Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-27 11:40:00

Jóval kevesebb turista látogat majd az országba

Földbe döngölte Tunéziát a forradalom

A gazdasági válság, valamint az észak-afrikai konfliktusok hatására a tavalyihoz képest csaknem felére esik az idén Tunéziában a beutazó forgalom.

A tunéziai turisztikai hivatal becslése szerint 3,5 millió turista várható. Afif Maherzi, a hivatal vezérigazgatója Tuniszban a hétvégén magyar újságíróknak elmondta: tavaly például 1,5 millió líbiai vendég érkezett Tunéziába.


Biztonság van az országban

A líbai konfliktus miatt az idén eddig a kereskedelmi szálláshelyeken 700 ezer líbiai menekültet fogadtak be. Maherzi elmondta: azzal számolnak, hogy az idén 2010-hez képest a turizmusból származó bevétel 35-40 százalékkal csökken, mindössze 3 millió dollárt tesz ki. - Az előfoglalások alapján gyenge forgalom várható, a remény a last minute utakban van - jegyezte meg a hivatal vezetője. Hangsúlyozta, hogy Tunézia biztonságos, vannak ugyan demonstrációk, de ezek nem veszélyeztetik a közbiztonságot.

Riadh Dkhili, a hivatal Magyarországért, Szlovéniáért, Romániáért és Szerbiáért felelős vezetője azt mondta: már tavaly 30 százalékos csökkenést mértek a magyar piacról, akkor 31 ezer magyar turista utazott Tunéziába, az idén 20 ezret várnak. A hivatal vezérigazgatója elmondta, hogy a politikai átmenet során a korábban elmaradt fejlesztéseket is igyekeznek pótolni, javítani a szolgáltatások színvonalát. Mint mondta, ebben a kormányzat is támogatja a vállalkozásokat.  Példaként említette, hogy a chartergépek esetében minimum 60 százalékos töltöttségnél a 40 százalékot az állam támogatja. Az állam segíti a szolgáltatókat azzal is, hogy átmeneti időre átvállalja a munkaerőköltségek egy részét. A tervek szerint a turisztikai marketingben a klasszikus tengerparti üdülés mellett igyekeznek bemutatni más idegenforgalmi kínálatot is, így például nagyobb hangsúlyt kap a kulturális turizmus.


Minden Tunéziából indult

Az idén Tunézia 33 millió eurót fordít európai kampányokra, ebből a magyar, szlovén, román és szerb piacra 1,5 millió jut. Tavaly a marketing keret 25 millió euró volt, Riadh Dkhili becslése szerint jövőre azonban már 55 millió euróra nőhet az európai marketing keret. A Magyarországról induló charterjáratokat március végén indították újra.


Minden Tunéziában kezdődött
Fotó: columnspk.com

Az észak-afrikai és más arab országokban kitört népfelkelések kiindulópontja Tunézia volt. Az ENSZ népirtás-ellenes jelentéstevője korábban azt közölte, hogy mintegy 300 tunéziai halt meg és hétszázan sebesültek meg december 17., a Ben Ali elnök elleni felkelés kitörése és január 14., az államfő bukása közötti időszakban. Az egykori tunéziai elnököt és feleségét múlt hét hétfőn - távollétükben - 35 évi szabadságvesztésre, valamint 91 millió tunéziai dinár (közel 13 milliárd forint) pénzbírságra ítélték lopásért, illetve készpénz és ékszerek jogtalan birtoklásáért. A bíró azt is közölte, hogy a többi, kábítószerek és fegyverek birtoklásával összefüggő vádpontban június 30-án hoznak ítéletet. Az elnök és felesége a tömeges tüntetéseket követően január 14-én menekült Szaúd-Arábiába.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.