Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-29 07:35:00

21. századi térítés dollármilliárdokból

Filmstúdiót vett Hollywoodban a Szcientológia Egyház

Huszonnyolcezer négyzetméter, fedett stúdiók, utómunkagyártás, irodák és műholsugárzási kapacitás. A szcientológusok, terveik szerint a gyártóbázis megszerzésével szorosabbra fűzhetik kapcsolatukat az Álomgyárral.

A Sunset Boulevard-on található stúdió 1912 óta működik, egyike Hollywood legrégebbi gyártóbázisainak, korábban a Monogram Pictures és az Allied Artist tulajdonában volt, a hetvenes években a KCET, az Egyesült Államok legnyagobb független televíziótársasága birtokolta. A napokban a szcientológusok tulajdonába került stúdióban olyan filmek készültek, mint a western-rendezőlegenda John Ford Hurrikán című mozija, vagy az El Cid Charton Hestonnal a főszerepben.

A szcientológusok szerint a stúdióbirtoklással még erőteljesebbé tehető nemzetközi terjeszkedésük. A majdnem tízezer misszióval rendelkező szervezet eddig is sokat “invesztált” filmművészetbe, első Los Angeles-i bázisukat 1954-ben alapították, és az olyan hírességek mint John Travolta, Tom Cruise és felesége, Katie Holmes elkötelezettsége közismert. Ahogy az a hír is futótűzként járta be a nemzetközi sajtót, hogy amikor a Millió dolláros bébi forgatókönyvéért és az Ütközések rendezéséért Oscarral jutalmazott Paul Haggis harmincöt évnyi tagság után kilépett a szientológia bűvköréből, kendőzetlenül kitálalt a szcientológia hamis gyakorlatairól, és óva intette azokat, akik kacérkodnának az új vallással.

Az efféle fiaskók kezelését is remélik most a szcientológusok a hollywoodi szerzéstől. Hivatalos közleményük szerint a stúdió képessé teszi a Szcientológia Egyházát arra, hogy 21. századi technikával a legszélesebb körben tejessze tanait. Terveik szerint tévéműsorokat és filmeket is gyártanának. Szcientológiai filmopus született egyébként már, körülbelül 400 videós szóróanyag legyártása mellett; 2000-ben például John Travolta producerkedése és főszereplésével készült el a Földharcmező: a 3000-ik év sagája című sci-fi. A film a szcientológia-alapító L. Ron Hubbard azonos című regényéből készült nem kevés szcientológiai hittétellel fűszerezve, és nem csak a jegypénztáraknál bukott nagyot, a kritikusok is szétcincálták.

Várhatóan nagyobb sikerre számíthat a szcientológiára kritikus szemmel tekintő, a nemzetközi filmbarátok körében csúcsrendezőként elkönyvelt Paul Thomas Anderson (Boogie Nights, Magnólia, Vérző olaj) A mester című, utómunka-fázisban lévő filmje, amely ugyan nem nevesíti, mely szervezetről regél, a forgatókönyv áthallásai azonban egyértelművé teszik, hogy Hubard tanait veszi górcső alá. Anderson filmjeinek gyakorta kritikus hangvételét ismerve, már most kérdéses, bekerül-e majd alkotása a szcientológia műsorszórásába.

--mi--

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szcientológia
  • Nő a válság, több a szekta
  • Szcientológusok levele: „az E-méter egy vallásos műszer”
  • A bíróság szerint bűncselekményekre szólít fel a szcientológia
  • Új nézőpont: amit a szcientológiáról tudni lehet
  • Levél a szcientológusoktól
  • Agymosás, kisemmizés: tagadnak a szcientológusok
  • Sikerkönyv a szcientológia hanyatlásáról
  • Szcientológia: valláskárosultak?
  • Ma eldől, mi lesz a szcientológiával és a hitgyülivel
  • A Facebookon keresztül szivárog be a szcientológia

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.