Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-24 14:45:00

Romániai bűnszövetkezet nyomában a BBC stábja

Luxusjövedelmek koldulásból

Naponta akár kétszázezer forintnyi fontot összekéregetnek, mégis kukákból kénytelenek enni - megrázó riport a BBC-től a London utcáin kolduló romániai gyerekekről.

Jelenkori Twist Olivérekként festi le a brit közszolgálati BBC televíziócsatornája azokat a romániai cigánygyermekeket, akik naphosszat koldulnak London utcáin. A legfiatalabb kéregető alig négyéves.


Profi könyörgők


A fehér fejkendős kislányt egyszerűen csak Alice-nek nevezik a BBC Panorama című műsorának stábjának tagjai, hónapokig dolgoztak vele a brit főváros utcáin. Bemutatták, hogy a gyermek egy telefonfülkét használ WC gyanánt, a McDonalds kukáiból táplálkozik, s közben profi módon koldul esőben, szélben, fagyban.

A filmben megszólal egy londoni étteremtulajdonos, aki gyakran látja a kéregető gyermekeket. Szerinte vannak köztük olyanok, aki naponta összekalapoznak akár 170 ezer forintnyi fontot is. Mégis kukáznak: ahogy Alice, úgy társai is minden pénzüket egy körülbelül húszéves nőnek adják át. A nő –  valószínűleg a kislány anyja –  Romániába továbbítja a begyűjtött pénzt. Ugyanígy tesz egy másik asszony is. Az ő csapatában is van egy négyéves gyermek: a fiúcskát Lou-nak becézik a brit riporterek. A gyermek és társai egy mecset közelében kéregetnek, s minden pénteken megszólítják az oda tartó, vagy onnan távozó muzulmánokat.


Árulkodó BMW

Lou-t követve a riporterek eljutottak egy Essex grófságban található, ilfordi házhoz, amely előtt egy X5-ös BMW luxusterepjáró parkolt. Az ingatlan környékén megfigyelték mások mellett a bánffyhunyadi Rostás család tagjait is. Rostás Jánost és feleségét, Stelát, valamint lányukat azzal gyanúsítja a brit rendőrség, hogy átverték a szigetország társadalombiztosítási rendszerét, és – számos romániai bevándorlóhoz hasonlóan – jogtalanul jutottak állami támogatásokhoz.

A BBC ezért nem állt meg Ilfordban. Követték Rostásékat, amikor hazautaztak Bánffyhunyadra. Az erdélyi város egyébként is arról híres, hogy itt található az a több tucat bádogfedeles, „kacsalábon forgó”, ezertornyú palota, amelyek egy részét tulajdonosaik eleve megtévesztett nyugati segélyszervezetek és egyházak bőkezű adományaiból építették fel. A házak a város Nagyvárad felőli bejáratánál sorakoznak. A riporterek kiderítették, hogy Rostáséknak két ilyen – egy kisebb és egy nagyobb – házuk is van. Nem volt nehéz az újságírók dolga, a nagyobbik épület előtt az Ilfordban már felfedezett BMW parkolt...


Emberkereskedők főfaluja

A brit rendőrök nem bírnak a romániai kéregetők áradatával, s a BBC-nek ők is megerősítették, hogy e modern rabszolgák roppant jól „keresnek”: évente átlagban 34 millió forintot vágnak zsebre koldulásból, lopásból, de akár prostituálják is magukat. A brit sajtó szerint az ilyen bevételek java része a Dél-Romániában található Tandarei faluban gyűlik össze, ahol számtalan luxusvilla felépült már az Egyesült Királyságban futtatott gyermekek kizsákmányolásából. Mint kiderült, a falu egy óriási emberkereskedelmi hálózat központja, amely iránt az elmúlt esztendő alatt többször is élénk érdeklődést tanúsítottak a brit és román hatóságok.

A riporterek nyomába eredtek a kis Alice-nak is. Kiderítették, hogy a London melletti Slaugh kisvárosban élt anyjával, Denisa Mazarache-val, és az ugyancsak dél-romániai Fetesti városából származnak. Az újságírók oda is elutaztak, majd családja egyik tagjának házából előkerítették a nőt. Denisa beismerte, hogy egy évvel ezelőtt valóban koldult Londonban, de ma már felhagyott a kéregetéssel. Azt is elmondta, hogy lánya óvodába, ő pedig munkába jár Fetesti városában. Denisát azonban éppen két hónapja kapta lencsevégre a BBC kamerája Londonban...


Emberbaráti szeretet

A téma egyébként nem újkeletű. Nae Caranfil román rendező nagy sikerű 2002-es filmjében, a Filantropicában éppen a romániai szervezett koldulást dolgozza fel: egy tanár házassági évfordulóját ünnepli feleségével egy étteremben, de miután számlájuk kettejük havi fizetését is kiteszi, felháborodnak. Cirkuszolni és dulakodni kezdenek a pincérekkel, végül egy pökhendi gazdag fizet helyettük. Később kiderül: mindez csak színjáték volt. Az írói ambíciójú, tisztes irodalomtanár, egy volt örömlánnyal luxusvendéglőket látogatva, estéről estére eljátssza ezt a jelenetet. A pincérekkel osztoznak, a maffiafőnök lenyúlja saját részét, de még így is jól keresnek.

Miután a tanár beleszeret egy modellbe, s a hódításhoz pénz is kell, eljut a Filantropica nevű (ál)alapítványhoz és annak főnökéhez. Pepe koldusoknak ad ötleteket, kéregető szövegeket fogalmaz számukra és járulékot követel, amiből hatalmas villát építtet. Természetesen a vendéglői színjáték is az ő találmánya. – Mindez csak egy mese, nem a valóság – nyilatkozta a rendező egy interjúban; ő nem akart elgondolkodtató és aktualizáló lenni. A BBC viszont kénytelen volt fordítva megragadni a témát: a valóságot mutatják, és akaratlanul is elgondolkodtatnak, aktualizálnak.

 

Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szegénység
  • Hajléktalan megasztár
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Hajléktalan megasztár
  • Gyermekkönnyekben fürdik Görögország
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele II. rész
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • Nézze meg: így karácsonyoznak az árvák
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.