Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-12 19:30:00

Még a Wall Street Journal is élőben tudósított a szavazásról

Egotrip okozta a szlovák kormány bukását?

A szlovák kormányfő bizalmatlansági indítvánnyal kötötte egybe az uniós mentőcsomaggal kapcsolatos parlamenti szavazást. A kormánynak mennie kell.

A kedd esti ülésen, amelyről még a Wall Street Journal is élőben tudósított, 124 képviselő jelent meg. A kormánynak hetvenhat igen szavazatra lett volna szüksége a meglévő ötvenöt helyett. Csak kilenc képviselő szavazott a módosítás ellen, miközben senki sem tartózkodott. 60 képviselő egyszerűen nem voksolt, aminek inkább a kormányhoz lehet köze, mint a mentőalap módosításához.


Bankok helyett az embereket mentik?

Richard Sulik, a koalíciós partner Szabadság és Szolidaritás elnöke, miután leszavazta a javaslatot, közölte: több mint 350 milliárd eurót mentettek meg az európai adófizetőknek, amit egyébként magánkézben lévő bankok megmentésére fordítottak volna.

Sulik egyébként nem érti, mi szükség volt a bizalmi és a mentőcsomag szavazásának
összekötésére, hiszen ők nem terveztek puccsot Radicová ellen. A kormányfő utolsó ajánlatát azonban, amelyben vétójogot ajánlott fel az SaS-nak az egyes országoknak nyújtandó hitelekkel kapcsolatban, elutasították. A szintén távol maradó Egyszerű Emberek párt vezetője, Igor Matovič közölte, ha ők támogatnák a javaslatot, a koalíciónak akkor sem lenne elég szavazata a Smer nélkül.


Nem szabadulnak a mentőcsomagtól

A WSJ információi szerint néhány napon belül újra szavazhatnak a mentőcsomagról, ahol a Robert Fico vezette Smer szavazataival már elfogathatják az indítványt. A szavazással kapcsolatban persze sok minden kérdéses még, hiszen a bukott kormány helyett már a napokban új alakulhat.


Bukott a koalíció. Élt másfél évet. Kép innen.

Szlovákia az utolsó, aki nem szavazta még meg az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogainak kiterjesztését. Az Eszközt 2010-ben hozta létre az 16 ország, ahol már bevezették az eurót, hogy kötvények kibocsátásával segítsék az eurózóna bajba jutott országait.

Az EFSF összesen 440 milliárd euróval gazdálkodik. Ennek nagy részét, 120 milliárdot, természetesen a németek fizetik, miközben Szlovákia, Málta, Ciprus és Szlovénia után a negyedik legkisebb, négymilliárd eurós hozzájárulást adta.

Az Eszköz a saját tőkéjén kívül 60 milliárd eurós kölcsönt vehet fel az Európai Pénzügyi Stabilitási Gépezettől, amit kiegészít az IMF 250 milliárd eurós hitele, így az EFSF összesen 750 milliárd eurót használhat fel.

A mostani szavazással lazítanának az EFSF hitelezési szabályain, hogy az adott esetben
hatékonyabban támogathasson egy bajba jutott országot. Gondot jelenthet, hogy a kormányalakítás miatt nem biztos, hogy Szlovákia is megszavazza a módosítást az október 23-ai uniós csúcstalálkozóig.


Hátrányba kerülhet Szlovákia

Az egyik szlovák EP-képviselő, Anna Záborská éppen azzal érvelt korábban a módosítás
megszavazása mellett, hogy ha a szlovákok hátráltatják a folyamatot, az EU a kisebb tagországok kárára változtathatja majd közösségi rendszerét.

A módosítás sorsát végül Robert Fico és a Smer döntheti majd el. Fico a szavazás előtt azt
mondta, hogy ugyan az EFSF-et támogatják, a jobboldali kormányt azonban nem, ezért nemmel szavaznak. A pozsonyi Új Szó szerint például azért beszélt a szavazás előtt arról,
hogy a nap témája az uniós mentőcsomag, nem pedig a Radicová kormány, mert így
szerette volna megtudni, mit ajánl fel a jobboldal a csomag megszavazásáért.

A Híd-Most frakcióvezetője, Solymos László elítélte a belpolitikai csatározást és
elmondta, szomorú az, hogy hiába fogadták Szlovákiát maguk közé az EU-s „nagyok”, egyes
politikusoknak mégis sokkal fontosabb a saját egójuk, mint az Unió és az emberek sorsa.

 

KMZs

Forrás: Bumm.sk, Új Szó, WSJ

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.