Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-21 07:04:00

Legyőzhetik-e a náci kanalakat gyűjtők a féregvadászt?

A horogkeresztes könyvek horribilis hasznot hoznak

A britek őrülten kapkodják a nácikról szóló könyveket. Az elmúlt években a Harmadik Birodalomról írt kötetek száma már több ezerre tehető a szigetországban.

Megdöbbentő adatot közölt a brit közszolgálati BBC az elmúlt napokban: csaknem négymilliárd forintot zsebeltek be a szigetország könyvkiadói a náci könyvek százas listáján szereplő művekből. A britek mai ízlése a bestseller listákon is megmutatkozik. A népszerűségi lajstromokon csak úgy hemzsegnek a Harmadik Birodalomról írt könyvek, azt viszont nem tudni, csak Alan Coren egykori marketingfogása jött-e be a briteknél, avagy mindez a valódi történelem iránti érdeklődésből, netán egyfajta fétisből eredeztethető-e.

Alan Coren angol humorista évtizedekkel ezelőtt megalkotta a bestseller írás legfőbb aranyszabályát: mint ahogy azok a filmek, amelyekben gyerekek és kutyák szerepelnek, garantált kasszasikerek, szerinte azok a könyvek, amik macskákról, golfról és nácikról szólnak, garantáltan bestsellerré válnak. Coren tesztelte is elméletét, 1975-ben megjelentette a Golfing for Cats című regényét, aminek a címlapján egy horogkereszt volt. A könyv a várakozásainak megfelelően sikeres lett, igaz nem érte el az akkori legnagyobb bestsellerek eladási számait.

Mindez 1975-ben történt. Harminchat évvel később – több mint hatvan évvel a második világháború után – Nagy-Britanniában a nácikról írt könyvek népszerűbbek, mint valaha. Tavaly nyolcszázötven cím jelent meg a Harmadik Birodalomról, míg 2000-ben még csak háromszázötven kiadvány foglalkozott a témával. Coren receptjét azonban betartották a kiadó: a horogkereszt ott látható minden könyv borítóján.

A témát gyakorlatilag feldolgozták már minden műfajban: a széppróza, a tényirodalom és a tudományos-fantasztikus irodalom egyaránt hozzányúlt a barna veszedelemhez. Írtak már a nácik és az okkultizmus kapcsolatáról, a náci mágiáról és fegyverekről, náci orvosokról, de írtak már könyvet SS-egyenruhákról, SS személyzeti autókról, SS-toborzásról és propagandáról, vagy a Gestapo titkairól.

Papírra vetettek olyan történeteket is, amelyek azt dolgozták fel, mi történt volna Nagy-Britanniában, ha Németország győzedelmeskedik a világégésben, és írtak olyan, a háború utáni évekről szóló történeteket, amelyeket náci tudományos felfedezéseknek a szövetségesek általi kizsákmányolása ihletett.


Milyen bab ez a csivava?

A kérdés azonban továbbra is nyitott. Mi folyik Albionban? Vajon, a brit könyvmolyok csak a történelem figyelmeztetéseire kíváncsiak, vagy pedig egy részüket a világ leggonoszabb rosszfiúinak kísérteties csillogása vonzza? Volt, aki megszerezte magának Hitler Mein Kampfjának első kiadását is, miközben Sztálin Oroszországa, Mao Kínája, vagy Pol Pot Kambodzsája korántsem kelt akkora érdeklődést, mint a Führer eszméi.

Úgy tűnik, a nácik valóban kísérleteztek repülő csészealjakkal, tibeti szerzetesekkel konzultáltak félig-meddig vallásos szertartások kidolgozásáról, majd az elveszett város, Atlantis után kutattak, űrrakétákról és időutazásról álmodoztak. Rengeteg dolog köthető hozzájuk, amiről írni és olvasni lehet, de vajon a mai ember rögeszmés kötődése az ő rögeszméikhez egészségesnek mondható-e? Miután a könyvesboltok polcai roskadoznak a horogkeresztes könyvektől, egy dolog bizonyos: függetlenül attól, hogy mindez egészséges hatással bír-e a szigetországi néplélekre, a brit kiadóknak kétségkívül jót tesz.

Nem lenne meglepő ezek után, ha Nagy-Britannia legfurább irodalmi elismerését, a legkülönösebb címért odaítélt Diagram Díjat éppenséggel náci témájú alkotás nyerné el. A győztes hat kötet közül kerül majd ki. A legfurcsább cím „címéért” versenyez az Afterthoughts of a Worm Hunter (Egy féregvadász utólagos gondolatai), a Collectible Spoons of the Third Reich (A Harmadik Birodalom kanalai gyűjtőknek), a Governing Lethal Behavior in Autonomous Robots (A halálos viselkedés irányítása autonóm robotoknál), a Crocheting Adventures with Hyperbolic Planes (Horgoló kalandok hiperbolikus síkokkal), a The Changing World of Inflammatory Bowel Disease (A gyulladásos bélbetegségek változó világa), valamint a What Kind of Bean is This Chihuahua? (Milyen bab ez a csivava?).

Az 1978-ban alapított Diagram Díj győztesét a nagyközönség választja ki a kitüntetést gondozó brit könyvpiaci magazin, a The Bookseller honlapján leadott szavazatokkal. A nyertes címet március 26-án hozzák nyilvánosságra.

Hargitai Mátyás

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.