a forint, a frankhitelesek pedig egekbe szökő törlesztőrészletekkel szembesülhetnek. A görögöknél egy éve tart a csődhelyzet, és csak Európa segítségével tudnak kilábalni a slamasztikából.
 

Mi a helyzet délen?

A Standard and Poor's még hét elején három fokozattal minősítette le Görögország államadós-besorolásást, a “CCC” minősítés rendkívüli befektetői kockázatot jelent. Jelen állapotukban a görögök állnak a legalsó szinten az összes olyan ország közül, akiket ily módon minősítettek le. Riasztó adat az is, hogy 2010-ben a görög államadósság meghaladta a GDP 142 százalékát, eurózona tagként 60 százalékos határig mehetnének. A görög költségvetés hiánya 10 százalék felett volt. Az országban nem ismeretlen fogalom az adócsalás, rengetegen veszik igénybe a szociális ellátásokat, sok a nyugdíjas és az állami alkalmazott. Vagyis az adófizetők igen szűk rétegben vannak jelen. Ezen adatok alapján- elemzők szerint- Görögországnak már régen csődbe kellett volna mennie. A gazdasági tényezők mellett az is nehezíti a helyzetet, hogy jelenleg kormányválság van az országban, rengeteg a tüntetés és sztrájk a megszorítások miatt.
 

Itt jön képbe az EU

Bebizonyosodott, hogy az eddigi intézkedések (hitel és válságkezelés) kudarcba fulladtak, így az Európai Unión a sor, hogy megoldást találjon a szerteágazó problémára. A legégetőbb kérdés most az, hogy az államkötvényeket birtoklók közül ki, mikor és mennyit fizessen.
 

Merkel és Sarkozy oldják meg a görög válságot?

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken állapodtak meg arról, hogy a privátbefektetőket vonják be a probléma rendezésbe. Ennek érdekében arra kérik őket, hogy a lejáró görög állampapírokért járó pénz helyett gondolkodjanak az átütemezésen (későbbi fizetés) vagy másik állampapírt fogadjanak el. Persze ez sem megoldás, mert ez egyenes út a csőd felé, mivel egy csődben levő ország újabb kötvényeit fogadnák el.
 

Megoldás holnap?

Vasárnap Luxemburgban tartanak tanácskozást az eurózóna pénzügyminiszterei. Az ülésen nagy valószínűséggel döntenek a Görögországnak korábban nyújtott, 110 milliárd eurós nemzetközi hitel fennamaradó részének utalásáról, azaz 12 milliárdról. A vasárnapi tanácskozás folytatásaként hétfőn 27 tagország pénzügyminiszterei dugják majd össze a fejüket az újabb mentőcsomag kapcsán. Az újabb szalmaszálat július közepén nyújtanák a görögöknek.

A hatalmas adósságcsapdába esett ország rengeteg megszorítással próbál kievickélni a bajból, eredmény nélkül. Ahhoz, hogy újabb segítséget kapjanak a nemzetközi hitelezőktől, még drasztikusabb megszorításokkal kellene élniük- ez jelenthet adóemelést, közszolgálati dolgozó elbocsátásokat, kiadáscsökkentéseket. Emellett 50 milliárd eurós privatizációt is kilátásba helyeztek. Ha mindez ebben a sorrendben vázolódik, akkor kicsit fellélegezhet az euró és a forint is, és a frank sem kerül süllyesztőbe.

A megoldástól még nagyon messze van Görögország, továbbra is hatalmas bizonytalanság uralkodik. Minden szem a holnapi tanácskozásra szegeződik, ahol a kialakulóban levő mentőcsomag talán a probléma megoldásának elő állomása lesz.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.