Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-05 07:30:00

Elítélték a másnaposan vérengző brit katonát

Csokit kért, szuronyt kapott a kisgyermek

Bebörtönöztek egy brit gyalogost, mert Afganisztáni szolgálata idején vesén szúrt egy 10 éves fiúcskát – ismerte el szombaton a brit védelmi minisztérium.

Daniel Crook gyalogost 18 hónapon keresztül tartották fogva, és már tavaly júniusban elbocsátották a hadseregből, mert Helmand tartományban márciusban vesén szúrta Ghulam Nabit. Mindez csak most derült ki, ahogyan az is, hogy a brit katona rendkívül másnaposan, alapos vodkázás után támadta meg ártatlan áldozatát.


Nem kértek bocsánatot

Crook annyira berúgott, hogy orvosi kezelésre szorult, s biztonsági intézkedésként elvették tőle a puskáját is. Másnap azonban egysége kiküldetésbe indult, mire Crook magányosan követte társait két gránáttal és egy szuronnyal felfegyverkezve. Találkozott két afgán civillel – köztük áldozatával, aki joghurtos palackokat gyűjtögetett, és csokoládéért könyörgött. Válaszul Crook megragadta a gyerek vállát, majd vesén szúrta. Később utolérte az őrjáratot, és beismerte tettét. A katonai rendőrségnek azonban nem tudta megmagyarázni, miért döfte le az ártatlan gyermeket.

Zada Haji, az áldozat 72 éves apja ma sem érti, miért bántak így el gyermekével, s „ami a leginkább fáj – nyilatkozta a Guardiannek – az az, hogy a brit erők még csak bocsánatot sem kértek”. A gyermek még nem gyógyult meg, továbbra is súlyos az állapota, így az iskolába sem tudott visszatérni. „A brit katonák azért jöttek Afganisztánba, hogy segítsenek újjáépíteni hazánkat, letörjék a tálib lázadók erejét, nem pedig azért, hogy ártatlan gyermekeket kínozzanak”  – kifogásolta az apa.

A brit katonai rendőrség 2005 és tavaly március között 99 hasonló esetet vizsgált ki, amelyek során az Egyesült Királyság katonáit afgán civilek legyilkolásával és megsebesítésével vádolták meg.

A londoni védelmi tárca szóvivője szerint a brit csapatok és a szövetséges erők elsődleges feladata a civil afgánok védelme. „Bárkit, aki nem felel meg igen magasra helyezett mércéinknek, azt megfosztjuk egyenruhájától, és szigorú fegyelmi eljárásnak vetjük alá” – olvasható a brit tárca által a marketing szabályainak megfelelően kidolgozott állásfoglalásban.

 

Hargitai Mátyás

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.