Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-10 10:49:00

A likviditást növelnék, így akár a törlesztőrészletek is csökkenhetnek

Elszállt a frank: veszélyben Svájc gazdasága!

A frank túlértékelése miatt veszélyben van Svájc gazdasága, ezért pénzügyi intézkedésekre van szükség – adta közre az alpesi ország jegybankja. Így közvetve akár jobban is járhatnak a törlesztések miatt aggódók.

Jelentős mértékben megnőtt a kockázatkerülés aránya a nemzetközi pénzügyi piacokon az elmúlt napokban, ez pedig tovább fokozta az amúgy is túlértékelt svájci frank erősödését. A fejlemények tükrében a Svájci Nemzeti Bank (SNB) további intézkedéseket hozott a frank további erősödése ellen. Ismét jelentősen növelni fogják a svájci frank pénzpiacainak likviditását.

A svájci jegybank célja, hogy gyorsan növelje a bankok látra szóló betéteinek összegét, a jelenlegi 80 milliárd frankról 120 milliárdra. A likviditás felgyorsítását a bank deviza swap ügyletekkel kívánja elérni. Ez egy monetáris politikai eszköz, amit az SNB használ a likviditás növelésére, amit utoljára 2008-ban alkalmazott.

A frank jelentős túlértékelése óriási veszélyt jelent a gazdaságra és árstabilitási kockázatokkal jár. A jegybank ezért folyamatosan követi a fejleményeket a devizapiacon és a pénzpiacokon. Ha szükséges további intézkedéseket tesz a frank erősödése ellen.

 

snb.ch/ -mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.