Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-25 12:00:00

Egyre több európai országban tiltják be a muszlim öltözetet

Burkatörvény: nincs kegyelem a „rendbontóknak”

Érdekes választási plakát került Párizs utcáira: Kenza Drider elnökjelölt arcát az áprilisban betiltott fátyol fedi, háta mögött pedig rendőrök sorakoznak.

Hónapokkal a hivatalos francia elnökválasztási kampány megkezdése előtt Kenza Drider független elnökjelölt szokatlan módon hívja fel a figyelmet az áprilisban bevezetett burkatörvény re: arcát elfedi, háta mögött az ugrásra kész rendőrök. Drider kedden jelentette be, hogy indul a jövő évi francia elnökválasztáson. A bejelentés ugyanazon a napon történt, amikor két nőt elítéltek a tiltott ruha viselete miatt. Az asszonyoknak az volt a bűne, hogy eltakarták az arcukat. A francia bíróság első ízben ítélt el valakiket azért, mert megszegték az áprilisban életbe lépett, hírhedt burkatörvényt.


Bűnük a vallásuk

A nőket pénzbírságra kötelezték, mert májusban, a törvény bevezetése után arcukat eltakaró ruhában lázadtak a jogszabály ellen. Az eset Párizs mellett, Meaux városában, a polgármesteri hivatal előtt történt. A két nő elmondta: azért tüntettek Meaux-ban, mert Jean Francois-Cope, a város konzervatív nézeteket valló polgármestere kampányolt a legintenzívebben a burkatörvény mellett. Nicolas Sarkozy francia elnök szerint a nikáb vagy a burka bebörtönzi a nőt, emiatt vezették be a törvényt. Egy friss felmérésből egyébként kiderül, hogy a franciák többsége támogatja a burkatörvényt.


Kenza Drider. Nem hódol be. Fotó innen

Két másik nőt is elítéltek aznap, ugyancsak a testet elfedő öltözék miatt. Az ő bűnük annyi volt, hogy születésnapi tortát vittek egyik helyről a másikra – burkában. Egyikük 120, míg másikuk 80 eurós pénzbüntetést kapott. Ügyvédjük elmondta: fellebbeznek és meg sem állnak az Európai Emberi Jogi Bíróságig. Hozzátette: nem tudják elfogadni, hogy vallási meggyőződésük miatt büntetik meg az embereket.

Franciaország elsőként, idén áprilisban, törvényben tiltotta be a burka és a nikáb viseletét nyilvános helyen. A nikábon egy keskeny résen keresztül lehet kilátni, míg a burka az egész testet befedi – a külvilágot pedig egy hálón keresztül szemlélheti viselője. A törvény bevezetését francia muzulmán előljárók azzal magyarázták, hogy az iszlám nem is kötelezi egyik vagy a másik viseletre sem a nőket, aki pedig magára ölti valamelyik ruhadarabot, az csakis szélsőséges nézeteket vallhat.

A törvény hatására több száz nő volt kénytelen sutba dobni vallási meggyőződését Franciaországban, a felmérések szerint a burkatörvény bevezetése előtt 2000 nő takarta el az arcát. Egyébként többen is próbálnak „trükközni”: sok muszlim nő orvosi maszkot rak az arcára, ha kilép az utcára. Belgium júliusban tiltotta be a burka viselését, Hollandia pénteken döntött a vallási okból viselt ruha tilalmáról. Amennyiben a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, akkor már a Hollandiában élő muszlim nőknek is fel kell fedniük arcukat a nyilvános helyeken. Ugyanez a helyzet Olaszországban is, ahol nagy eséllyel szavazzák majd meg a törvényt.

– mi (forrás: AP)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.