Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-29 08:00:00

Zimbabwéban úgy tartják, hogy a sperma gazdagságot hoz

Férfiakat erőszakoltak a sötétség asszonyai

Bíróság elé állítottak három nőt Zimbabwében, akiket azzal gyanúsítanak, hogy férfiakat erőszakoltak meg, és a begyűjtött testnedveket fekete mágiára használták.

A zimbabwei rendőrség úgy gondolja, hogy az országban egy egész hálózat épült ki arra a célra, hogy férfiakat rabolnak el, és becstelenítenek meg. A rendőrségi közlemény szerint az erőszakolók stoppos áldozataiknak egy kábító oldatot adnak be, majd közösülnek a magatehetetlen férfiakkal. Most három nőnek kell bíróság elé állnia, mert egy közúti ellenőrzés során a rendőrök több, spermát tartalmazó óvszert is találtak az autójukban, amelyeket vélhetően az úgynevezett meggazdagodási rituáléhoz használtak fel.


Fordított eset

Több mint egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a különböző férfiak megerőszakolásával gyanúsított nőket ténylegesen őrizetbe vegye a rendőrség. Az erőszaktevőket hétfőn állították a főváros, Harare bírósága elé. Az eset sokkolta Zimbabwét, sokan azt követelték a rendőrségtől, hogy adják ki a tömegnek a fekete mágiát gyakorló nőket.

Egy névtelenségét kérő áldozat a zimbabwei állami televízióban még júliusban számolt be az átélt borzalmakról. Állítása szerint három hararei nő felajánlotta neki, hogy elviszik autójukon. Elmesélte, hogy miután beszállt az autóba, pár méter megtétele után az egyikük vizet locsolt az arcába, és a többiek ajzószert fecskendeztek a testébe. A kábult férfit ezután többször is megerőszakolták, és óvszerekbe gyűjtötték a testnedveket. Az erőszakos aktus után pucéran kilökték az autóból, és elhajtottak a helyszínről. Az áldozat elmondta, hogy szerencséjére az arra járó emberek értesítették a rendőrséget, és kórházba vitték őt.


Ők is áldozattá válhatnak. (Fotó innen)

Az erőszakolókat 275 kilométerre Hararétól, Gweru város központjában vették őrizetbe – másodjára. Október közepén már egyszer letartóztatták a három nőt, de óvadék ellenében azonnal elengedték őket. A rendőrség az igazoltatásukkor 31 használt gumióvszert talált az autójukban. A nők máig tagadják az ellenük felhozott vádakat, elmondásuk szerint prostituáltként dolgoznak, és nem volt idejük megszabadulni a „munkaeszközeiktől”. A gyanúsítottakat most 17 rendbeli súlyos testi sértéssel vádolják, mert a nők által elkövetett nemi erőszak fogalma ismeretlen a zimbabwei jogban.

Andrew Phiri, a zimbabwei rendőrség szóvivője a BBC-nek elmondta: gyanítják, hogy egy olyan, egész országra kiterjedő hálózat három tagja került most horogra, akik a stoppos, illetve turista férfiakra fenik a fogukat. Elmondta: Zimbabwe szinte minden területéről érkeztek bejelentések nők által elkövetett erőszakos nemi aktusokról, amelyeket főként az utak mentén követtek el. Arra a kérdésre, hogy mi áll a jelenség hátterében, elmondta: nem tudják pontosan, hogy mi volt a nők szándéka ezzel, de sejtik, hogy egy rituáléhoz gyűjthették a férfiak testnedvét. Zimbabwéban ugyanis úgy tartják, hogy a sperma gazdagságot hoz annak, aki magánál tartja azt. Gyanítják, hogy az ily módon begyűjtött testnedveket más országokban is értékesíthették.

Phiri arra kéri a férfi áldozatokat, hogy ne szégyelljék magukat a nemi erőszak miatt, hanem mihamarabb jelentkezzenek a rendőrségen, és nevezzék meg támadóikat. Emellett pedig arra is figyelmezteti férfitársait, hogy ne szálljanak be idegen nők autóiba, inkább válasszák a tömegközlekedést.


Fekete mágia?

Claude Mararikei kulturális szakértő szerint nem világos, hogyan is használták volna fel a testnedveket ezek a nők. Elmondása szerint ez az eset súrolja a rituálék, hiedelmek és fekete mágia határát, ahová nem feltétlenül akarnak bemerészkedni a kutatók. Szerinte titkos szövetségek szertartásáról lehet itt szó, és ha ki is derülne, mire és hogyan használják a begyűjtött spermát, nem feltétlenül tennék publikussá a felfedezést.

A BBC-nek nyilatkozó zimbabwei férfiak elmondták: a felkavaró eset kirobbanása óta komolyan veszik a megerőszakolt férfiak történetét. A megkérdezett hararei nők pedig attól tartanak, hogy a megerőszakolások rossz színben tüntetik fel őket, és mindenki azt fogja gondolni, hogy bármelyikük képes a férfiak „leszedálására", (lenyugtatózására) a rituálé érdekében. Az egyik fővárosi asszony szerint szégyent hoztak a női nemre a letartóztatott prostituáltak, és az is elítélendő, amiért a gyors meggazdagodás reményében alázták meg a férfiakat. A rendőrség nem közölt számadatokat, de egyes információk szerint akár több száz férfit becsteleníthettek meg.

Nakai Nengomasha lelki tanácsadó három olyan férfiaval dolgozik, akik akaratlanul is a rituálé áldozatai lettek.Úgy véli, hogy még rengeteg ilyen ügy lehet, amelyet csak azért nem jelentettek az erőszak elszenvedői, mert szégyellik magukat. Véleménye szerint ezek a férfiak nem érzik már magukat férfinak, és emiatt rejtőzködnek. Nengomasha elmondta: az erősebbik nem is áldozattá válhat, és ezt tudomásul kell vennie a társadalomnak. Hozzátette: nagy valószínűséggel a megerőszakolt emberek most undorral tekintenek a női nemre, és vívódnak a velük megtörtént eseményen.

A cikk elején említett – a zimbabwei állami televízióban névtelenül beszélő – ember elmondta: az öngyilkosság is megfordult a fejében, miután megerőszakolták. Elmondta: végtelenül szomorúnak érzi magát és sokáig bűntudata volt amiatt, hogy esetleg ő adott okot a támadásra. A történet legmegrázóbb része az, hogy miután elmesélte feleségének a vele megtörtént esetet, az asszony elhagyta őt, és magával vitte három gyermeküket is. Elmondta: bízik abban, hogy felesége visszatér hozzá miután elhiszi, hogy a férfiak ugyanúgy ki vannak szolgáltatva a szexuális bűnözőknek, mint a nők.

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.