Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-01 13:18:00

Karneváli hangulat

Így ünnepli a Föld a pápát

A katolikusok az egész világon örömünneppel fogadják II. János Pál pápa boldoggá avatását.

A Fülöp-szigeteken, ahol sokan rocksztárnak kijáró hévvel imádják II. János Pált, a hívők két emléktárgy megtekintésére siettek: az egyik a néhai pápa reverendájának gyógyító hatással felruházott egy darabja, a másik pedig egy étkészlet, amelyet azóta sem mostak el, hogy a pápa 16 évvel korábbi Fülöp-szigeteki látogatásán használta. A pápának nagyszámú követője van a Fülöp-szigeteken – Ázsia legnépesebb katolikus többségű országában –, amelynek hatóságai megakadályoztak a pápa elleni merényletet 1995. évi látogatása idején. A pápalátogatás óta közel tízezer csecsemőt neveztek el róla egy lapjelentés szerint.

Bár II. János Pál boldoggá avatását máshol bírálták a gyorsasága és az egyházra árnyat vető papi pedofil botrányok miatt, számos Fülöp-szigeteki ritka jó hírként üdvözli az ember okozta és természeti katasztrófák sújtotta, elszegényedett országban. „Miért is ne?" – kérdezte John Paul Bustillo orvostanhallgató, aki több mint háromezer más hívővel együtt vett részt a Manilai-öbölben tartott mise utáni 10 kilométeres menetben. „Követendő példa és ihlet volt, aki rendkívüli karizmájával egyesítette a világot" – mondta.

Manila belvárosában, Quiapo negyed egyik templomában állították ki II. János Pál pápa egykor viselt reverendájának egy darabját, amelyet a Vatikán ajándékozott egy Fülöp-szigeteki papnak. Ezrek álltak sorba, hogy csókkal illethessék a ritka emléktárgyat. Egy hasonló öltözékdarab – szintén a Vatikán ajándéka – több pácienst meggyógyított a manilai állami kórházban – állítja Jose Clemente Ignacio, a quiapói templom főpapja.

Quezon City manilai előváros egyik kínai éttermében kiállították azokat – az azóta is elmosatlan –tányérokat, kanalat, villát, poharat és késeket, amelyekből a pápa 1995-ben grillezett halat és sült garnélarákot fogyasztott a manilai pápai nunciatúrán 1995-ben a tiszteletére adott vacsorán, amelyen az étterem személyzete szolgált fel.


Mint egy szent

Ausztráliában százak gyűltek össze a sydneyi St. Mary székesegyházban a boldoggá avatás megünneplésére, külön istentiszteleteket tartottak a székesegyházban, amelynek környékén karneváli hangulat uralkodott. Az előudvarban kivetítőkön lehet követni élőben a vatikáni szertartást.

Mexikóvárosban a Guadalupei Szűz bazilikájában több ezren vettek részt a szombati vigílián. A 19 éves Michelle Lopez elmondta: kislány volt, amikor 1999-es látogatásán először látta távolról a pápát, aki azóta fontos személy volt az életében. „Úgy nézett ki, mint egy kis porcelánbaba, nagyon kedves volt" – mondta. „Olyan számunkra, mint egy szent" – tette hozzá. Utolsó látogatásán, 2002-ben II. János Pál szentté avatta Juan Diegót, aki így az első amerikai indián szent lett. A hagyomány szerint a guadalupei Szűz Mária 1531-ben megjelent Juan Diegónak egy dombon. Lengyelország és Franciaország után Mexikóba látogatott el legtöbbször a lengyel pápa (nyitóképünkön).

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.