Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-17 21:00:00

Az új műholddal többet tudhatunk meg a klímaváltozásról

Az egész világ egyetlen pillantásra

Az új amerikai műholdnak, a NPP-nek körülbelül száz perc kell ahhoz, hogy átrepülje a Földet pólustól pólusig. A NASA bemutatta első felvételeit a Föld teljes felszínéről, amely minden kontinenst a kora délutáni órákban mutat.

Észak-Afrika sivatagos régiója világosbarnán ragyog, Dél-Amerika nagy része zölden látszik, míg Ausztrália egészen mélyvörös. Így néz ki a Föld kora délután 824 kilométer magasból. A NASA október végén lőtte fel az NPP műholdat, hogy különböző meteorológiai méréseket végezzen. Az Észak-Amerikáról készült első felvételeket az amerikai űrügynökség már bemutatta, ezt követte a mostani, gyakorlatilag az egész glóbuszt bemutató kép. Csak az Északi-sark nem látható rajta, mert a téli hónapokban az a terület túl sötét.

A műhold meteorológiai adatokat gyűjt majd

A mintegy 2100 kilogrammos műhold körülbelül száz perc alatt kerüli meg a Földet. Pályája szinkronban van a Napéval, ezért lehet, hogy mindent a kora délutáni órákban vagy éppen az éjszaka második felében képes mutatni. Például 13:30-kor Kenya felett található a műhold, és ha nyugatra, a 3000 kilométerrel távolabb fekvő Gabon felé érkezik, ott is éppen 13:30 van. Az új műhold a rögzített adatokat a norvég Spitzbergákon található állomásra küldi, ahonnan azt Amerikába továbbítják.

Ezeket a Földről készült fantasztikus képeket a fedélzetén található Látható infravörös képalkotó műszer (Viirs) segítségével tudja elkészíteni. A Viirs körülbelül 3000 kilométer széles területet fed le, így a fotók némileg fedik egymást. Ez a november végén rögzített és most publikált kép még nem kutatási célokat szolgált. Egyelőre tesztelik a berendezéseket, hogy minden megfelelően működik-e.

A Viirs mellett négy további berendezés található a fedélzeten. Ha minden a terveknek megfelelően működik, a műhold meg tudja majd határozni a Föld és a tengerek felszíni hőmérsékletét, a felhőzet és az ózonréteg vastagságát és még sok egyéb adatot. Ezekkel a klímaváltozásról és az ember áltat okozott változásokról lényegesen pontosabb képet kaphatunk.

 

spiegel.de / K.M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.