Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-21 18:13:00

Az egyház rendelte meg a kutatást

Ez lehet a papi pedofília oka?

Az amerikai katolikus egyház által megbízott kutatók szerint a szexuális molesztálásokat nem a papi nőtlenség, a homoszexualitás és nem is az okozta, hogy a papság kizárólag férfiakból áll.

A New-York-i John Jay College of Criminal Justice tanulmánya szerint a probléma főleg az 1940-es és 1950-es években felszentelt papok nem megfelelő szemináriumi felkészítéséből és hiányos érzelmi támogatásából eredt, így ugyanis képtelenek voltak helytállni az 1960-as és 1970-es évek szociális zűrzavarában, amikor már közösségeik lelkipásztorai voltak.

Mindenki sáros volt akkoriban?

Azokban az időkben a bűnözés és az eltévelyedések száma az egész társadalomban nőtt - írták a tanulmány szerzői, akik szerint ez éreztette hatását az egyházon belül is, viszont olyan más tényezők, mint a papi nőtlenség, változatlanok maradtak. Az áldozatok képviselői vitatják a jelentést, amely szerintük a püspökök felelősségének csökkentését célozza.

A visszaélésekkel kapcsolatos vitának ideológiai felhangjai is vannak: a liberálisok a papi nőtlenségben keresték a magyarázatot, a konzervatívok a homoszexuális papokat okolták.
Az egyházi visszaélések áldozatait képviselő csoportok bírálják a tanulmányt, amely szerintük arra irányuló kísérlet, hogy a papokat tegye felelőssé az eltévelyedésekért, nem pedig azokat a püspököket, akik lehetővé tették, hogy a molesztálásokban, fiatalkorúak megrontásában, pedofíliában és más visszaélésekben vétkesek megőrizzék beosztásukat, és nem értesítették a történtekről sem a szülőket, sem a rendőrséget.

A héten közzétett stúdium sorrendben már a harmadik 2002 óta, amikor a bostoni egyházkerületben napvilágra került, az előző évtizedekben történt szexuális zaklatási esetek - amelyeknek áldozatai az egyházi intézetekben tanuló fiatalkorú növendékek voltak - olyan botrányhoz vezettek, amelyet az egyház vezetői az amerikai katolicizmus legmélyebb válságának minősítettek.


Nem kis pénzbe kerül a boztánysorozat

Az amerikai katolikus egyházmegyék csaknem 3 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el a botrány következtében, óriási összegű kárpótlásokat fizettek ki az áldozatoknak, és az ügy hullámai Európára és a világ más részeire is átcsaptak. A Vatikán éppen ezen a héten szólította fel arra a világ püspökeit, hogy egy éven belül dolgozzanak ki új fegyelmi intézkedéseket az ilyen esetek megelőzésére, illetve szankcionálására.

1950 óta az amerikai püspökségekre 6000 pap ellen összesen 15 700 panasz érkezett be szexuális molesztálás címén, a legtöbb ilyen eset az 1970-es években történt. Számuk erősen csökkent 1985-től, amikor ezek az esetek és a gyerekekre gyakorolt hatásaik ismertebbé váltak az egyházon belül és a társadalomban.

A felelősséggel és az amerikai katolikus püspökök magatartásával kapcsolatos vita máig tart az Egyesült Államokban, még februárban is azzal vádolta egy philadelphiai esküdtszék az ottani egyházmegye püspökségét, hogy 37 olyan egyházi személyt, aki ellen nyomós vád merült fel, megtartott lelkipásztori beosztásában. Válaszul Justin Rigali philadelphiai püspök mintegy két tucat egyházi személyt felfüggesztett és további vizsgálatot indított - ez azonban nem elégítette ki az áldozatok képviselőit.

 

MTI, mi

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pedofíl
  • Pedofilbotrány: minden ujj Rómára mutat
  • Tízezreket zaklattak a holland katolikus iskolákban
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Nemi erőszakkal vádolták a katolikus papot
  • Tarifák a pedofil papok áldozatainak
  • Pedofil papnak falazott a püspök?
  • Tízezer gyerek él állandó rettegésben
  • A Disney-hercegnők megeszik a kislányokat?
  • Több kiskorú lánnyal élt együtt az egyházi vezető
  • Szexuális zaklatások: áldozatokkal találkozott a pápa

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.