Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-13 09:00:00

Az online randevúzás terjedésével szaporodnak a nyomozóirodák

Jó üzlet az esküvő előtti kémkedés

Egyre több indiai fogad magándetektívet, mielőtt házasságkötésre kerülne sor a családban. Az ok: ellenőrizni akarják az ara vagy a vőlegény múltját.

Egy effajta nyomozásra szakosodott mumbai ügynökség a BBC-nek elmondta: egyre többen fordulnak hozzájuk azzal a kéréssel, hogy nyomozzanak a leendő férj vagy feleség szexuális és pénzügyi múltjában. Sokan ugyanis nem bíznak abban, hogy gyermekük megfelelően választ párt magának, de az ügynökség elmondása szerint volt olyan esetük is, amikor a házasulandó felek voltak kíváncsiak, persze titokban, a másik múltjára.


Más szelek fújnak

A mumbai magánnyomozó iroda szerint azért nőhetett meg a forgalmuk, mert egyre többen ismerkednek a világhálón, ez pedig potenciális veszélyeket rejt megában. A hozzájuk forduló családtagok így akarják megóvni a fiatalokat a későbbi csalódástól. Az online randevúzás személytelen, nem találkoznak a családok, így nem ismerik meg egymást személyesen – mondták az ügynökség detektívei a BBC-nek. Emelett sokan féltik a család vagyonát is.


Tradíciók új köntösben. Fotó innen

Anita – aki igazi nevét nem árulta el – elmondta: ez nem kémkedés, ő csupán arra volt kíváncsi, hogy a nővére milyen emberhez megy hozzá. A lány felbérelt egy magándetektívet, hogy megismerhesse a leendő sógora élettörténetét. Anita elmondta, hogy nővére a munkahelyén ismerte meg vőlegényét, de ő és a családja úgy gondolták, hogy a nagy nap előtt nem ártana megismerniük a vőjelölt anyagi és családi körülményeit.

A kiválasztott ügynökség egy hónapig figyelte a férfit, bepillantást nyertek a pénzügyeibe, és megtudták, hogy milyen nőkkel állt korábban kapcsolatban. Emellett a családja történetét is feltárták. Anita a BBC-nek elmondta: sógorjelöltje azt állította, hogy jó családból származik, de ő és családja mindenképpen bizonyosságot akartak.

Indiában korábban az elrendezett házasságok voltak divatban, ami azt jelentette, hogy a két család megbeszélte, hogy összeadják gyermekeiket és ezáltal a vagyonukat is. A rokonok megismerhették a vőlegény vagy menyasszony partnerét, titkokról szó sem lehetett. De manapság már nem lehet tudni, hogy volt-e már házas, vagy vannak-e gyermekei az illetőnek, és itt lépnek színre a detektívek. Anita azt is elmondta, nővére soha nem tudta meg, hogy vőlegényét ily módon ellenőrizte a család.


007-es módszerekkel az igazságért

Rahul Rai, a negyven éve működő mumbai magánnyomozó iroda tulajdonosa elmondta: a nyomozási módszerek közé tartozik a megfigyelés, álcázás, a szociális háló lekövetése és a barátkozás is. A legtöbb megrendelőjük a szerelmesek szülei közül kerül ki, akik bizonyosságot szeretnének afelől, hogy gyermekük nem egy pszichopata vagy beteges hazudozó karjai közé rohan.


Fontos a diszkréció.  Fotó innen

Rai elmesélte, hogy azt is vizsgálják, hogy az illető fogyasztott-e már drogot, vagy belekeveredett-e a prostitúcióba. Elmondta azt is, hogy néha vannak furcsa kérések is, mint például a szexuális preferenciák vizsgálata. Hozzátette: a vizsgálatok úgy alakulnak, ahogyan azt a megbízóik morális és kulturális értékrendje diktálja. Néhány konzervatív indiai család például arra is kíváncsi, hogy dohányzik vagy iszik-e gyermekük jövendőbelije.

Rai a módszerekről szólva még hozzáfűzte, hogy a legfontosabb tényező a diszkréció. Mindig igyekeznek kellő távolságot tartani a megfigyelések alatt, soha nem tudhatják meg a célszemélyek, hogy éppenséggel figyeli valaki őket. Egy ügyön mindig két-három ember dolgozik, és a gyakorlati követést mindig egy átfogó vizsgálat előzi meg. Ennek során betekintést nyernek a személy pénzügyeibe, levelezésébe, online kapcsolataiba.


Anyósvizsgálat is kérhető

A csapat nem riad vissza a kémfilmbe is beillő eszközök használatától, így sok esetben bevetik a rejtett kamerákat, az órába, kulcstartóba, öltözőszekrénybe és gombokba rejtett hang- és képrögzítő szerkentyűket is. A nyomozók sokszor öltenek álruhát az adott szituációnak megfelelően. Egyszer az egyikük kerítőnek öltözött, miután az egyik családnak az volt a kérése, hogy így próbálják fülön csípni a leendő arát.

Az iroda legfurcsább esete az volt, amikor kiderült: a leendő vőlegény valójában már gyakorló férj, ráadásul több feleséggel is rendelkezik. Egy másik esetben egy magát gazdagnak feltüntető férfi nyakig ült az adósságban,  nagy valószínűséggel ezért szerette volna elvenni a gazdag családból származó menyasszonyt. Volt olyan ügyük is, amikor a vőlegényről kiderült, hogy homoszexuális, és csak kirakatházasságot akart magának. A nyomozást kérő család több bizonyítékot kért, de a szexuális preferenciákról nehéz és veszélyes kézzel fogható adatokat gyűjteni. Így végül összeházasodtak a lánnyal, de rövid időn belül el is váltak.

Egy másik érdekes jelenség az úgynevezett anyósvizsgálat, amelyet a leendő feleségek kérnek. Indiában a legtöbb házaspár egy fedél alatt él a férj édesanyjával. A leendő feleségek főként arra kíváncsiak, hogy milyen természete van az anyósnak, milyen gyakran lesz mérges, mire költi a pénzt, mennyire zsugori.

India-szerte 15 ezer ilyen ügynökség működik, átlagosan és egyenként 50-100 ügyük van havonta. Az esküvői szezonban pedig egymásnak adják a kilincset a kíváncsi családok. Kumar Vikram Singh, az indiai magándetektívek egyesületének elnöke elmondta: az utóbbi öt évben 300 százalékkal lett több ügyük, mint annak előtte. Ez köszönhető az internet elterjedésének is, manapság már a legeldugottabb falvakban is rácsatlakozhatnak a szerelemre vágyók a világhálóra.
Az irodák működését nem szabályozzák Indiában, Singh szerint viszont minden esetben etikusan járnak el.

 

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Internet
  • Nehéz az életük internet nélkül
  • Internetes oldalak, civil támogatókkal
  • Ennyivel drágul az internet- és a mobiltarifa
  • Milyen veszélyeket rejt a nanotechnika?
  • Hasít a Vatikán hírportálja
  • Az Anonymus támadta meg a lengyel oldalakat
  • Ön internetfüggő? Itt megtudhatja!
  • Forradalom a bibliafordításban
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Személyiségi jogokat sért Peking?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.