Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-08 14:00:00

Ez talán megnyugtatja a befektetőket

Létrehozható a szuperhármas mentőalap?

A korábbi tervek ellenére várhatóan az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) mégsem váltja fel az Európai Pénzügyi és Stabilitási Eszközt (EFSF), hanem vele párhuzamosan működve megduplázza a mentőalapot.

Nyilvánvaló, hogy az eurózóna jelentősen meg akarja emelni a válságban lévő országok „védőfalát”. A Reuters hírügynökség és a Financial Times értesülései szerint a tagországok delegációi a csütörtökön kezdődő EU-csúcson arról tárgyalnak majd, hogyan kellene a pénzügyi alapokat az adósságválsággal szemben növelni. E szerint a tartós eurómentési alap, az ESM és az átmenetileg létrehozott mentőalap, az EFSF legalább egy ideig egymás mellett működhetne, holott korábban azt tervezték, hogy az ESM felváltja az EFSF-et. Az értesülések rangos EU-tisztviselőktől származnak.


Egy teljesen új alap ötlete is felmerült


Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn közösen jelentette be, hogy a tervezettnél egy évvel korábban, 2012 nyarán indulhatna el az ESM, amelynek keretében több mint 500 milliárd euró áll majd rendelkezésre. A válságban lévő országok számára ez a pénzügyi segítség végső határa. Az új tervekkel az eurómentési alap hatóerejét - azaz az EFSF 440 milliárd euróját - a duplájára emelnék. Azonban az EFSF pénzből már 190 milliárd eurót odaadtak Görögországnak, Írországnak és Portugáliának.

De nem csak ez szolgálna a pénzügyi stabilitás megerősítésére. Az EU-csúcson a tárgyaló felek fontolóra veszik egy másik alap létrehozását is, melynek keretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az eurózóna 17 központi bankja egy több száz milliárdos speciális alapot hozna létre a pénzügyi válságba került országok megsegítése érdekében. Ha a kormányfők ezeket a javaslatokat mind elfogadják, egy szupermentőcsomag jöhet létre, az EFSF, az ESM és az IMF együttesével, ami tartósan hathat a pénzügyi szereplőkre.


A New York-i és az ázsiai tőzsdék sokat várnak az EU-csúcstól


Az értesülések szerint a terveket nem biztos, hogy minden ország támogatni fogja, az északi országok a nagyobb felelősségvállalástól visszariadhatnak. Még Németországnak is nehéz elfogadni ezt a modellt. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, miután szeptember végén a Bundestag jóváhagyta az EFSF kibővítéséről szóló javaslatot, leszögezte: Németország 211 milliárd euróig vállal garanciát – „és ennyi volt, vége”.

A nemzetközi pénzpiacok meggyőző döntéseket várnak az EU-csúcstól. A Standard & Poor hitelminősítő intézet fenyegetései ellenére, miszerint 15 eurózónai országot 90 napon belül 50 százalékos valószínűséggel leminősítenek, az amerikai és ázsiai piacok a kombinált mentőalap hatásaként növekedésre számítanak.

 

spiegel.de / K.M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.