Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-24 19:31:00

Sok amerikai nem érti a csoport valódi célját

Kereszténycionisták Palesztina ENSZ-tagsága ellen

Erőteljes tiltakozást váltott ki a kereszténycionistákból az a tény, hogy a Palesztina önálló államként kért teljes jogú tagságot az ENSZ-ben.

A kereszténycionisták erőteljes ellenkampányt folytatnak Palesztina ENSZ-tagsága ellen, mindeközben pedig támogatásukról biztosítják Izraelt. Az amerikai republikánus politikus, Rick Perry kedden kijelentette: keresztényként kötelessége támogatni Izraelt. Beszédében bírálta az ENSZ-t és magát Barack Obama amerikai elnököt is, amiért kiállnak Palesztina önálló államisága mellett.


Mi a céljuk?

A Keresztények Izraelért amerikai csoport kampányukban 4500 támogató elektronikus levelet gyűjtöttek, amelyben Izrael miniszterelnökét, Benjamin Netanyahu-t biztosítják szolidaritásukról. Az e-amilben az áll: miközben sok állam összefogott Izrael ellen, a csoport tudatni akarja a miniszterelnökkel, hogy nincs egyedül. A keresztény cionista ellenmozgalom olyan erőssé vált, hogy az amerikai keresztények nyílt levélben csitítják őket. Azt írják: a Palesztina ENSZ tagsága ellen folytatott kampány a Közel-Kelet békefolyamatait sodorja veszélybe. Bár a cionisták fontos szereplőivé váltak ennek a csöppet sem egyszerű ügynek, sok amerikainak nem világos, hogy kik is a keresztény cionisták, mi a hitvallásuk és mit akarnak elérni az izraeli-palesztin konfliktusban.
 


Sokan túlzásba esnek? Fotó innen

Sok amerikai és izraeli zsidónak viszont szimpatikus, hogy egy olyan csoport, mint a cionisták támogatják a zsidókat és a zsidó államot, azonban néhányan túl messzire mennek: egyesek megülik a zsidó ünnepeket és Izraelbe szerveznek utazásokat. Néhány prominens keresztény cionista szorgalmazza a zsidók visszatérését Izraelbe, amely 1948-ban vált zsidó állammá.

A cionizmus a 19. század második felében elindult zsidó nemzeti mozgalom és ideológia, amelynek célja egyrészt a történelmi Izrael területén egy zsidó állam megalakítása, illetve helyreállítása, másrészt a zsidó érdekek védelme a világ más országaiban. Politikai értelemben a keresztény cionizmus a cionizmusnak nevezett zsidó nemzeti mozgalom keresztény támogatását jelenti. A cionizmus olyan politikai rendszer, amely Izrael vonatkozásában etnikai előjogokat biztosít a vér szerinti zsidó származásúak számára és ugyanezeket a jogokat nem biztosítja a vérségileg arab származású palesztinoknak. Az ENSZ a cionizmust a rasszizmus és az apartheid egyfajta változataként határozta meg. Egyes szerzők úgy gondolják, hogy a keresztény cionizmus lényege az, hogy Izrael minden cselekedetét Isten vezérli, ezért a keresztényeknek azt jóvá kell hagyni, támogatni, sőt dicsérni kell. (forrás: Wikipédia, mek.oszk.hu)


Az amerikai republikánus politikusok, – beleértve Rick Perry-t és Sarah Palin kormányzót is  –, igencsak elkötelezettek Izrael támogatása mellett, vagyis bérelt helyük van a kereszténycionisták táborában.

David Brog, a Keresztények Izraelért mozgalom vezetője szerint a mormon Mitt Romney is kereszténycionistaként írható le. Brog, aki zsidó vallású, elmondta: Ábrahám tanítását követi a csoport, amely kimondja, hogy aki Izrael mellett áll, az áldott lesz, aki pedig ellene van, az elkárhozik. A férfi úgy gondolja, hogy a keresztények azért állnak ki a zsidók mellett, mert a római uralomtól kezdve a Holokausztig sok gyötrelem érte őket.

A kereszténycionizmus a 20. század fordulóján vetette meg lábát az Egyesült Államokban, amikor a fundamentalisták új, tudományos szempontból kezdték értelmezni a Bibliát. Azok a fundamentalisták a Bibliában szereplő Izraelt a modern zsidó állammal azonosították. Shalom Goldman, a Duke Egyetem egyik professzora szerint az amerikai keresztények sokkal régebbről azonosítják magukat Izraellel, egészen pontosan Amerika alapításához kell visszanyúlni. Hozzátette: Izrael egy metafora, amelyet Amerika saját magának kreált.
 

– mi (forrás: CNN)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.