Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-22 14:00:00

A politikusok egymásra mutogatnak a szuperbizottság kudarca miatt

A csőd felé száguld Amerika?

Az amerikai kongresszus deficitcsökkentő „szuperbizottsága” nem tudott megegyezni, hogy mely területeken spóroljanak meg 1200 milliárd dollárt az állami kiadásokon az elkövetkező 10 év alatt.

A kompromisszum-tárgyalás kudarcát hétfő délután jelentették be hivatalosan az amerikai szövetségi törvényhozásban.A kétpárti testületnek a vonatkozó törvény alapján máig kellett volna megállapodnia a megszorításokról, hogy a kongresszus költségvetési hivatala a szerdai, végső határidőig el tudja végezni a megfelelő háttérszámításokat az azonnal végszavazásra benyújtandó törvénytervezethez.


Automata üzemmód

A „szuperbizottság” kudarca miatt a jelenleg érvényes jogszabály értelmében 2013-ban megkezdődik egy automatikus, 10 éven át tartó, 1200 milliárd dolláros csökkentés, amely csaknem minden költségvetési tételre egyformán kiterjedt, s amelynek legnagyobb kárvallottja a Pentagon lesz. Az amerikai védelmi tárca költségvetését a korábbi tervek alapján 450 ezer milliárd dollárral csökkentették volna, ám a kompromisszum kudarca miatt újabb 500 milliárdos megvonásban részesül.


Obama a tárgyalások után. Fotó innen

Barack Obama amerikai elnök a tárgyalások összeomlását követően a Fehér Házból közvetített beszédben jelentette be, hogy megvétóz majd minden olyan törvényhozási kísérletet, amelyek célja az automatikus lefaragások magakadályozása lesz. Ugyanakkor reményét fejezte, hogy a 2013-ban kezdődő takarékossági intézkedésekkel kapcsolatban a törvényhozásnak sikerül még kiegyensúlyozott egyezségre jutnia. Emlékeztetett rá, hogy az adósságplafon emelésével kapcsolatban nyáron kialakult, technikai államcsőddel fenyegető szembenállás után megállapodás született egy egy évtized alatt végrehajtandó, 1000 milliárd dolláros kiadáscsökkentésről, amit így vagy úgy egy, de egy újabb 1200 milliárd dolláros megtakarításnak kell követnie.

A kongresszusi demokraták szerint egyébként azért nem sikerült megállapodni, mert a republikánusok nem mentek bele érdemi adóemelésbe, az ellenzéki konzervatív párt szerint viszont a kormánypárt nem egyezett bele a szociális jellegű kiadások jelentősebb visszafogásába.


Egyelőre békén hagyják

Egyelőre nem nyúlnak a nagy hitelminősítők az Egyesült Államok szuverén adósbesorolásaihoz annak ellenére sem, hogy eredmény nélkül végződött a deficitcsökkentési tervek kidolgozásával megbízott kongresszusi „szuperbizottság” tárgyalássorozata az 1200 milliárd dollárosra tervezett állami kiadáslefaragás mikéntjéről, de a cégek nem zártak ki későbbi negatív hitelminősítői lépéseket.

A Standard & Poor's, amely a nyáron – első ízben – leminősítette az amerikai államadós-besorolást, a kongresszusi kudarc európai idő szerint hétfő késő esti bejelentése után közölte, hogy a fejlemény nem befolyásolja sem az Egyesült Államok adósosztályzatait, sem azok kilátását. Az S&P rövid közleménye szerint ugyanakkor az a tény, hogy a kongresszusi testület képtelen volt megállapodásra jutni olyan költségvetési intézkedésekről, amelyek stabilizálhatnák a hazai össztermékhez mért amerikai államadósság-rátát, alátámasztja a cég által az Egyesült Államok leminősítéséről hozott augusztusi döntést.


Még nem nyúlnak hozzá. Fotó innen

A Standard & Poor's közölte, hogy várakozása szerint ezután is érvényben maradnak az idei költségvetés-ellenőrzési törvényben körvonalazott kiadáskorlátozások, ám ha ezek lazulnának, az növelheti az amerikai államadós-besorolásra nehezedő, lefelé ható nyomást. A Standard & Poor's augusztus 5-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok addigi lehetséges legjobb, „AAA” hosszú távú államadós-besorolását egy fokozattal „AA plusz”-ra rontotta, további leminősítő lehetőségére utaló negatív kilátással. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.


Nem is olyan nagy a baj?

A piacokat annak idején nem érte váratlanul az Egyesült Államok leminősítése. Amikor az S&P idén áprilisban negatívra rontotta az amerikai adósbesorolás kilátását, ehhez fűzött akkori elemzésében „legalább egyharmados esélyt” adott arra, hogy két éven belül leminősíti az Egyesült Államokat. A Standard & Poor's július közepén negatív kihatású megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat – ami a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés a várható leminősítése –, és ennek indoklásában már „legalább egy a kettőhöz” esélyt adott arra, hogy onnantól számítva 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings kedd hajnalban Londonban kiadott értékelésében felidézte, hogy amikor augusztus 16-án stabil kilátással megerősítette az „AAA” amerikai adósosztályzatot, ehhez akkor azt a megjegyzést fűzte, hogy a „szuperbizottság” kudarca valószínűleg negatív hitelminősítői lépést eredményezne a cég részéről, és ez legnagyobb valószínűséggel az amerikai besorolás kilátásának negatívra rontása lesz; az amerikai adósosztályzat egy fokozatú leminősítésére kisebb az esély. A Fitch keddi állásfoglalásában közölte, hogy ha negatívra rontja az amerikai osztályzat kilátását, az 50 százaléknál nagyobb esélyt jelezne az Egyesült Államok két éven belüli leminősítésére. A hitelminősítő a „szuperbizottság” kudarcának bejelentése után közölte azt is, hogy várhatóan november végéig befejezi az amerikai adósbesorolás felülvizsgálatát.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service egyelőre azt közölte, hogy megerősíti az Egyesült Államokra érvényben tartott – a cég módszertanában „Aaa”-val jelölt – lehetséges legjobb osztályzatot, amelyre negatív kilátás érvényes. A Moody's szerint a „szuperbizottság” kudarca önmagában nem eredményezi a cég amerikai adósbesorolásának módosítását.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.