Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-11 06:08:00

A vallást továbbra is kézben tartja

Lemondott a dalai láma - megtévesztés vagy visszavonulás?

A dalai láma a napokban bejelentette, hogy lemond a tibeti emigráns kormány vezetéséről. Egyben átengedi a tisztséget egy szabadon választott vezetőnek. A szellemi irányító ő marad.

A tibeti vezető emigráns kormányának székhelyén, az észak-indiai Dharamszalában csütörtökön mondott beszédében jelentette be visszavonulását a politikai élettől. Úgy véli, most egyértelműen eljött az ideje annak hogy a tibeti népnek szabadon választott vezetője legyen, akinek "átadhatja a hatalmat", és ennek érdekében javasolja majd a tibeti emigránsok alkotmányának módosítását a tibeti "parlament" márciusi ülésén.

Peking nem hisz a lámának

Kína szerint nem szabad komolyan venni a bejelentést. Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő nemzetközi közösség megtévesztésére irányuló ravasz cselnek nevezte a bejelentést. A dalai láma politikai szerepe nagyrészt ceremoniális - az emigráns kormányt hivatalosan egy választott miniszterelnök vezeti -, de státusa a kabinet minden más tagjának szerepét elhomályosítja. Jóllehet a dalai lámák hagyományosan Tibet politikai és vallási vezetői voltak egyben, Tendzin Gyaco régóta úgy tekinti, hogy ő már "félig visszavonult" a politikai vezetői szereptől. Viszont továbbra is a tibeti buddhisták szellemi vezetője.  

A dalai láma nem a buddhista pápa

"Vallási értelemben a dalai láma bódhiszattva megtestesülésének számít, aki a buddhisták szemében - függetlenül az irányzattól - kétségtelenül szent személy. A tibetiek szemében a mindenkori dalai láma egy igen tekintélyes buddhista istenség újjászületése, mitikus neve Avalokitesvara, aki az együttérzésen munkálkodik. A mahajana buddhizmusban ő a cselekvő könyörületesség bódhiszattvája. Épp ez a speciálisan tibeti intézmény az, ami a kínaiaknak fejfájást okoz: leszűkíti a politikai mozgásterüket, hiszen az egész buddhista világ szentségként, tisztelettel tekint az ilyen cím és a hozzá kapcsolt kvalitások birtokosára. Az átlagos tibeti szemében ő az igazságos. A világ más részen élő buddhisták szimpátiával tekintenek egymásra, ám a buddhizmusnak nem alakult ki olyanfajta hierarchikus és univerzális intézménye, mint például a katolikus egyháznak. Az, hogy a jelenlegi dalai lámát a világ többi buddhistái megbecsülik, az nem a tibeti tisztségnek szól, hanem a gyakorló szerzetesnek és elkötelezett tanítónak. A többség szemében ő csak egy, a buddhista lámák sorában."

Porció Tibor, a SZTE Vallástudományi Tanszékének adjunktusa egy korábbi interjúnkban 

A XIV. dalai láma 1959 óta él Indiában, ahol több mint százezer tibeti menekült lakik 19 különböző telepen. Tendzin Gyaco lámának az indiai kormány azzal a feltétellel adta meg a menedékjogot, hogy nem folytat politikai tevékenységet. Ő mégis kormányt alakított, majd 1963-ban deklarálta Tibet függetlenségét. Erről már korábban lemondott a maximális önkormányzat és a vallásszabadság ellenében, ugyanakkor Peking ma sem akar hallani a függetlenedési törekvésekről, s Tendzin Gyaco kudarcnak minősítette a színfalak mögött Pekinggel folytatott tárgyalásait. A 2008 tavaszán kitört tibeti zavargások idején az erőszakcselekmények abbahagyására szólította fel honfitársait.


Tanulhatunk a lámától?

"Keresztény ember számára nincs semmi, amit ne tanulhatna meg az élő Krisztustól és a Bibliából. Egy nem hívőt esetleg a materializmus felől a szellemi értékek felé vezethet", mondta Szalai András evangélikus teológus korábban portálunknak azon kérdésünkre válaszolva, hogy lehet-e valamit keresztényeknek, akár a nem hívőknek tanulni a dalai lámától. "Egy keresztény embernek akkor lehet veszélyes őt hallgatni, ha bizonytalan és gyenge a saját hite. A keresztény ember számára Jézus Krisztus az egyetlen üdvözítő, és nem adatott nekünk más név, amelyben üdvözülhetnénk", mondta el ugyanerről Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes, katolikus teológiaprofesszor.

A dalai láma számos kitüntetés birtokosa. 1989-ben megkapta a Nobel-békedíjat, amelyet a "világ valamennyi elnyomottja" nevében fogadott el, 2007-ben pedig a Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetését. Sokat utazik, célja, hogy a figyelmet Tibetre irányítsa, és közvetett módon nyomást gyakoroljon Pekingre; személyes varázsának hatására világszerte rengetegen tértek át a buddhizmusra.

KV


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt
  • További cikkek Dalai láma
  • Wikileaks: A dalai láma a „gonosz megtestesülése”
  • Mi a dalai láma sikerének titka?
  • Az amerikaiak többsége az alapítók vallását követi

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.