Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-17 17:00:00

A brit kormányfő szerint vége a morális semlegességnek

Cameron: A vallásnak formálnia kell értékeinket

A kereszténység mutathat utat a mostani nehéz időszakban, jelentette ki az Egyesült Királyság konzervatív miniszterelnöke. Szerinte ő is rendes keresztény, Richard Dawkinsnak pedig nincs igaza.

Nagy-Britannia nem volt képes arra, hogy megkülönböztesse a jót a rossztól, de a morális semlegesség ideje lejárt, mondta el David Cameron. A brit miniszterelnök Rowan Williams, Canterbury érsekének szavaira reagált, aki a jelenlegi brit kormány demokratikus legitimációját kritizálta.

A miniszterelnök szerint Nagy-Britannia döntő pillanatban van, hiszen az országot a folyamatos tüntetések és az eurókrízis is megviseli. Szerinte most nagy szükség van arra, hogy az egyház utat mutasson az ország újjáépítésében. Ugyanakkor figyelmeztetett is: amikor az egyház beszél, figyelnie kell arra, hogy az egész országhoz szóljon.

A konkrét kritikákra reagálva elmondta, hogy nem zavarja, ha Canterbury érseke a politikáról nyilatkozik, de ő se lepődjön meg, ha reagál rá. Azon se, mellesleg, ha a politikusok megjegyzik, hogy a vallási intézmények úgy befolyásolják a közéletet, hogy közben nem emelik fel a szavukat a tolerancia és az egyenlőség jegyében. Szerinte a biblia is kiállt a nők egyenjogúságáért, még ha nem is minden egyház értette ezt meg.

A miniszterelnök tanácsadói a Telegraph állítása szerint kifejezetten aggódtak a beszéd miatt. Cameron ugyanis kritikus időszakban döntött amellett, hogy felszólal a morális semlegesség ellen. Szerinte azonban a tüntetések nagyon fontos tanulságokkal szolgáltak. Nagy-Britannia egy része morális káoszba süllyedt, miközben a kereszténység mindig is a brit kultúra egyik alapja volt, ezért ehhez méltóan is kell kezelni.

Az azonban, hogy kiállnak a keresztény értékek mellett, nem jelenti azt, hogy ne tisztelnék a többi vallást is, ahogy azt sokan állítják. Cameront korábban Richard Dawkins brit etológus, evolúciós biológus, népszerű tudományos író is kritizálta, miszerint nem is igazi keresztény. Erre reagálva annyit mondott, „anglikán keresztény vagyok, aki kiáll saját vallásának értékei és szabályai mellett.

 

Telegraph/–mi–

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.