Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-07 18:35:00

Modern keresztényüldözés a kommunista országban

Az egyház és állam csatája dönti el Kína jövőjét?

Nem emlékezhettek méltóképpen a kínai Shouwang gyülekezet tagjai Pekingben a gyászos Tiananmen téri vérengzés évfordulóján.

A Shouwang Keresztény Gyülekezet vezetője elmondta, hogy sok tesvérüknek otthon kellett maradniuk a pekingi Tiananmen téri vérengzés évfordulóján, mert a kommunista hatóság nem engedélyezte a nyilvános emlékezést. Mint ismeretes, 1989 nyarán kínai kommunista tankok a demokráciáért tüntető demonstrálók közé hajtottak, több száz ártatlan ember életét oltva ki. Kínában azóta ezt a dátumot „incidensként” emlegetik.


Mindent elvesztettek

Az a tény, hogy a kommunista kormány ily módon korlátozza a legnagyobb földalatti egyházként számon tartott Shouwang gyülekezetet, valamint letartóztatja a békés megemlékezőket nagyon sokat elárul Kína emberi jogi felfogásáról. A nemzetközi szervezetek pedig folyamatosan aggodalmukat fejezik ki, de nagyon úgy tűnik, hogy egy nem hatja meg a kínai kormányt.

Mint arról már írtunk, a Shouwang Keresztény Gyülekezet tagja az elmúlt hetekben kiálltak a hitük szabad gyakorlása mellett. Egy nyilvános demonstrációt is tartottak a Zhongguancun téren, ahol pillanatok alatt rengeteg egyenruhás és civilruhás rendőr jelent meg, akik buszokba tuszkolták a résztvevőket és egy közeli iskolába szállították, ahol fotókat készítettek róluk és ujjlenyomatot vettek tőlük. Ezek után a gyülekezet bérleményeit megszüntették, kilakoltatták a tagokat és az összes vezetőt (négy lelkészt) házi őrizetbe helyezték. A gyülekezet tagjai akik részt vettek a demonstráción, azóta elvesztették a munkájukat, az otthonukat, vagy épp mindkettőt. A többi gyülekezet között vegyes visszhangot váltott ki a demonstráció: sokan elítélték a dolgot, mondván, hogy semmi értelme konfrontálódni a hatalommal, míg mások a szolidaritásukat fejezték ki a bajba jutottak mellett.


A szabad vallásgyakorlás csak álom marad?

A pekingi Shouwang Keresztény Gyülekezetet 15 évvel ezelőtt alapították, mára viszont már több mint 1000 tagot számlál Pekingben, világszerte pedig 70 millió követője van. Tagjai között tehetős emberek is vannak, akik az állam által „szentesített” egyházak helyett ezt a gyülekezetet választották. Istentiszteleteiket többnyire a hatóságok zavarják meg, bárhová is mennek. Húsvétkor például több száz embert vettek őrizetbe.


Akadályok. Fotó innen

Májusban néhány lelkész petíciót nyújtott be az egyház nevében az Országok Népi Gyűlésnek, amelyen több ezer aláírás követelte a gyülekezet elismerését. A lelkészek kifejezték abbéli reményüket, hogy a Shouwang gyülekezet indított támadások hamarosan véget érnek, és sikerül az állam és az egyház közötti konfliktust lerendezni. Úgy vélik, hogy a vallás gyakorlásának szabadsága Kína jólétének, szabadságának és stabilitásának egyik legfontosabb alapköve.

Áprilisban az amerikai Nemzetközi Vallásszabadságért Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kína súlyosan megsérti a vallási szabadságot. A Shouwang Keresztény Gyülekezet mindeközben egy imát mond az ellenségért: „Isten irgalmazzon a rendőrök és a kormány tagjainak az egész napos idegeskedés miatt.”

 

mi, The Kansas City Star

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.