Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-10 08:11:00

Már az innováció rovására megy a túlzott korlátozás

Durva összecsapások a két óriáscég között

Az elavult szabadalmi törvények miatt egyre viccesebb huzavonának lehetünk tanúi. A Samsung és az Apple ismét harcban áll egymással, a tét: az új iPhone megjelenése.

Korábban szinte idilli volt a két cég kapcsolata, ám az Android megjelenése óta másról sem lehet hallani, csak az újabb bírósági hírekről. A csata már olyan mélységekbe süllyedt, ahol manipulált képekkel és több évtizedes sci-fi filmekkel próbálják bizonyítani, a vetélytárs ötleteket lopott a készülékéhez. Szinte az egész nyár arról szólt, hogy a Samsung Galaxy egész sorozatát hol betiltják Európában, hol engedélyezik. Egyelőre Németországon kívül mindenhol kapható, bár ez csak egy pillanatnyi állapot.


Az Apple célja az volt, hogy a koreai cég kiépített

hálózatát bénítsa meg, és még az sem kizárt, később ez sikerülhet nekik. A piaci dominancia megőrzése végett folyamodott ehhez a módszerhez, ám az új iPhone megjelenésekor még kamatostul visszakaphatja az egész bírósági feljelentést. A most folyó tárgyalás végkimenetele precedensértékű lesz, mivel a 43 éve készült 2001 Űrodüsszeia című filmben látható készülékre hivatkozott a Samsung, amire a hatályos törvények szerint már nem kérhető szabadalmi jog. Ha nem járnak el elég körültekintően a jogászok, abból több hasonló per is lehet.

A szabadalmi jogok rendszere több mint kétszáz éves, ezért például a modern technikai eszközök tekintetében már teljesen elavult. Több kárt von maga után, mint gondolnánk: az innováció rovására megy a túlzott korlátozás. A fejlesztések bevezetése körüli viták, illetve az elkészült termékek szabadalmaztatási folyamatának hosszúsága – amit a két cég rivalizálása még tovább húz -– médiafelhajtásnak tökéletes, de az alapproblémát nem oldja meg.

Az amerikai kongresszus feladata lenne megreformálni a szabadalmi rendszert, ezzel elejét vehetné az Apple-Samsung csatározás újabbnál újabb vicces pereinek, amik Photoshoppolt bizonyítékokról vagy filmekről szólnak. Nemzetközi összefogással talán meg lehetne találni a helyes utat - addig pedig minden ilyen vita az innovációt hátráltatja.


AE

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.