Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-06 18:30:00

Újabb akadályok az emigrációból hazatért zsidó férfi előtt

Harc a zsinagógáért

Líbia mégsem engedi át a tripoli zsinagógát a zsidóknak. Az olasz emigrációból hazatért David Gerbire fegyvert fogtak, amikor meg szerette volna tisztítani az elhagyatott zsinagógát.

Egy nappal azután, hogy David Gerbi a líbiai hatóságoktól kikényszerítette a zsinagóga kinyitását, súlyosan megfenyegették az emigrációból hazatért zsidó férfit. 44 éves olasz emigráció után hazatérve csatlakozott a forradalomhoz. A Kadhafi-rezsim után most a tripoli fő zsinagóga bezárása ellen harcol.


Évtizedek szemete az elhanyagolt zsinagógában

Korábban Gerbi kalapáccsal verte szét a zsinagóga bejáratát elzáró betonfalat. Hatalmas csalódás érte a betonfal mögött: a Dar Bishi zsinagógában évtizedek szemete halmozódott fel, miután Kadhafi, még uralma elején kiutasította onnan a zsidó közösséget.


Davig Gerbi a Dar al-Bishi zsinagógában. Ima 44 év emigráció után

A férfi társaival együtt meg akarta tisztítani az épületet, vödröket, seprűket vittek magukkal, hogy eltakarítsák a törmeléket, de a zsinagóga kapuját a láncok és lakatok zárták.

David Gerbi hiába mondta a fegyveres őröknek, hogy a szemetet akarják eltakarítani az épületből. Miután első figyelmeztetésre nem távozott, fegyvert fogtak rá és felszólították, hogy hagyja el a zsinagóga környékét, különben lőnek.

Megrendült bizalom

Az emigrációból hazatért zsidó férfi bírálta a líbiai hatóságokat, amiért megvonták tőle a támogatást. „Amennyiben azt szeretnék bebizonyítani, hogy mások, mint Kadhafi, akkor pont az ellenkezőjét kellene tenniük.” – nyilatkozta David Gerbi, miután elhagyta a fallal körülvett óvárosi zsinagógát. Szerinte túl korai a zsinagóga újjáépítéséről beszélni, hiszen Kadhafi támogatói még mindig harcolnak a forradalmi erők ellen.

David Gerbi 1967-ben menekült Olaszországba családjával együtt. Az 56 éves pszichoanalitikus 44 év után tért vissza szülőföldjére, hogy segítsen egy új világ felépítésében. Azt mondta: engedélyt kapott a zsinagóga megtisztítására a helyi sejktől és a hatóságoktól.  A környékbeliek szerint a fegyveresek kifejezetten őrá vártak a tripoli zsinagógánál. Azt pontosan nem tudni, ki áll az incidens mögött, de tény, hogy valakik kampányt indítottak a zsidó férfi ellen a Facebookon és YouTube-on is.

„Nem akarok hős lenni, se mártír, csak egy új Líbia és a demokrácia kiépítését szeretném” - mondta David Gerbi.


SzJ

(forrás: The Guardian, fotók: Abdel Magid Al-Fergany / AP, Suhaib Salem/Reuters)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zsidóság
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Javítják a cikket: Orbán nem zsidó
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Honnan származnak a zsidók?
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Divat a jiddis
  • Holokauszt-túlélők tiltakoznak ultraortodox zsidók ellen
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.