Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-30 20:00:00

Bármi is történjen, a jövőben nehéz lesz az Egyesült Államoknak kimosakodni

Forgatókönyv az amerikai gazdasági armageddonra

Vészjósló forgatókönyvvel állt elő az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektető tanácsadó cég Amerika lehetséges csődjéről.

AAA-rmageddon – e vészjósló szójátékkal vezeti be elemzését az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési tanácsadó cég, amely forgatókönyveket dolgozott ki a globális adóskockázati megítélés alapmércéjének tekintett „AAA” amerikai államadós-osztályzat megvonásának és az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásának lehetséges következményeiről.


Az elit helyről a lelátóba

A Capital Economics legrosszabb – és a cég által legkevésbé valószínűnek tartott – forgatókönyve az, hogy az amerikai kormány a folyó kifizetésekhez szükséges hitelforrások híján kénytelen lesz felfüggeszteni a legalapvetőbb fontosságú tevékenységeken kívül gyakorlatilag minden egyéb funkcióját, azonban még így is törlesztésképtelenné válik, és elveszti eddigi elit, „AAA” adósminősítési státusát a nagy nemzetközi hitelminősítőknél.
A ház alapeseti forgatókönyve szerint mindazonáltal az Egyesült Államok nem válik fizetésképtelenné, még akkor sem, ha az adósságlimit–emelésről szóló, mélységes politikai megosztottságot tükröző vita nem vezet egyezségre a pénzügyminisztérium által megjelölt keddi határidőig, mivel a kormány „szinte bizonyosan” elsőbbséget adna a szövetségi adósság törlesztésének, és inkább a nem életfontosságú kiadásokat fogná vissza.

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban ebben az esetben is mind nehezebb elképzelni, hogy az Egyesült Államok miként tudná megőrizni elit „AAA” adósbesorolását. A hitelminősítők – mindenekelőtt a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's – egyenes utalásokat tettek ugyanis arra, hogy ehhez legalább háromezer milliárd, de inkább négyezer milliárd dolláros államháztartási deficitcsökkentő programra lenne szükség a következő tíz évre, márpedig a jelenleg ismert javaslatok egyike sincs még a közelében sem ennek az összegnek.


Egy a kettőhöz

A nemzetközi hitelminősítők már valóban egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat „AAA/Aaa” adósbesorolásától: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service a hónap közepén egyaránt negatív – vagyis leminősítést valószínűsítő – megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat. Az S&P ehhez fűzött elemzésében legalább egy a kettőhöz esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú költségvetési és adósságkonszolidációt.


Többé már nem igaz. Fotó innen

Az amerikai leminősítést a JP Morgan bankcsoport főközgazdásza, Bruce Kasman is gyakorlatilag elkerülhetetlennek tartja. Kasman a JP Morgan által hetente összeállított, aktuális gazdasági-pénzügyi kérdésekről szóló házon belüli videointerjúk szombati kiadásában kijelentette: a leminősítés időzítése bizonytalan, ám mivel a következő elnökválasztás utáni időszak előtt várhatóan semmiféle érdemi költségvetési konszolidációs döntés nem születik, a valószínűség az, hogy az Egyesült Államokat leminősítik. A JP Morgan főközgazdásza szerint az a republikánus hozzáállás, hogy az adósságlimit-emelést össze kell kötni az amerikai költségvetés-politikai pálya irányváltásával, még akár konstruktív is lehetne, ám a jelenlegi tervek egyike sem kínál középtávú adósságteher-enyhítést.

A Capital Economics londoni forgatókönyv-változatai szerint a legkisebb kárt az a kombináció okozná, ha az Egyesült Államok kormányának nem kellene lehúznia a redőnyt, és nem kerülne fizetési hátralékba, de hosszú futamidejű adósságának „AAA” osztályzata „AA”-ra romlana. A CE elemzői szerint ez sem nézne ki jól, de a következmények az általánosan vártnál jóval enyhébbek lehetnének. Az „AA” államadós-osztályzat ugyanis még mindig igen magas befektetői kategória, és a Bázel II. szabályok alapján továbbra is zéró százalékos kockázati súlyozást tesz lehetővé a bankok számára. Mindemellett a pénzpiaci alapok elsősorban rövid futamú papírokba fektetnek be, amelyeknek besorolásait a hosszú távú amerikai kötelezettségek esetleges leminősítése nem érintené.


Nincs hiteles tartalékeszköz

A Capital Economics londoni elemzői szerint aggasztóbb az a köztes forgatókönyv, amelynek alapján az Egyesült Államok csak a kormányzati tevékenység jelentős részének hosszas felfüggesztése árán tudná elkerülni a törlesztésképtelenséget. Ez ugyanis könnyedén ismét recesszióba sodorhatná az amerikai gazdaság egészét, és rosszabbat tenne a dollárnak, mint önmagában egy leminősítés. A cég szerint azonban még e forgatókönyv esetén sem valószínű a dollár összeomlása, ugyanis nincs hiteles alternatív tartalékeszköz, az aranyat és talán a svájci frankot leszámítva.

Bármi is történjen azonban a következő napokban, az Egyesült Államok költségvetését sokkal biztosabb lábakra kell állítani, hiszen mindenekelőtt az amerikai államháztartás helyzete vezetett a jelenlegi zűrzavarhoz. A szükséges költségvetési szigorítások sok-sok évig visszahúzó erővel hatnak majd az amerikai gazdaságra, gyengítve a részvényeket és az ipari nyersanyagok árfolyamát, alacsonyan tartva ugyanakkor a kamatokat és a kormánykötvények hozamát is. Az esetleges leminősítésnek kezdetben valószínűleg negatív hatása lenne a dollárra, és ebből nyilván az arany húzna még több hasznot. Idővel azonban a piac ismét a dollárt tekintené a kisebbik rossznak, és nem például az eurót, amely esetleg nem is marad fenn – zárják forgatókönyv-változataik sorát a Capital Economics londoni elemzői.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.