Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-02 16:37:00

A magyar gazdaságra is hatással lesznek az események

Elmaradt az amerikai Armageddon – de mi várható?

Bár megszületett a megállapodás az adósságplafon emeléséről, a problémák még korántsem oldódtak meg. Nézzük, mi várható a közeljövőben.

Tegnap este sikerült megegyeznie a képviselőháznak, 269 igen és 161 nem szavazattal eldőlt a kérdés: 2013-ig több lépésben megemelik az adósságplafont. A leminősítés így egyelőre talán elmaradhat, ám a dollár gyengülése elkerülhetetlen. Az utolsó pillanatban sikerült csak konszenzusra jutni a demokratáknak és a republikánusoknak, ugyanis ma, azaz augusztus 2-án már fizetésképtelenné is nyilváníthatta volna magát az Egyesült Államok.


A középosztály jobban meg fogja érezni

A várva várt törvény végre megszületett, mely magában foglalja a hiánycsökkentés tervét. Három lépésben, elnyújtva lesz bevezetve a pénzügyi csomag, melynek első szakaszában tíz évre előre felülbírálják a kiadási oldalt, emellett 1000 milliárd dollárral emelik az adósságplafont. A második lépés sürgetőbb, egyeztetések után vissza kell tartania a kormánynak 1500 milliárd dollárt a kiadásaiból. A harmadik lépés igazából a B verzió, ha nem tudnának megegyezni, hogy honnan csípjenek le a kiadásokból, akkor azonnali 1200 milliárd dolláros adósságplafon emelés és hasonló nagyságrendű kiigazító csomag várhat az országra.

Az már szinte biztosra vehető, hogy a középosztály fogja legjobban megérezni a kiigazító csomagot, de a katonaság kiadásait is át fogják világítani. A törvény ellenzői szerint több ponton is hibás az elfogadott tervezet: mindössze 3000 milliárd dollárról döntöttek, miközben egy 5000 milliárd dolláros csomag lett volna a reális, ami megnyugtatta volna a piacot és a befektetőket is. Mint mondják, Barack Obama rövidtávon gondolkodott, így pedig nem lehet megoldani a fenyegető államcsődöt – hosszú távú programra lett volna szükség.


A magyar gazdaságra is hatással lesz

Hétfő reggel még bizakodó volt a hangulat, a megegyezés híre erősítette a piacokat, ám ahogy derültek ki a kiigazító csomag részletei, úgy estek az európai indexek is. Szerencsére a magyar gazdaság nincs fókuszban, így viszonylag stabil a forint az euróval szemben, ám a menekülő valutának tartott svájci frank már nincs ebben a helyzetben. Újabb történelmi csúcson, 244 forint felett is járt az árfolyama. A devizahitelesek helyzetét először az európai adósságproblémák híre keserítette meg, ám Amerika adósságplafon emelése tovább ronthat az amúgy sem túl rózsás kilátásaikon.

A magyar gazdaságra is hatással lesz Amerika egyezsége, bár most épp nem mi vagyunk a hitelminősítők középpontjában, hamarosan odakerülhetünk. A svájci frank lehetséges jövőbeni gyengülése tovább rontja a háztartások helyzetét, ami a fogyasztás csökkenését hozhatja. A belső kereslet hiánya miatt csökken a magyar gazdaság, ami végzetes lehet: a jövő évre kitűzött hiánycél elérésén alapul Magyarország megítélése. Várhatóan a rögzített árfolyam sem hozza majd azt a gazdaság-élénkítő hatást, mint amivel a kormány számolt, mert az adósok megtakarításaikat félreteszik, ahelyett, hogy felélnék. Hiszen minden adós tisztában van vele, hogy a rögzített árfolyam csak 2012-ig könnyíti meg az életüket.
 

 

AE

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.