Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-29 17:00:00

Tripoliban újra működik a kórházak többsége

A mesterlövészek válogatás nélkül lövik az embereket

Újra működik a kórházak többsége Líbia fővárosában Tripoliban, kivéve az Abu Slim-et, ahol több száz holttestet találtak nemrégiben.

Elsősorban a fegyverek okozta sérülések miatt jönnek az emberek az egészségügyi intézményekbe, sok közöttük a gyermek. Az MTI hírcentrum tudósítói hétfőn felkeresték a fővárosban lévő központi kórházat, ahol a magát csak Sabim-nek nevező – a teljes neve elhallgatását kérő – orvos azt mondta, hogy a helyzet egyre javul, bár még mindig nagyon nehézkes a betegek ellátása.


Senki nem számít

Az emirátusokból érkezett orvos szerint elsősorban szakképzett ápolókra van szükség, mert a rengeteg önkéntes nem képes teljesen pótolni hiányukat. Tájékoztatása szerint elsősorban lőtt sérülésekkel érkeznek az emberek a kórházba és ezen belül is nagy a fejlövés és a mellkasi sérülés miatt beszállított emberek aránya; ez jelzi, hogy még mindig vannak mesterlövészek a városban – tette hozzá.

A hírcentrum tudósítóit beengedték az intenzív osztályra, amely tele volt súlyosan sérült betegekkel, akik között több gyermek is volt. Ott feküdt egy 10 év körüli gyermek, akit önkéntesek tájékoztatása szerint elgázoltak. A napokban behoztak egy egyéves gyermeket is, akit a fején ért találat, de az egyik önkéntes emlékezett egy kislányra is, akinek a combját lőtték át. A intenzíven feküdt egy férfi fejsérüléssel, ott volt mellette a családja is, a testvére szerint orvlövészek lőtték fejbe a bátyját.ú


Egyre több a sérült, kevés az orvos. Fotó innen

A sérülésekből és különböző korosztályokból a kórházi alkalmazottak szerint arra lehet következtetni, hogy a diktátorhoz hű mesterlövészek válogatás nélkül tüzeltek mindenkire, akit megláttak. Az intenzív osztályon a tudósítók találkoztak három külföldi – egy brazil, egy kanadai és egy luxemburgi – orvossal, akiket az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet küldött Líbiába. A nevüket nem akarták elárulni, de a brazil orvosnő elmondta, hogy leginkább nővérekre lenne szükség, mert a rengeteg önkéntes, akik segítik a munkájukat, nem tudják pótolni a szakképzett ápolók hiányát.

A hírcentrum csapata ezután felkereste a még mindig zárva lévő Abu Slim kórházat, ahol nemrégiben több száz holttestet találtak a vöröskereszt munkatársai. A betegek – nők, férfiak és gyermekek – azután haltak meg, hogy az intézmény személyzete sorsukra hagyta őket a harcok miatt. A kórház udvarán még mindig ott sorakoznak a betegágyak, amelyeken a holttestek feküdtek; a véres és mocskos ágyak elviselhetetlen szagot árasztanak magukból. Az egyik ágyon egy rohamsisak feküdt, jelezve, hogy katonák is voltak a sérültek között. Az önkéntesek éppen az intézményt fertőtlenítették, amikor a stáb belépett az ajtón; mésszel szórták fel az egész kórházat majd fellocsolták a padlót. Egy nő, kezében egy légfrissítő spray-vel próbálta felvenni a reménytelen harcot a hullaszag ellen.

A kórház egyébként üres volt, csak a szétdobált orvosi műszerek, a betegek néhány személyes tárgya, és néhány, még mindig a kórtermekben lévő betegágy jelezte, hogy ott valamikor embereket gyógyítottak.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.