Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-23 15:07:00

Szőke, kék szemű, jobboldali terrorista: a baloldal legkedvesebb vágya?

Konzervatív kereszténynek vallja magát a norvég tömeggyilkos

Politikai és teológiai meggyőződéséről is beszámolt állítólag a norvég ámokfutó. Többen máris arról értekeznek, milyen veszélyes a hit. Blogszemle.

Anders Behring Breivik a neve a norvég férfinak, akit a norvég hatóságok gyanúsítnak a szörnyű mészárlással: több mint kilencven fiatalt ölt meg egy nyári táborban, és bombát robbantott Oslo központjában. Breivik világnézete a rendőrség által kiadott információk szerint azonosítható a  „jobboldali” „keresztény” és a „konzervatív ” jelzőkkel. 


És máris megvan a baj oka?

Az americanthinker.com bloggere, Thomas Lifsone e hírre epésen megjegyzi: feltételezhető, hogy egy „Sarah Palin-tanonc” volt a gyilkos. Úgy véli, Breivik ugyanolyan őrült, mint a cselekmények, amelyeket elkövetett.  „De ebben a pillanatban ” – írja –  „a baloldal a legkedvesebb vágya valósul meg: valakit fel tudnak mutatni, egy keresztény terroristát, bizonyítva, hogy az iszlamo-fasizmus sem rosszabb, mint a kereszténység.” A szerző hozzáteszi: „először az a feltételezés látott napvilágot, hogy Izrael-ellenes iszlám terroristák követték el ezt az őrületet, mire iszlám csoportok azzal reagáltak, hogy épp Norvégia folytatott Izrael-ellenes politikát, és hirdetett Izrael-ellenes bojkottot... Én továbbra is szkeptikus vagyok Breivik jobboldali keresztény hitével kapcsolatban.”

Magyarországon is magas labdának bizonyulhat a norvég rendőrség által kiszivárogtatott hír. Egy ateista blogon A norvégiai ámokfutó és a hit ereje címmel máris a következőt olvashatjuk: „A rendőrség szerint Anders Behring Breivik keresztény, konzervatív személy. Twitter-oldalán a következő John Stuart Mill idézetet találták: Egy ember, akinek hite van, olyan erős, mint százezer másik, akiknek csak érdekei".

A blogger így folytatja: „Aki olyan álmokat ringat, hogy lehetséges hit fanatizmus, erőszak nélkül, az naív. A hitnek elkerülhetetlen velejárója a jelentős mértékű erőszak. Mert a moderált hit is butaság. Lehet, hogy moderált butaság, de butaság. A butaság pedig olyan, hogy óhatatlanul nagy bajhoz is vezet. Az, hogy a hit butasága egyes vallásokban, egyes országokban, és különösen egyes emberekben eredményez-e ilyen drámai kifejletet, az attól függ, hogy milyen más körülmények játszanak közre abban az emberben.”


mi

 

 

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.