Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-04 22:39:00

Hatalmi vákumtól tartanak az elemzők

Az USA már Mubarak leváltásáról alkudozik

Végre egy nyugodtabb nap: a pénteki milliós tüntetést ezúttal csak kósza erőszak kíséri a főváros egyes pontjain. Közben az Egyesült Államok vezetői a háttérben már Mubarak leváltásán fáradoznak.

Az elmúlt két nap erőszakhulláma ellenére pénteken újabb, a keddinél is nagyobb tömegtüntetés szerveződött Kairóban és Egyiptom más nagyvárosaiban is. A demonstrációk középpontjává vált Tahrír téren a péntek déli ima idejére több mint egy millió békés tüntető gyűlt össze. A Mubarak elnök lemondását követelő egyiptomiak tehát nem ijedtek meg az ellentüntetőktől – helyette példás önszerveződéssel segítették a katonák munkáját, hogy sikerrel megakadályozzák a további véres összecsapásokat.

Noha a pénteki nap során folyamatosan arról érkeztek a hírek, hogy az amerikai diplomaták már Mubarak lemondásának részleteiről egyeztetnek az egyiptomi vezetéssel, estig úgy tűnt, hogy hiába vonultak országszerte utcára az elnök távozását követelő állampolgárok, Mubarak továbbra sem kíván lemondani a hatalomról.

A nemzetközi nyomás pedig egyre csak erősödik, a vezető nagyhatalmak kivétel nélkül mind gyors és békés demokratikus átalakulásra szólítanak fel. Azonban hogy a békés átmenet mit is jelent pontosan, azt biztosan egyelőre senki nem tudja. „Az egyiptomi népnek magának kell eldöntenie, hogy milyen jövőt választ” – felelte diplomatikusan Catherine Ashton, az EU külügyi főbiztosa az Al Dzsazíra hírtelevízió interjújában arra a kérdésre, hogy az EU szükségesnek tartja-e Mubarak elnök azonnal távozását az elnöki posztról.

Nem véletlen, hogy senki nem akar egyértelmű választ adni az egyiptomi elnök sorsával kapcsolatos kérdésekre. Bizonytalan ugyanis, hogy az eddig a békés átmenet levezénylésére felvázolt számtalan szcenárió közül melyik lép majd valóban életbe. A nemzetközi közösség számára az alapvető kérdés az, hogy az országban megkezdeni kívánt reformok a regnáló elnök felügyelete alatt, vagy egy a helyébe lépő hatalom irányításával kezdődjenek meg. Ennél is fontosabb kérdés lehet azonban, hogy amennyiben Mubarakot sikerülne elmozdítani hivatalából, akkor helyét az alelnök vagy valamilyen nemzeti egységkormány, esetleg az amerikai diplomaták által javasolt háromtagú alkotmánytanács venné át.

A hatalmi vákum kialakulását azonban mindenképp el kell kerülni – erre figyelmeztet számos elemző, és ezzel próbált érveli Mubarak elnök is, aki a megmozdulások kitörése óta tegnap először adott interjút, méghozzá az amerikai ABC csatornának. „Távozni szeretnék az elnöki posztról, de nem tehetem, mert félek, hogy káosz uralkodna el az országon” – mondta, de sokan megkérdőjelezik őszinteségét, és attól tartanak, hogy az elnök továbbra is hatalma átmentésére törekszik, ami ellehetetleníti a valódi reformokat Egyiptomban.

Erősíti a félelmeket, hogy sokan továbbra is úgy gondolják, az erőszakkal fellépő Mubarak-párti tüntetők valóban az elnök felbérelt emberei, akiket a rendőrség, a titkosrendőrség és az egyszerű utcai huligánok köréből verbuváltak. Valóban meglepő az ellentüntetők szervezettsége, felfegyverzettsége és brutalitása, és hitelt adhat a vádaknak az is, hogy jó pár elfogott „mubarakistánál” rendőri igazolványokat találtak.

A rendőrség erői továbbra sincsenek az utcákon, de a katonaság csütörtök délután óta valamivel erőteljesebben lép fel a Mubarak lemondását követelő tüntetők védelmében. A Tahrír tér köré péntekre teljes barikádot vontak, és ahogyan a keddi megmozdulások során, ma is csak többszöri ellenőrzés és motozás után lehetett bejutni a térre.

Ez persze nem akadályozta meg az ellentüntetőket, akik folyamatosan provokálnak, és időről-időre megpróbálnak a kordonon áttörve bejutni a Tahrír térre is. A hadsereg fellépése ma valamivel hatékonyabb volt, és a tüntetők is különböző stratégiákat dolgoztak ki, hogy megakadályozzák, hogy összecsapásra kerülhessen sor a Mubaraki párti tüntetőkkel. Ennek ellenére péntek estig mégis legalább huszonhatan megsebesültek az összetűzésekben.

Időközben az egyiptomi kormány folytatta tárgyalásokat az ellenzékkel, és reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megindul egy nemzeti párbeszéd, amelyben minden politikai erő részt vesz. Az új védelmi miniszter ki is látogatott a Tharír térre, ahol megismételte a felhívást, kifejezetten a Muszlim Testvériséghez szólva, melynek tagjai eddig Mubarak távozását szabták az együttműködés feltételéül.

Az iszlamista szervezet szimpatizánsai ma nagy számban vettek részt Kairó tüntetéseken, ahol a beszámolók szerint megjelentek a csoport keményvonalasabb tagjai is. A Muszlim Testvériség azonban úgy tűnik, továbbra is önmérsékletet tanúsít, és maximálisan együttműködik az ellenzékkel. A szervezet kijelentette, hogy nem kíván egyéni jelöltet állítani a következő elnökválasztásokon, és hangsúlyozta, hogy ők is a szabad és igazságos választásokban érdekeltek – bármilyen eredményt is hozzon az.

Tüntetők az újságírókkal szemben
Nyugodtabban telt a pénteki nap a nemzetközi sajtó munkatársai számára is Egyiptomban, ahol tegnap elképesztő erőszakkal léptek fel a külföldi tudósítókkal szemben. Több újságírót megvertek, az ORF német csatorna riporterétől élő adásban vették el a telefonját, egy svéd tudósítót pedig megkéseltek, őt még ma is kórházban ápolták. Sokakat vettek őrizetbe, amit a hatóságok utólag azzal magyaráztak, hogy ez éppen az érintettek védelmében történt, más módon ugyanis nem tudták volna garantálni biztonságukat. A Bizottság az Újságírók Védelméért szervezet azonnali tiltakozását fejezte ki az események kapcsán, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig közleményben ítélte el a jogsértéseket, és az újságírókkal szembeni erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel.

Thurányi Kata
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.