Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-12 14:45:00

Sorra mondják le a szállodai foglalásokat Kenyában

Kalózok miatt omlik össze az idegenforgalom

Milliós váltságdíjakat követelnek. Az utóbbi hetekben szomáli kalózok több nyugati turistát raboltak el Kenyából.

Múlt héten valószínűleg szintén szomáli kalózok raboltak el egy ismert – tolószékhez kötött – francia újságíró nőt, aki évek óta visszajáró vendég Kenya egyik legkedveltebb turistaközpontjában, Lamu városkában. A banditákat hiába üldözték motorcsónakkal, nem érték őket utol, lőni pedig nem mertek, féltve az újságíró életét. Néhány héttel korábban ugyanitt egy brit turistát raboltak el, az asszony férjét lelőtték a kalózok.


Megvédenék a turistákat


A kelet-afrikai ország GDP-jének egytizedét a turizmus adja, ami könnyen töredékére csökkenhet, ha a turisták körében eluralkodik a pánik. Nem alaptalanok a félelmek: a lamui szállodákban a két emberrablás után sorra mondják le a foglalásokat. Ez azt is jelenti, hogy utcára kerülnek a turizmusban dolgozók.


Ma még kedvelt úticél Kenya. Kép innen.
 

Ha a kenyai vezetés nem tesz semmit, a szomáli banditák továbbra is gond nélkül járnak át az alig őrzött kenyai-szomáliai határon, ez pedig újabb támadásokhoz vezethet. A kalózok a jelek szerint az eredeti bázisukhoz képest délebbre húzódtak, és egyre inkább összejátszanak a területet felügyelő iszlamistákkal, megosztozva velük a hasznon. Korábban éles ellentét volt az al-Shabaab és a kalózok között, az iszlamisták szigorú elvei ugyanis tiltották a rablást.


Sorozatos emberrablások

A kalózok egyébként egyre többször támadnak turistákra. Egy brit házaspárt egy évig tartottak fogva, mire megérkezett a család által összeszedett váltságdíj, egy dán három gyermekes család pedig hét hónap után szabadult, miután lerakták értük a három millió dollárt. Ők legalább túlélték
a traumát: négy amerikai tengerészt kivégeztek a kalózok, pedig már tárgyaltak elengedésük feltételeiről.


Állig felfegyverkezve. A turisták rettegnek tőlük. Kép innen.

Lamu városát – melynek óvárosa a világörökség része – érzékenyen érintené, ha elkerülnék a turisták, ugyanis az egész környék belőlük él. A halászok a tengeri fuvarokkal egészítik ki jövedelmüket, a kikötőben tucatnyian várják a látogatókat, hogy kivihessék őket a közeli mesés szigetekre. Viszont az emberrablások miatt a hadsereg szinte megszállta a települést.


Mélyvízi kikötő és olajfinomító

A kenyai üdülőhely amúgy is veszélyben van. A kormányzat ugyanis Mombasához hasonlóan ide is szeretne építeni egy mélyvízi kikötőt. A terv már évtizedek óta az asztalon hever. Bár a kínaiak már jelentkeztek, mint a 16 milliárd dollár összköltségű beruházás lehetséges finanszírozói, a helyiek és az UNESCO tiltakozása egyelőre óvatosságra inti a nairobi kormányzatot.

A tervről azonban nem mondtak le: ettől a grandiózus beruházástól ugyanis nem kevesebbet várnak, minthogy ezáltal Kenya lesz „Kelet-Afrika Szingapúrja.” A kikötő mellett helyet kapna egy olajfinomító is: napi 120 ezer hordó – főként Dél-Szudánból származó – olajat dolgozna fel. Emellett a kikötő lenne a régió országait összekötő vasúti hálózat egyik végpontja is. Ennek Etiópiának is örülne: ők már 1977-ben megépítették a kenyai határhoz a vasútvonalat, most talán Kenya hozzáteszi a maga részéről a folytatást. Addisz-Abeba déli szomszédján keresztül szeretne kijutni a tengerhez, most ugyanis egyetlen kijárata van, Dzsibutiban, és ez nem elegendő a 85 millió ember ellátására.

 

Tóth Miklós

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.