Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-09 15:10:00

Egy gyanús szamaritánus

Berlusconi kijátssza a katolikus kártyát

Berlusconi elnök üzletember, fociszurkoló, médiamogul és nagypályás házasságtörő. Most, Isten segedelmével, megmentené a birodalmát. Elnök akar maradni, mindenáron.

Itt ez az elnök, a gyakorló katolikus. Derék, jámbor, hitbuzgó és jótékony. A katolikus egyház azonban mintha nem díjazná e vérbő hitéletet. Ilyenkor jó az irgalmas szamaritánus szerepében tetszelegni. Jó hivatkozni arra, hogy ő bizony Isten szolgálatában egész vagyont áldozott már korábban is a tévelygő lelkek jó útra terelésére: az évek során 5 millió euróval támogatott egy katolikus pap alapította drogrehabilitácis központot, mely az ameliai malomban működik. Jó kis ütőkártya ez, amikor kínos helyzetekből kell az elnök úrnak kimásznia.

Ám úgy tűnik, elkésett ezzel a nagy igyekezettel. Immár évek óta az olasz államfő nevével adják el a pletykalapokat. Most, amikor az olasz pénzügyi helyzet válságos, minden apró baklövés az elnök fejébe kerülhet. Ám Berlusconi úr nem tétlenkedik: a közelmúltban újabb korrupciógyanús ügyletek és szexbotrányok kerültek napvilágra – hála a szemfüles újságíróknak

Úgy tűnik, immár az egyház is megelégelte a botrányokat, és odacsapott az asztalra. Az olasz püspöki konferencia elnöke, Angelo Bagnasco bíboros szokatlanul éles hangú kirohanásától napok óta zeng az egész olasz sajtó. A bíboros szerint „meg kell tisztítani a levegőt”. Bár beszédében nem említette az elnököt név szerint, kétséget sem hagyott afelől, hogy a katolikus egyház megelégelte a skandalumokat, és határozottan úgy véli, itt az idő, hogy minden olaszok Silviója eltűnjön a közéletből.

Mindaddig, amíg Berlusconi titokban tartotta üzleti és intim kalandjait, az egyház szemet hunyt tévelygő báránykája tettei felett. Most azonban, hogy már minden a nyilvánosság előtt zajlik, az elnök többé nem számíthat elnézésre. Hiába vetné be Berlusconi elnök úr az aduászt, vallásos hevülete és irgalmas cselekedetei többé már nem találnak támogatókra egyházi körökben.
 

Forrás: Vatican insider , La Stampa, Il Giornalettismo

 FV

Don Pierino Gelmini, katolikus pap 1963-ban az olaszországi Amelia városában alapította meg a Comminitá Incontro nevű szervezetet. A közösség a kábítószerfüggők gyógyulását, társadalomba visszailleszkedését tűzte ki zászlajára, drogrehabilitációs központot, otthont és kórházat működtet. Don Pierino ellentmondásos egyéniség, már-már vallásos rajongás övezi, ugyanakkor több ízben vádolták meg különféle ügyekben: korrupció, sikkasztás és szexuális zaklatás elkövetésével. Az elmúlt évben végül önként lemondott a papi szentségekről. Ennek a közösségnek a fővédnöke Berlusconi elnök. 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.