Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-31 13:20:00

Hajnalcsillag és Pjotr az ENSZ kiválasztottai

Íme a Föld hétmilliárdodik embere!

A világ hétmilliárdodik embere a Fülöp-szigeteken született meg egy állami kórházban.

Az ENSZ Népesedési Alapja több újszülöttet is kiválasztott a világ néhány tájáról hétmilliárdodik lakosnak, egyikük a 2,5 kilogrammal született Danica May Camacho. A kislány néhány perccel éjfél előtt született a manilai Jose Farbella állami kórházban.


Öröm és könnyek


Camilla Dalura, a kislány édesanyja megtiszteltetésnek vette, hogy gyermekét – még ha szimbólikusan is – a világ hétmilliárdodik emberének választották. A Danica név jelentése hajnalcsillag, és második gyermekként született a családba. A szülők és újszülött gyermekük találkoztak az ENSZ képviselőivel is, akik egy kis tortával és pénzzel kedveskedtek a piros kötött sapkát viselő újszülött kislánynak.

A Népesedési Alap október 31-ét jelölte ki a hétmilliárdodik ember napjának. A szervezet így kívánja felhívni a figyelmet a világ növekvő népességének problémájára, amely az új életek születése mellett rengeteg aggályt vet fel. Az élelmezés, az ivóvízhiány, a szegénység és nyomor, az egyenlőtlenségek mind-mind olyan globális problémák, amelyeket csak összefogással lehet kezelni. A népességnövekedés súlyos terheket ró a már amúgy is környezeti katasztrófával küzdő bolygóra. Egyre bonyolultabb élelmiszerrel, fedéllel és energiával ellátni a hétmilliárd embert. A világ mezőgazdasága amúgy is veszélyesen túlterhelt. Az esőerdőket kiirtják az új termőföldek kialakításáért, az öntözéshez használt talajvíz kimerülőben van, a mezőgazdasági termelésből származó üvegházhatású gázok jelentősen hozzájárulnak a globális éghajlatváltozáshoz, a növényvédőszerek mérgezik a vizeket, és számtalan faj került veszélybe élőhelyük elfoglalása vagy elpusztítása miatt.

A népességnövekedés a világ legszegényebb országaiban a leggyorsabb, éppen ott, ahol az ökológiai helyzet a legtörékenyebb. A szegény társadalmakban többnyire magas a gyermekkori halandóság aránya, a lányok fiatalon férjhez mennek, a születésszabályozási módszerek pedig nem elérhetők vagy megfizethetetlenek. A szegény családokba hat-nyolc gyermek születik, nagy részük élethosszig tartó nyomorra van ítélve. Ezekben az országokban a kormány képtelen lépést tartani a szükségletekkel, nem tud elegendő iskolát, kórházat és infrastruktúrát fenntartani.

A Fülöp-szigeteken egyébként 94,9 millióan élnek az ENSZ jelentése szerint, és a 15 és 19 év közötti lányok 10 százaléka esik teherbe.

Néhány csoport azonban kételkedik az ENSZ számításában mondván: még nem érte el a Föld lakossága a hétmilliárdot, csak jövőre várható ez a szám. Az öt- és hatmilliárdodik emberként kiválasztott Matej Gaspar (Horvátország) és Adnan Nevic (Bosznia Hercegovina) szülei arra panaszkodtak, hogy a kiválasztás utáni felhajtás után az ENSZ megfeledkezett róluk.


Lagos, a világ egyik legsűrűbben lakott városa. Fotó innen

A szervezet a Guardian-nek nyilatkozva elmondta: a kampány célja, hogy ily módon hívják fel a figyelmet a nők jogaira, a helyes családtervezésre és az egyenlőtlenségekre. A világ több országában is ünnepségeket rendeztek az esemény alkalmából: Zambiában például tehetségkutató versenyt tartottak, míg Vietnamban koncertek voltak.

Egy másik, ENSZ által kiválasztott hétmilliárdodik gyermek az oroszországi Kalinyingrádban éjfél után 2 perccel született meg hétfőn. Az egészséges újszülött, aki a Pjotr nevet kapta szüleitől, 3600 grammal és 50 centiméterrel éjfél után két perccel jött a világra – jelentette a Rosszija 24 hírcsatorna. A hírt megerősítette az ITAR-TASZSZ hírügynökség, amely szerint az orvosok és az ENSZ szakemberei rögzítették a születés tényét.

Az immár háromgyermekes édesanyának helyi idő szerint délben átnyújtják az oklevelet, amely tanúsítja, hogy gyermeke azon a napon született, amikor a Föld népessége 7 milliárdra nőtt. Ezen a napon éppen Kalinyingrádban mutatják be az ENSZ Népesedési Alapja jelentését a Föld lakosságszámának alakulásáról, valamint kerekasztal-beszélgetést tartanak az Orosz Föderáció demográfiai helyzetéről.

 

– mi (forrás: guardian.co.uk, MTI)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szegénység
  • Hajléktalan megasztár
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Hajléktalan megasztár
  • Gyermekkönnyekben fürdik Görögország
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele II. rész
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • Nézze meg: így karácsonyoznak az árvák
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.