Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-23 15:00:00

A „Foglaljuk el a Wall Streetet-mozgalom" tovább hódít

Bezárták a londoni Szent Pál-székesegyházat

A második világháború bombázásai óta most először kellett bezárni a londoni Szent Pál-székesegyház kapuit. A döntést a székesegyház dékánja nehéz szívvel hozta meg, de a templom előtt tiltakozó tömeg miatt nem volt más választásuk.

A bankszektor ellen tiltakozók a londoni Szent Pál-székesegyház kapuja előtt táboroznak, ezért a második világháború óta először be kellett zárni a templomot. A székesegyház dékánja, Graeme Knowles, péntek délután nyílt levélben tájékoztatta a demonstrálókat az egyházi vezetés döntéséről. A jelenlegi körülmények között a templomot a hívők és a turisták nem látogathatják.

A „Foglaljuk el a Wall Streetet”-mozgalom már a brit fővárosban is hódít. Egy hete több mint 200 aktivista vert tábort a katedrális előtt, a londoni tőzsde közelében, hogy a bankok túlzott hatalma és a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozzanak. A templom bezárását „nehéz szívvel” határoztuk el – mondta Knowles. De az egészségügyi, a biztonsági és a tűzvédelmi szempontok a legfontosabbak. A döntést különösen az a tény határozta meg, hogy a tüntetők gyúlékony anyagokat és kemping-tűzhelyeket használnak a templom előtti téren.

Békés meghátrálást remélnek

Az egyház vezetői egyetértenek a demonstrálók szociális követeléseivel és remélik, hogy a „hanguk hallatása” után békés visszavonulásra kerül sor – számolt be a dékán. A tüntetők pénteken elhatározták, hogy még egy éjszakát maradnak. Továbbra is törekszünk a templommal a párbeszédre, hogy megfeleljünk a biztonsági előírásoknak – nyilatkozta a tiltakozás egy résztvevője a BBC-nek.

Az elmúlt hetekben világszerte több millióan tiltakoztak a bankszektor és a pénzügyi rendszer ellen. Múlt hétvégén egyedül Spanyolországban és Olaszországban egymillióan tüntettek. Németországban körülbelül 40 ezren vettek részt a tiltakozó akciókban. A bankok hatalma elleni nemzetközi tiltakozás napján Rómában egy héttel ezelőtt súlyos zavargások törtek ki, 135 ember megsérült, köztük 105 rendőr. A becslések szerint az anyagi kár meghaladja az egymillió eurót.

 

spiegel.de / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.