Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-05 16:00:00

Menekülnek a katolicizmustól: nem bírták a vallási elnyomást?

Iszlámra tértek át a tzotzil indiánok

A keresztényként nevelkedett Manuel Gomez a mexikói tzotzil indián törzs tagjaként az iszlámot választotta.

Manuel Gomez, aki felvette a Mohamed Chechev nevet, elmondta: ő már muzulmán, tudja az igazságot. Az indián férfi azt is elmondta, hogy a muzulmán vallásnak megfelelően naponta ötször imádkozik, megünnepli a Ramadánt, és Mekkában, a szent zarándokhelyen is járt.


Kilógnak a sorból


Chechev a főként protestánsok által lakott Nueva Esperanza (Új Reménység) városban, Chiapas megyében él. A zöldségtermesztéssel foglalkozó férfi 19 rokonával lakik egy szerény házban, és elmondta: nagyon boldog ember.

A bibliai nevek csak úgy röpködnek Nueva Esperanzában: olyan utcanevek vannak, mint Betlehem vagy Damaszkusz, és a város egyik negyede Palesztina névre van keresztelve. A városban 300 tzotzil indián él, akik maja ősökkel büszkélkednek, és akik mind áttértek az iszlám vallásra. Az áttért indiánok békében élnek a protestánsokkal, soha semmilyen konfliktus nem volt a két vallási közösség között.

Chechev felesége, Noora (akit eredetileg Juananak hívnak) és mostohalánya, Sharifa (Pascuala) a muszlim vallásnak megfelelő ruhákat hordanak. Teljes testüket elfedi az öltözet, hajukat pedig gondosan elrejtik. Noora apja San Juan Chamula városban élő protestáns bennszülött vezető. A városban főként katolikusok és protestánsok élnek, így a muzulmán hitre áttért Noora fekete báránynak számít.

Noora azt is elmesélte, hogy ha valaki nem volt katolikus vagy nem volt a Forradalmi Párt tagja, az valóságos szentségtörésnek számított. Hozzátette: a város lakosai már azért is dühösek voltak, mert a protestánsok nem fogyasztottak alkoholt,és persze ez nem tett jót a helyi kocsmáknak. A Forradalmi Párt 70 évig uralta Mexikót, és az emberek többsége szerint ez annak volt köszönhető, hogy a katolikusok szoros kapcsolatot ápoltak velük.

Chechev azonban Domingo Lopes nyomába szegődött, aki egy adventista közösség vezetője volt, mielőtt áttért volna az iszlámra. Az iszlámot egyébként a Marabutin-mozgalom hozta a térségbe, amely 1993-ban Spanyolországból Mexikóba költözött, egy önálló közösség megteremtése érdekében. A Marabutin szekta egy olyan közösség maradványa, amely akkor alakult, amikor Spanyolország hét évszázaddal ezelőtt a muzulmán birodalom része volt.

Chechev beszéli a tzotzil dialektust, nem tud írni és olvasni spanyolul, de néhány hónap alatt megtanult arabul imádkozni. Elmondta: Mohamed próféta sem tudott sem írni, sem olvasni, ahogyan ő sem. Azt is elmondta, hogy tudja idézni a Koránt, és hálás azért, amiért megismerhette az iszlámot. Hozzátette: Allah kegyelmes, minden tőle jövő dologra megtanítja az embereket. Abban is bízik, hogy fia, Ibrahim (Anastacio) imám lesz.


Menekülés a katolicizmustól


Gaspar Morquecho antropológus szerint a 330 ezres tzotzil indián közösségnek a Chiapas régióban már van gyakorlata a vallásváltásban. Elég csak a 16. századi spanyol gyarmatosításra gondolni, amikor a katolikus vallást kényszerítették az emberekre, és vélhetően emiatt is tértek át idővel az emberek a protestáns és egyéb vallásokra.

Egy 2010-es felmérés szerint Mexikó lakosságának 83 százaléka katolikus, de a 4,5 millió főt számláló Chiapas megyében van a legkevesebb hívük. Aureliano Perez, aki most az Emir Mustafa névre hallgat, hozta létre a Marabutin közösséget Chiapasban, és sok tzotzil indián tért át az iszlámra.

 

– mi (forrás: AFP)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.