Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-26 17:30:00

Szélmalomharcot folytanak Indiában a korrupció ellen?

Fényes nappal, forgalmas utcán ölték meg az aktivistát

Sheela Masood-nak 38 évesen kellett meghalnia, vélhetően azért, mert felemelte szavát a korrupció ellen Indiában.

Masood életének 38 évéből sok időt töltött azzal, hogy fáradhatatlanul küzdjön az igazságtalanság, a kizsákmányolás ellen. Az indiai információszabadságért küzdő csoport élén magas rangú tisztviselőket leplezett le Madhaya Pradesh államban, ahol ő is élt. Korrupt bírókat, rendőröket és politikusokat leplezett le, akik közpénzek sikkasztásával váltak gazdaggá


Nincs szemtanú

Shehla az elmúlt hónapokban egy bányászati társaságnak szentelte figyelmét, akik 37 millió tonna gyémánttartalmú ércet akartak kitermelni India egyik legszebb tájának számító erdejéből. Úgy tűnik, hogy valakinek vagy valakiknek nem tetszett a nő ellenkampánya, mert Shehla-t augusztus 16-án holtan találták autójában, közel az otthonához. Egytelen halálos lövés végzett vele, amelyet a nyakába kapott. Az aktivistát fényes nappal, a forgalmas utcán gyilkolták meg a Bhopal negyed környékén, de bő egy hónappal a bűncselekmény után sem fogták még el az elkövetőt. A gyilkos fejére vérdíjat tűztek ki és az Indiában hihetetlenül magasnak számító 7500 angol font ellenére sem jelentkezett egyetlen szemtanú sem.


Értelmetlen halál. Fotó innen

A nő családját az eset óta rendőrök védik. Sultan Masood, Shehla édesapja elmesélte, hogy ő találta meg lányát, aki már nem élt. Vízzel locsolta, kendővel legyezte az arcát, de aztán észrevette a fekete lyukat lánya nyakán és tudta: nincs tovább. Szerinte elképzelhetetlen, hogy senki nem látta az elkövetőt, hiszen az utca mindig forgalmas, mindig vannak járókelők és nagy az átmenő forgalom is. A lány apja szerint megfenyegethették a szemtanúkat.


A gyémánt ereje

Shehla azonban nem fogadott hűséget a csöndnek. Mindig felemelte szavát az igazságtalanság, kizsákmányolás ellen. Tette ezt a Rio Tinto-i bányák esetében is, mert több aktivista társával úgy gondolta: a Chhatarpu körzetben levő bányaprojekt veszélyezteti a Panna Tiger Reserve vízgyűjtőt és a Shyamri folyót.

Egy levelében még júliusban azt írta India első miniszterének: a Rio Tinto Társaság egy öko-szenzitív (veszélyeztetett) zónában kezdte meg a gyémántérc kitermelési munkálatokat anélkül, hogy erre bármilyen engedélyt is kaptak volna a kormánytól. Állítása szerint azok a hivatali tisztviselők, akik felemelték szavukat az illegális bányászat ellen, el lettek távolítva pozíciójukból. Madhya Pradesh legfelsőbb bírósága ezt követően arra utasította a nemzeti és állami szerveket, hogy adjanak magyarázatot az engedély nélküli kitermelésre. Shehla egyébként azt tervezte, hogy önálló bírósági indítványt nyújt be és ennek érdekében nyilvános dokumentumokban keresett bizonyítékokat.

Ayesha, az aktivista húga az Egyesült Államokból tért vissza a haláleset hírére és próbál magyarázatot találni a történtekre. Ayesha nyomokat keres, meg akarja érteni, hogy miért kellett a nővérének meghalnia. Ennek érdekében átnézte a nővére számítógépét, levelezését, iratait. A 34 éves nő elmondta: Shehla öt nappal a halála előtt egy szintén aktivista barátjának mesélt arról, hogy olyan információk vannak a birtokában, amelyek alapjaiban rengetik meg Madhya Pradesh kormányát, sőt, a szálak egészen India vezetéséhez nyúlnak fel. Ayesha Masood attól tart, hogy a gyilkosságot azok követték el, akik nagy üzletet láttak a Rio Tintóval való szövetkezésben.


Pénz és korrupció

Vinita Deshmukh újságíró, aki végig figyelemmel kísérte az ügyet elmondta: vélhetően sokkal egyszerűbb volt kioltani a lány életét azoknak, akiknek érdekeltségeik voltak ebben a hatalmas üzletben. Hozzátette: Indiában a pénz, a korrupció a törvények felett állnak.Umar Shankar Gupta, Madhya Pradesh minisztere elutasítja ezeket a feltételezéseket. Elmondta: sajnálatos az, ami Shehla-val történt, de egyetlen kormányzat sem akarta a nő halálát. Hozzátette: elég sok aktivista végezheti sértetlenül munkáját az országban. Állítása szerint a Rio Tinto bánya tevékenysége is teljesen legális, mert azt maga a vezető miniszter hagyta jóvá.

A vállalat egyébként 292 millió fontot áldoz a gyémántérc kitermelésére, amelyet Bunder projektként emlegetnek. A Rio Tinto szóvivője a cég nevében elutasította a vádakat, miszerint Shehla miattuk halt meg. Állítása szerint szigorú etikai szabályok betartásával működnek. Hozzátette: a médiából értesültek a sokkoló hírről, miszerint gyakorlatilag kivégezték Shehla Masood-ot a nyílt utcán. Elmondta: mélységesen elítélik az efféle cselekedeteket. Arról, hogy a cég nevével hozták összefüggésbe a nő halálát elmondta: nem érti, hogy miért vádolják őket, hiszen soha nem kerültek közvetlen kapcsolatba Shehla-val.

Hogy miért is kellett maghalnia Shehla Masoodnak – talán soha nem derül ki. Egy biztos: aki megölte őt, nem akart nyomokat hagyni maga után, és az is nyilvánvaló, hogy professzionális gyilkos végzett a nővel. Shehla a jó ügyekért, a tiszta kormányzásért, az átláthatóságért küzdött.

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.