Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-15 09:05:00

Nagy a feszültség a kopt keresztények és a muszlimok között

Exluzív interjú Egyiptomból: sok halottunk van

Egy kopt kolostorban jártunk Alexandria mellett. Az interjúban megszólaló szerzetes elmondta, amit lát, tapasztal, gondol, de neve elhallgatását kérte.

 – Fémdetektoros kapun kell áthaladnia mindenkinek, aki be akar lépni a kolostor területére. A bejárat előtt két tank áll, és idebent is láttam fegyveres férfiakat.

– Igen, a biztonsági ellenőrzés sajnos elkerülhetetlen a jelenlegi helyzetben. Nehéz időket élünk, olyanokat, mint a keresztények az első években. Rengeteg a vértanúnk, aki pusztán csak azért halt meg, mert keresztény. A túlélők elmondása szerint az újévi merényletkor a robbantó egyáltalán nem öltözködött muszlimként: frissen borotvált volt, inget és nadrágot viselt, semmi nem utalt arra, hogy iszlamista szélsőséges. Ha most robbantanának a templomban, meghalna kétezer ember. A biztonsági kapu úgy van kialakítva, hogy csak egyenként lehet megközelíteni.

– A sorban várakozók közül sok férfi kezén látom a zöld keresztet ábrázoló tetoválást, ami hagyományosan a kopt keresztények jele Egyiptomban. Őket is ellenőrizni kell?

– Sajnos igen. A szélsőségesek célja minél több keresztény halála. Azt hiszi, hogy nem csináltatnak egy tetoválást csak azért, hogy többünket magukkal vigyék? Dehogynem. Az öngyilkos merénylők között elterjedt nézet szerint ha több „ellenség” hal meg, mint merénylő, akkor az elkövető(k)nek jobb hely jut a mennyben.

– Kik az elkövetők?

− Nem tudjuk. Rengeteg pletyka és mendemonda kering arról, hogy pontosan kik is állnak a háttérben. A forradalom után előbukkantak a szalafista csoportok: tagjaik szó szerint követik az iszlámot, és szeretnék kikiáltani a kalifátust Egyiptomban. A fő szalafista mozgalom a Gama Iszlamíja, de félünk, hogy a Muzulmán Testvériség is osztja néhány nézetüket. A szélsőséges iszlamisták a legszívesebben adót vetnének ki a nem muszlimokra, és egyáltalán nem látnak minket szívesen az egyiptomi közéletben. Egy iszlám kalifátusban a más vallásúak semmilyen pozíciót nem tölthetnek be az állami infrastruktúrában, a hadseregben, mi azonban ennek az országnak a tíz százalékát adjuk, ami pontosan tízmillió embert jelent, tehát nyilvánvaló, hogy az új egyiptomi demokráciában hallatni szeretnénk a hangunkat. Azt gondolom, az utóbbi hónapok merényleteinek elsősorban az volt a célja, hogy megfélemlítse és eltántorítsa az országban élő keresztényeket a közszerepléstől. Nemcsak a keresztények a célpontok: a szalafisták kimondták a fatvát Mohamed Baradeire (a forradalom ikonikus alakja, a szekuláris államért küzdő politikus – a szerk.) és mindenkire, beleértve a muszlim szúfikat is, aki nem akarja a kalifátust. Vannak más pletykák is, de azokat sem igazolni, sem cáfolni nem tudom. A legfelsőbb katonai tanácshoz közel álló lapok állításai szerint például külföldi (elsősorban izraeli) erők próbálják szítani a belső feszültséget az országban, hogy polgárháborús helyzetet teremtsenek. Azt is hallottam, hogy a megbukott Mubarak-kormányzat erőszakszervezetei, a jelenleg állástalan rendőrök és biztonsági szolgálatosok szítanak káoszt az országban. Egy biztos: minket, kopt keresztényeket, támadnak, és sok halottunk van.

− Általános muszlim hozzáállásról van szó?

– Dehogy, elképzelhetetlen lenne az együttélés, ha Egyiptom ennyire ellenséges közeg lenne. A muszlimok többsége nem akarja bántani a keresztényeket, sőt, a januári robbantás után olyan esetek is történtek, hogy kopt fiatalok muszlim ismerősei léptek a templomba azért, hogy talán ha a szomszédjáért, ismerőséért aggódó muszlimok is vannak odabent, nem robbantanak többet.

− Amikor felgyújtottak egy templomot Heluánban, a szalafi csoport azt követelte, hogy engedjék el a muszlim hitre áttért és ott állítólag erőszakkal fogva tartott nőket.

– Be is mentek a templomba, de egyetlen fogva tartott nőt sem találtak. Ez a vérvád évtizedek óta kering Egyiptomban, mint az, hogy vért iszunk, vagy az, hogy a kopt keresztény férfiak erőszakkal ragadnak el muszlim nőket, és házasságra kényszerítik őket. Az iszlámban a vallás elhagyása a legnagyobb bűnnek számít, az arra áttért embereket pedig „meg kell menteni” a hitetlenek karmai közül. Egyébként én személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy egy kopt kereszténynek született nő áttérjen az iszlámra, amivel nem az iszlámot akarom becsmérelni. A keresztények és a muszlimok alapvetően elkülönülve élnek, mások az ünnepeink, egymás között házasodunk, névről felismerjük egymást, még az ételeink és az italaink is mások, nem is beszélve az emberi kapcsolatainkról. Ha egy kopt asszony át akar térni az iszlámra, az azt jelenti, hogy teljes kultúrát akar váltani; én ezt nagyon nehezen tartom elképzelhetőnek. Bár ki tudja. Arról azonban biztosíthatom: ha így is lenne, biztosan nem tartanánk fogva az illetőt, kényszerítve, hogy vonja vissza döntését. Heluánban egyébként muszlimok is segítettek oltani a tüzet.

– Az utóbbi száz évben keresztény nem igazán érvényesülhetett az egyiptomi közéletben, és állandóak voltak a keresztényekkel szembeni intézkedések a mindenkori hatalom részéről.

– Az utóbbi évtizedekben több határozat született a koptok ellen, például a vágóállatnak tartott disznók megölése vagy a templomépítési moratórium. Abban reménykedünk, hogy a forradalommal ezek a dolgok is változni fognak. Egyenlőséget kérünk, hogy ne másodrendű állampolgárok legyünk a saját hazánkban. Mindannyian egyiptomiak és hazafiak vagyunk, mi is ott álltunk a Tahrír téren. Mindenki a politikai partnerünk, aki úgy gondolja, hogy vallási alapon ne lehessen megkülönböztetni az embereket az országban. Tízmillióan vagyunk, tízmillió hangot pedig meg kell hallani. Talán annyi jó történt az utóbbi hónapokban, hogy a merényletek hatására a hadsereg végre védelmet ad a templomoknak és a kolostoroknak. Reméljük, nem lesz több keresztény áldozat.

– Állítólag a keresztények fegyvereket vásárolnak, hogy meg tudják védeni magukat.

– Igen, tudok ilyenről, de sajnos érthető reakció. Mi azt mondjuk, mint Krisztus: Fordítsd oda a másik orcád is! Az ortodox egyház nem támogatja, hogy a keresztények fegyvert fogjanak, de sajnos nagyon sokan félnek, és féltik a családjukat. A hatóságok eddig nem vették komolyan a minket érő fenyegetéseket, sok halottal fizettünk érte. Ami biztos, hogy mi, az egyház felszenteltjei az erőszak minden formáját elutasítjuk, és nyájunk tagjainak is ezt tanácsoljuk.


Jászberényi Sándor

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.