Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-01 14:45:00

140 civil vesztette életét a legutóbbi szíriai vérontás során

Hamai mészárlás: nincs magyarázat

Újabb, a március óta tartó forradalom egyik legkegyetlenebb vérontása történt Szíriában, Hama városában.

A nemzetközi reakciókat elnézve a világ vezető politikusai is megdöbbentek a kegyetlenség hallatán. A szíriai hadsereg akciójában 140 civil vesztette életét és többen megsebesültek. A politikusok arra szólították fel a szíriai kormányt, hogy hagyjanak fel az erőszakos támadásokkal.


Értelmetlen halál

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár emlékezette a Bassar el–Aszad rezsimet, hogy felelősséget kell vállalnia minden egyes ember kioltott életéért. A sokszor vérbe fojtott lázadások miatt Olaszország és Németország a Biztonsági Tanács azonnali közbelépését követeli. Franco Frattini olasz külügyminiszter szerint a Tanácsnak keményen kell fellépnie a békés tüntetők védelmének érdekében.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül– és biztonságpolitikai főképviselője is döbbenten állt az események lőtt, szerinte a szíriai erők indokolatlanul avatkoztak be a tüntetésekbe. Hozzátette: pont ma kezdődik a ramadán, a muzulmán böjti hónap és pont emiatt is védelmező szerepet kellene betöltenie a szíriai hadseregnek, nem pedig vérbe fojtani a demondstrációkat. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke arra szólította fel Damaszkuszt, hogy kezdje meg a hatalom átadását.

William Hague brit külügyminiszter megdöbbenését fejezte ki a Hama ellen indított támadás miatt. Úgy vélte, hogy a tüntetésektől való elbátortalanításra több város ellen indított összehangolt támadás annál is inkább megdöbbentő, mert a ramadán előtti nap hajtották végre.

Hollandia elfogadhatatlannak minősítette a Hamában végrehajtott akciót, és követelte, hogy az Európai Unió szigorítsa a Damaszkusz elleni szankciókat, a Biztonsági Tanács pedig határozatban ítélje el az erőszakot. Kanada a saját népe ellen indított brutális támadásként bélyegezte meg a szíriai hadsereg műveletét.

Barack Obama amerikai elnök jelezte, hogy az Egyesült Államok növeli a szíriai rezsimre gyakorolt nyomást, együttműködve másokkal szerte a világon az Aszad-kormány elszigetelése érdekében, és kiáll a szíriai nép mellett. Obama szerint Aszad elnök még egyszer bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan és nem hajlandó arra, hogy megválaszolja a szíriai nép törvényes panaszait. A korrupció és a terror alkalmazása a rossz oldalra állítja őt a történelemben és a szíriai népen belül – hangsúlyozta nyilatkozatában az amerikai elnök.

A török külügyminisztérium a katonai műveletek azonnali leállítását és a politikai módszereket, így a párbeszéd felvételét szorgalmazta a válság rendezésének érdekében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emberjogi szervezet adatai szerint vasárnap közel 140 ember vesztette életét Szíriában, közülük mintegy százan Hama városban. A demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozat márciusi elindulása óta ez volt az egyik legvéresebb nap.

 

mi, Guardian, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.