Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-16 20:00:00

Droghelyzet az EU-ban - lapszemle

Európai hadüzenet a designer drogoknak

Hiába stagnál, vagy csökkent egyes hagyományos drogok, így a cannabis vagy a kokain használata, az elmúlt évben új veszélyek jelentek meg Európában. Az Unió egységes fellépést sürget.

A szakemberek aggasztónak találják a dizájnerdrogok térnyerését, e szerek elleni harc lesz az elkövetkező évek legfontosabb célja. Emellett a készítésükhöz szükséges kemikáliák, valamint az online shopok működésének felderítése ad feladatot, írja Velkei Tamás lisszaboni tudósító a Magyar Nemzet mai számának Látó-Tér rovatában.
 

Közös fellépésre van szükség

– Az európai szakpolitikát és válaszokat az új évtized kihívásaihoz kell igazítani. Megelőző stratégiára van szükségünk, aminek segítségével képesek leszünk az új kábítószereket és az újonnan megjelenő tendenciákat gyorsan felismerni, a potenciális következményekre felkészülni. Egész Európában összehangoltan kell fellépnünk, mert ha nem, az egyes nemzeti szinten tett erőfeszítések nagy valószínűséggel hatástalannak bizonyulnak. E két tényező kulcsfontosságú, ha nem akarunk alulmaradni a villámgyors macska-egér játékban – jelentette ki kedden az EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) igazgatója, Wolfgang Götz.

Az EMCDDA-hoz és az Europolhoz 2010-ben – az előző évi 24-hez képest – 41 új kábítószerről érkezett jelentés. Az úgynevezett legal high vagy dizájnderdrogok online kiskereskedőiről készített legutóbbi – idén júliusi – jelentés szerint az EMCDDA-körkép is rekordszámú (600!) olyan üzletet talált, amelyek feltehetőleg pszichoaktív termékeket árusítanak, s kínálatukban új termékek széles köre fedezhető fel. A honlapokkal szemben azért sem könnyű fellépni, mert mind több igyekszik körültekintően eljárni a kézbesítésre vonatkozó korlátozások bevezetésével, a felelősségvállalás kizárására tett jognyilatkozattal és egészségügyi, jogi figyelmeztetések feltüntetésével.
 

A kereskedők lépéselőnyben

A kábítószerek előállítására is használt vegyi anyagok területén a drogkereskedők mindig képesek egy lépéssel az ellenőrző szervek előtt járni, és a betiltott termékek helyett új alternatívákat kínálni. Az új kábítószerek gyors terjedése rákényszeríti a tagállamokat, hogy a drogproblémára adott szokásos válaszaikat átgondolják. Írországban és Lengyelországban tavaly a nem ellenőrzött pszichoaktív anyagok nyílt árusítását korlátozó jogszabályt fogadtak el, több országban pedig a meglévő egészségvédelmi vagy gyógyszertörvényeken keresztül reagáltak.

A legfrissebb ötéves trendadatok alapján az ecstasy és az amfetaminok használata stabil volt vagy csökkent a fiatal (15–34 éves) felnőttek körében. A hagyományos szerek közül az elmúlt tíz évben a kokain volt Európában a legszélesebb körben használt tiltott tudatmódosító anyag, dacára annak, hogy a legtöbb használó az EU mindössze néhány nyugat-európai országában él. Az EU-ban ugyanakkor továbbra is a heroin használata okolható a kábítószer-fogyasztással összefüggő megbetegedések és halálesetek többségéért.

A cannabist élete során körülbelül 78 millió európai próbálta ki – azaz a 15–64 éves korosztályban minden ötödik felnőtt. Ennek megfelelően még mindig a cannabis a leggyakrabban használt tiltott drog Európában. A legfrissebb európai adatok ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a cannabishasználat stagnáló vagy csökkenő tendenciát mutat a fiatal (15–34 éves) felnőttek körében, amire magyarázat lehet a dohányzás visszaszorulása, a divat változása és az új helyettesítő drogok használata.


-mi-
forrás: Magyar Nemzet

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Függőség
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Újabb súlyos baleset a drog miatt
  • Dizájner-drog: egy debreceni fiatal életveszélyben
  • Egyre többen füveznek a katolikus országban
  • Sherlock Holmes: drogfüggőből vallásos
  • „Lesben állnak, és készek rá, hogy újra a mélybe rántsanak”
  • A keresztény nem azt jelenti, hogy madár
  • Januártól sokkal több lesz az ideges ember
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • A drog helyére beül a Szentlélek?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.