Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-15 09:00:00

A kormány utasította a szerzeteseket, hogy álljanak sorfalat

Kína: a kommunista kormány kiválasztotta az új lámát

Kolostorba vonult a kínai kormány által támogatott magas rangú láma, Gyaltsen Norbu. Rendőri kísérettel közlekedik, parancsra meditál.

A magas rangú buddhista láma, akiből a kormány a Kínában élő 5 millió főt számláló buddhista közösségnek akar spirituális és politikai vezetőt faragni, nyilvánosan, rendőri kísérettel jelent meg Gansu tartományban, Kína északnyugati részén. A 21 éves Gyaltsen Norbu a kínai kormány által kiválasztott 11. Pancsen Láma, aki most a Labrang kolostorba vonult Xiahe városban. A kolostor egyébként a legnagyobb becsben tartott tibeti buddhista központ a Tibeti Autonóm Régión kívül. Idősebb vallási vezetők szerint Gyaltsen heteket, vagy akár hónapokat is eltölthet a kolostorban, ahol a tanulás és meditálás lesz a feladata.


A kínai Pancsen Láma

A Labrang kolostor több mint ezer szerzetesnek ad otthont, akik többsége hűséges a Dalai Láma által választott 10. Pancsen Láma „reinkarnációjához”, aki 1989-ben halt meg. Gedhun Choekyi 1995-ben, 5 évesen, néhány nappal a kiválasztása után tűnt el. Fél évvel később a kínai hatóságok Gyaltsen Norbut választották az új Pancsen Lámának, aki az egyik legfontosabb alakja a tibeti buddhizmus Gelugpa ágának, más néven a Sárga Kalapos iskolának. A Dalai Láma a Gelugpa szekta vezetője, amely a vallási életet uralja Kína tibeti részein.

A „kínai Pancsen láma”, ahogyan sokat tibeti nevezi Gyaltsen Norbut, a gyermekkora és fiatalsága jó részét Pekingben töltötte. A kínai kormány azonban úgy gondolta, hogy jellemét a szerzetesek és tibetiek között kell fejlesztenie. Szakértők szerint most azért küldték Labrangba, hogy így mutasson tiszteletet és alázatot a többi szerzetes iránt, de figyelembe véve a Xiahe-ben történt kormányellenes tüntetéseket, ez a lépés sok rizikót rejt magában.

Arija Rinpoche apát szerint, aki 1998-ban menekült az Egyesült Államokba ahelyett, hogy Gyaltsen mentora lett volna, elmondta: kényszeríthetik erre a lépésre a Pancsen Lámát, de ezzel nem nyeri el a hívek szívét. Hozzátette: Pekingben sem tarthatják, ez ugyanis nem tesz jót Gyaltsen hírnevének. Egyes csoportok szerint Gyaltsen már július elején megérkezett volna a kolostorba, de utazását a korábbi zavargások miatt halasztották elhalasztották a hatóságok.

Múlt héten Xiahe város han kínai lakosai izgatottán várták a Pancsen Láma érkezését, ugyanakkor több szerzetes is arra panaszkodott, hogy Gyaltsen jelenléte árt a kolostor hírnevének. Az egyik szerzetes elmondta, hogy a tibetiek semmit nem akarnak Gyaltsentől, hiszen ő nem az igazi Pancsen Láma. Hozzátette azt is, hogy nem értik, miért akar Peking a hagyományaikba beavatkozni.

A Pancsen Láma megérkezése előtt a turistákat kitessékelték a városból, és fegyveres rendőrök árasztották el a kis hegyi falut. Az egyik tanító, aki kapcsolatban áll az idősebb lámákkal elmondta: a kormány arra utasította a szerzeteseket, hogy délelőtt 11 órakor álljanak sorfalat az utcákon Gyaltsen érkezésekor.

 

mi, The New York Times

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
 • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
 • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
 • Valóban emberrablás történt?
 • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
 • Tízezer milliárd dollár
 • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
 • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
 • Ma a világ egyhatoda ünnepel
 • Kevés a kínai
 • Halál jár csalásért Kínában

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.