Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-07 20:32:00

Hiába a törvény, tehetetlenek

Gyerekrablás, erőszak: helyszíni tudósítás Szemétvárosból

Kairó keresztény nyomornegyedében, Szemétvárosban vagyunk. Dél van, a levegőben száll a bomló hulladék és a ridegen tartott disznók szaga. Helyszíni tudósítás.

A sikátorok között drótkötélen kifeszítve papírból készített oltárok ringanak a szélben, a nemrég Magyarországon járt III. Senuda pápa képeivel díszítve. Harang zúg. Fedetlen fejű fiatal lányok csoportja lép ki az egyik házból, nyomukban két férfi lépdel, a kezükben sörétes puskákkal. „Vigyázni kell rájuk.”. -mondják a mindennapi.hu-nak, amikor rákérdezünk, miért a fegyveres kíséret.


Azt már nem engedi meg, hogy lefényképezzük

Egy darabon elkísérjük a csoportot, a közeli templomba mennek. Az egyik fegyveres férfi aggodalmas tekintettel válaszol a kérdéseinkre. „Hetvenezer keresztény lakik itt.” - állítja Péter, s bár nyilatkozni nyilatkozik, azt már nem engedi meg, hogy lefényképezzük. „Mégsem talál egyetlen tankot sem a környéken, nem lát egyetlen katonát.” -mondja. Nem túloz. Míg Kairó belvárosában gyakorlatilag minden utcára jut öt-hat géppisztolyos katona és egy-egy páncélozott gépjármű, addig szemétvárosban nincs katonai jelenlét. Pedig a katonaság garantálná a törvények betartatását a forradalom utáni Egyiptomban.


A karhatalom a megdöntött rezsim kiszolgálója volt. Ha van halálos áldozat, reagálnak

A rendőrség nem, vagy csak kis létszámban tért vissza az utcákra ugyanis. Mivel a karhatalom a megdöntött Mubarak rezsim teljes körű kiszolgálója volt, az egyiptomiak megvetik és nem veszik komolyan őket. Nem számítanak többé visszatartó erőnek, mert legyőzhetők. Legalábbis sokan ezt gondolják a január 29-i Tahrír téri csata után. Fegyveres védelemre pedig szüksége lenne a kopt keresztényeknek az országban. A vallási béke egyre törékenyebb és nem találni olyan kávézót szemétvárosban, ahol nem a közelgő Fitna, a fegyveres vallási összetűzésről, vagy az „elrabolt” és erőszakkal muszlimmá tett kopt fiatalokról beszélgetnének.

Ez év májusában pedig már volt nyílt összetűzés a keresztények és a muszlimok között Kairó egy másik keresztények lakta szegénynegyedében, Imbabában. A feldühödött szélsőséges iszlamisták megostromoltak egy templomot, a legfelsőbb katonai tanács pedig csak akkor reagált, amikor a halálos áldozatok száma már elérte a tizenöt főt. Akkor a szalafi szélsőségesek arra hivatkoztak, hogy a templomban „erőszakkal” tartanak fogva az iszlámra áttért nőket.


Iskolába ment és nem jött haza, semmit sem tudunk róla

„A fiatalok csak fegyveres kísérettel mehetnek éjszakánként.” –  meséli Péter. Mutatja a házat, ahonnan nemrégiben eltűnt egy fiatal lány. „A szülei égre-földre keresik. Attól félnek, hogy őt is iszlamisták rabolták el.”Bekopogunk. Idős nő nyit ajtót, majd beinvitál minket a házába. „Krisztina iskolába ment és nem jött haza. Semmit sem tudunk róla.” - mondja zokogva. A legrosszabbtól tartanak.

Egyiptomban régebben is volt példa az erőszakos térítésekre, de a forradalom után a helyzet teljes mértékben eldurvult. Augusztusban egy szalafista honlapra például felkerült egy videó, melyen két fiatal lány, Krisztina és Nenszi Feti pózol fekete hidzsábban és azt üzenik a szüleiknek, hogy „hagyják őket békén, mert megtalálták az igazi vallást.” A két lány nem múlt el tizennégy éves, júniusban tűntek el egy felső-egyiptomi kis faluból. Állításuk szerint „nem rabolták el őket, hanem szabad akaratukból választották az Iszlámot.”

„A szülők sokkban vannak azóta is.” - mesélte a mászri al júm egyiptomi napilapnak Nasíd Feti, a lányok nagybátyja. „Abban is biztosak vagyunk, hogy a lányok kábítószer hatása alatt beszélnek a videó felvételen.” A Közel-Keleten a vallás gyakoraltilag mindent meghatároz. A keresztények és a muszlimok elkülönülve élnek egymástól, mások az ünnepeik, a névadási- házassági-öltözködési szokásaik is, a közösségek pedig elképesztően zártak, ha tehetik kerülik az érintkezést egymással. A keresztények számára nehezen elképzelhető, hogy egy fiatal, aki nem is ismeri a muszlim közösséget önként válassza azt.

