Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-23 07:14:00

„Mert a miképen a villámlás... úgy lesz az ember Fiának eljövetele is”

Katasztrófák mint jelek: közeleg a világvége?

A pusztító erejű japán földrengés és a Fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset vajon az utolsó idők eljövetelét jelzi?

A japán földrengés utáni napokban amerikai hívők blog-, twitter és más mikroblog-bejegyzésekben buzdították egymást imára. Néhány ezek közül úgy vélekedett, közel az utolsó ítélet napja. John Piper, a minneapolis-i Betlehem Baptista Egyház lelkésze apokaliptikusnak nevezte a japáni képsorokat és imára szólította a hívőket. Tíz évvel ezelőtt a World Trade Center elleni terrortámadás után hasonló jelenséget lehetett tapasztalni az amerikai keresztények körében. A Time és a CNN 2001. szeptember 11. utáni közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak több mint fele úgy gondolta, hogy Jelenések könyvében leírtak valóra fognak válni. Ugyanezen felmérés szerint a megkérdezettek több, mint egyharmada szerint a Szentírást szó szerint kell értelmezni és közel egynegyedük gondolta úgy utólag, hogy a Biblia előre jelezte az ikertornyok ledőlését is.

A világvége eljövetele mindig is foglalkoztatta az emberiséget és mindig akadtak, akik saját koruk eseményeit, háborúkat és természeti katasztrófákat figyelmeztető jelekként értékelték. A jelenleg ismert világ vége és egyúttal egy új világ eljövetele az összes vallásban megjelenik, és időről időre akadnak olyanok, akik a végidők eljövetelét saját életükben várják. A modern kor világvége-jóslatai ugyanakkor igen szinkretikus jellegűek is lehetnek. Keveredik bennük a keresztény és nem keresztény hagyomány, a természettudomány és a tudományos-fantasztikus irodalom apokalipszis-képe.

A jelen korunkban felkapott világvége-elméletek jó része nem csak az aktuális híreket veti össze olyan bibliai helyekkel, mint János jelenésekről írott vagy Ezékiel próféta könyve, hanem az általános ismeretanyagból merít. Legyenek azok tudományos elméletek a földi élet lehetséges pusztulására, csillagászati események önkényes értelmezése, vagy akár Nostradamus jóslatai. Több forrásból táplálkozik a világvége-tematikát feldolgozó science-fiction irodalom és a filmgyártás is, összefüggést találva az ismeretterjesztő cikkek, tudomány-népszerűsítő hírek témái – így a kisbolygók lehetséges becsapódása, szélsőséges napkitörések vagy szeizmikus események, az atomháború fenyegetése és a globális felmelegedés – továbbá a maja naptár és a végidők bibliai leírása vagy éppen egy elképzelt földönkívüli-invázió között.

Az idők végezetét a közeljövőbe helyező jóslatoknak kritikusai is szép számmal akadnak. A szkeptikusok legfőbb érve, hogy a magunk mögött hagyott dátumokról szóló, korábban meghirdetett jóslatok sem váltak valóra. A parafenomének és mentalisták trükkjeinek leleplezésével ismertséget szerzett James Randi kanadai bűvész, aki a nemzetközi szkeptikus mozgalom egyik legismertebb aktivistája egyik cikkében például negyvenkilenc olyan dátumot sorol fel, amikor a jóslatok ellenére sem jött el a várt világvége. A lista nem teljes, ugyanakkor szembeszökő a XIX. századi Egyesült Államokon végigsöprő protestáns gyökerű megújulási mozgalomhoz köthető világvége-dátumok magas száma, így szerepel azon a William Miller által megjósolt 1843. április 3-i, ugyanezen év július 7-i és az 1844. március 21-i és október 22-i dátuma, továbbá Charles Taze Russell 1874-re szóló jóslata. A világvége-várásnak bibliai alapú kritikája is létezik. Gyakran idézett újszövetségi részlet Máté 24,24-27, melyet úgy is értelmeznek, hogy élő ember nem tudhatja, mikor jön el az utolsó ítélet napja.

„Mert hamis Krisztusok és hamis próféták támadnak, és nagy jeleket és csodákat tesznek, annyira, hogy elhitessék, ha lehet, a választottakat is. Ímé eleve megmondottam néktek. Azért ha azt mondják majd néktek: Ímé a pusztában van; ne menjetek ki. Ímé a belső szobákban; ne higyjétek. Mert a miképen a villámlás napkeletről támad és ellátszik egész napnyugtáig, úgy lesz az ember Fiának eljövetele is.”
Máté 24,24-27

-tl-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.