Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-03 19:38:00

Elállatiasodott a világ: hol van a méltóság?

Falba verte a nő fejét, úgy erőszakolta meg

Egyre gyakoribb jelenség gyermekek és nők szexuális bántalmazása. A legfrissebb adatok alapján a magyarok viselkedése alig különbözik a vérengző kongóiaktól.

Idén májusban a kelet-angliai Lincolnshire rendőrsége bejelentette, hogy végre felszámolt egy internetes hírportált üzemeltető társaságot, amely gyermekek szexuális bántalmazásáról készített képeket értékesített és terjesztett a világhálón. A művelet azonban négy évig tartott, igaz, eközben 132 brit gyermek azonosítását és védelmét sikerült elvégezni, illetve ellátni. A rendőrök ezen felül letartóztattak 55 személyt a honlap üzemeltetői és látogatói közül, s mint ígérik, további intézkedések várhatók.


A magyarok és a Deákné vászna

A brit példa azonban csak egy az egyre ijesztőbb, a témában készített statisztikák közül. Július elején kiderült, hogy évente harminc gyermek hal meg bántalmazás, illetve elhanyagolás következtében Magyarországon is az Országos Gyermekegészségügyi Intézet megállapításai szerint. 2010-ben szexuális bántalmazástól 240 gyermek szenvedett hazánkban. Ez a fajta bűncselekmény ráadásul az ország középső, „fejlettebb” területein fordul elő magasabb arányban.

Ugyanakkor – mint helyi orvosok nemrég kiderítették – mintegy 248 nőt erőszakoltak meg kongói katonák április 10. és június 13. között az ország keleti részén fekvő Dél-Kivu tartományban.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a többi országhoz képest kiugróan gyakori a nemi erőszak, de egy friss ENSZ-jelentés szerint világszerte aggasztó a nők ellen elkövetett szexuális bűncselekmények előfordulása. Nők milliói esnek életük során legalább egyszer nemi erőszak áldozatául, a világ országainak fele ráadásul semmilyen formában nem bünteti a házasságon belül elkövetett erőszakos közösülést – figyelmeztetett az ENSZ.

 


Gyakori a nemi erőszak. Kép innen

Gerilla csapatok által módszeresen alkalmazott nemi erőszakra Ázsiában is volt példa: több mint 200 kisebbségi származású nőt erőszakoltak meg 15 hónap alatt Bangladesben a kormányzó BNP-Dzsamaat pártszövetség tisztségviselői a 2001-es választások után. A kormányerők barbár cselekedetének célja az volt, hogy elűzzék lakhelyükről az ellenzéki Avami Liga pártot támogató állampolgárokat.


Csepp a tengerben

A bangladesi ügy azonban csupán csepp a tengerben a Minority Rights Group International júliusi éves jelentésének tükrében, amely megállapította: a kisebbségi és őslakos közösségekhez tartozó nők aránytalanul nagy számban esnek áldozatul erőszakos cselekményeknek. Nem volt ez másként a 2010-es kirgizisztáni zavargások alatt sem, amikor az üzbég kisebbség tagjai brutális szexuális támadásokat szenvedtek el.

Indiában a dálit nők többszörösen erőszaknak vannak kitéve a kasztjuk, a társadalmi osztályuk és a nemük miatt, ezáltal naponta esnek gyilkosság, csoportosan elkövetett nemi erőszak és hivatalos személyek általi kínzások áldozatául. A kisebbséghez tartozó nők ráadásul általában kívül rekednek az igazságszolgáltatás rendszerén, és nem ritka, hogy a hatóságok hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket származásuk miatt.


Falhoz verve – „csekély mértékben”

Habár országonként eltérő jogrendszerek léteznek, az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet szerint mindegyik kiskapuk és ellentmondások sorát alkalmazza, amelyek végül eltántorítják az áldozatot a jogorvoslat keresésétől. A női emancipáció egyik európai fellegváraként emlegetett Finnországban például az erőszak mértékén, vagy az azzal való fenyegetéseken keresztül határozzák meg a nemi erőszak súlyosságát. A szervezet egy helyi esetet idézett, amelyben egy finn férfi úgy kényszerített közösülésre egy nőt, hogy falba verte a fejét. A bíróság végül felmentette az elkövetőt, mondván, hogy az alkalmazott erőszak csekély mértékű volt.

Az erőszak visszaszorítása érdekében Spanyolország tavaly márciusban saját modelljének átvételét javasolta az Európai Unió tagállamainak. Madrid célravezetőnek tartja a szóban forgó problémára specializálódott rendőrségi és bírósági egységek fenntartását.

Az Európai Parlament idén tavasszal elfogadott állásfoglalásában a nők elleni erőszak szigorúbb büntetése mellett tört lándzsát. A jogilag nem kötelező állásfoglalás értelmében az EP szorgalmazza, hogy a nemi erőszakot és a nőkkel szemben elkövetett más nemi jellegű erőszakos cselekményeket minden uniós tagállamban bűncselekménynek kellene nyilvánítani, az elkövetőkkel szemben pedig hivatalból kellene eljárást indítani.

 

Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.