„Elrabolják, bekábítószerezik őket és kimossák az agyukat.” - meséli egy Márk nevű orvos az egyik kávézóban. Egy tizenéves gyermek személyisége még befolyásolható. Hallottunk „átnevelő” intézetekről itt Kairóban, ahol fogva tartják a gyerekeket. Droggal, büntetéssel és ki tudja még mivel veszik rá őket arra, hogy elhagyják a vallást. A vallás elhagyása pedig mind az Iszlámban, mind a kopt keresztények körében a legsúlyosabb bűn. Az egyiptomi áttérési törvények is, bár inkább az Iszlámhoz húznak csak tizennyolc éves koruktól fogadják el teljes értékű muszlimnak az áttérteket. Igaz, a törvény csak a keresztényből az Iszlámra térőkről rendelkezik. Nem is ismeri el a fordítottja létezését.

„Hiába a törvény, tenni semmit sem tudunk.” - folytatja Márk. „Ha tegyük fel, sikerülne is kiszabadítani ezeket a gyerekeket és visszahozni a közösségbe, órákon belül felfegyverzett vérszomjas muszlimok ezrei követelnék az elengedésüket. A hadsereg sem tesz semmit, azon kívül, hogy kivonul, amikor már zajlanak a fegyveres összecsapások.”


A Mindennapi.hu álltal megkeresett ügyvédek is arról számolnak be,

hogy ugrásszerűen megnőtt azoknak a családoknak a száma, akik hasonló emberrablási ügyekben keresik fel őket. Szájed Fájáz, egy kairói jogász Dokkiban található irodájában a mindennapi.hu újságírójának elmondta, hogy január 18.-a óta gyakorlatilag megduplázódtak az olyan esetei, amikor fiatal, kopt keresztény lányok eltűnése miatt keresik fel.
 


Életkép Szemétvárosban. Nyomor és kilátástalanság

Péter Rámszisz, kopt ügyvéd megerősítette, hogy míg a forradalom előtt a cége négy-öt hasonló esettel találkozott egy héten, addig most minden nap négy-öt család jelentkezik be azzal a problémával, hogy a lányukat elrabolta valaki.”  Úgy tűnik, a probléma ugrásszerűen nő az országban. A kérdés nyilván az, hogy valóban emberrablásról illetve erőszakos térítésről van-e szó.


Szerelem, csábítás, iszlám meg ilyenek együtt

„Sok család azt mondja, hogy a lányukat elrabolták, hogy felkeltse a média és a hatóságok érdeklődését.” - állítja Izsák Ibrahim vallásügyi szakértő, aki maga is kopt keresztény. „Sok lány egyszerűen csak át akar térni az Iszlámra, mások pedig azért akarják elhagyni a vallásukat, mert szerelmesek egy muszlim férfiba. Egy olyan társadalomban, ahol a vallási identitásnak ilyen fontos és összetett szerepe van érthető, hogy sok szülő nem képes elfogadni , hogy a gyermekük áttért – különösképpen, ha ez a gyermek nőnemű. Egyiptomban társadalmi szégyennek tekintjük, ha egy nő tér át egy másik vallásra. Egyszerűbb egy családnak azt mondania, a közösségnek, hogy a lányukat elrabolták, mintsem, hogy beismerjék, hogy saját akaratukból tértek át. ”

Emellett azt is elmondja, hogy a január 25.-forradalom valóban biztonsági vákuumot hagyott maga után, melyet sok radikális iszlamista szervezet kihasznál. Állítása szerint iszlamista szervezetek komoly összegeket fizetnek fiatal muszlim férfiaknak, hogy „elcsalják a fiatal keresztény lányokat a családjuktól.”

Rumáni Manszúr az Al-Kaléma Emberjogi Szervezet alelnöke osztja Ibrahim nézeteit. „Szervezett csoportok próbálják szép szóval, fenyegetéssel vagy akár az elrablásukkal áttéríteni a keresztény közösség gyermekeit.” Bár a Mindennapi újságírója elkíséri a templomba induló lányokat és a két fegyverest, az út során nem történik semmilyen incidens. A közelben lévő muszlimok lakta városrészben is kérdezősködünk, de semmilyen bizonyítékát nem találjuk a szervezett csoportok jelenlétének.

Az „eltűnt” keresztény lányok száma azonban riasztóan magas, a kopt közösség pedig retteg és kétségbeesett. A mindennapi által kérdezett kopt újságírók, például Májkel Ájjád pedig úgy látják, már csak egy szikra hiányzik a vallásháború kitöréséhez. Egy elkeseredett apa kísérlete pedig akár az is lehet.



Jászberényi Sándor

Kairó, Szemétváros

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei
  • További cikkek Koptok
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Este kilenckor ördögöt fognak űzni az atyák
  • Békés tüntetőkre támadtak a rendőrök
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • Egyiptom – tájkép vérfürdő után
  • A koptok is válni akarnak
  • Így szentelték fel az első magyarországi kopt templomot (képgaléria)
  • Arabul is megáldotta a pápa a XVIII. kerületi templomot
  • Templomot szentelt Budapesten a pápa
  • További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.