Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-10 07:30:00

Hubbard irodalma miatt nyomoznak a hatóságok

A bíróság szerint bűncselekményekre szólít fel a szcientológia

Kutakodik a moszkvai rendőrség a szcientológiai egyház egyik székhelyének háza táján, meg nem erősített források szerint extrém olvasmányok miatt.

A moszkvai Taganskaya utcában található szcientológiai templomot kedd óta kutatják át a rendőrök, miután egy forrás azt állította nekik: szélsőséges eszméket hirdető szcientológiai könyveket tartanak ott.


Tiltólistán Hubbard könyvei

Tavaly a Hanti-Manszi Autonóm Terület vámosai figyeltek fel az Egyesült Államokból különböző címzetteknek érkezett könyv- és videóküldeményekre. Az információs anyagokat lefoglalták. Akkor a terület kormányzója mellett működő vallástudományi tanács, valamint pszichiáterek, pszichológusok és szociológusok vizsgálatai nyomán megállapítást nyert, hogy az anyagok „terjesztése megengedhetetlen, mivel felforgatják az Oroszországi Föderáció állampolgárai életének hagyományos szellemi alapjait”, majd bíróság elé utalták a kérdést.


L. Ron Hubbard, a szcientológia atyja. Fotó innen

A szurguti városi bíróság szerint Hubbard írásai szélsőségesek, amennyiben a vallási és társadalmi gyűlölködésre, az állam jogszerű tevékenységével szembeni ellenállásra, az ideológiai és vallási gyűlölet alapján elkövetendő bűncselekményekre való rejtett és nyílt felhívásokat tartalmaznak. A döntés és a vonatkozó jogszabályok értelmében a szcientológia megalapítójának művei felkerültek a szélsőséges anyagok szövetségi listájára, és terjesztésüket betiltották.

Most azonban úgy tűnik, hogy újra napirendre került Hubbard irodalmi munkássága. Idén júniusban az amerikai Legfőbb Ügyészség is szélsőségesnek kiáltotta ki Hubbard néhány könyvét. Az egyház ezidáig nem adott ki hivatalos állásfoglalást az ügyben.

Sokan sokféleképpen próbálták megfejteni a szcientológiát, gombamód szaporodnak a szcientológia titkait „leleplező” alkotások – könnyedén átlátható az egyházi jelenség propagandaszándéka. A „titkok rendszerét” ritkán elemzik tudományos szempontból, a szegedi egyetem kutatói a közelmúltban megjelent könyvükben éppen erre vállalkoztak.

A mindennapi.hu is több ízben írt a szcientológiáról, vagy ahogyan sokan nevezik: a legtitokzatosabb vallásról, meg is kaptuk érte a magunkét. Hogy kiderül-e valaha, mi zajlik a zárt ajtók mögött, aligha lehet megjósolni.
 

A szcientológia az L. Ron Hubbard sci-fi író és (a szcientológia egyház tagjai szerint) filozófus által kidolgozott elképzelések és hitek rendszere. Az 1952-ben életmódjavító filozófiaként indult rendszer fokozatos átalakuláson ment keresztül egy „gyakorlati vallás” irányába. A világon több mint 6000 egyházi szervezet, misszió és kapcsolódó csoport található, követőinek száma a 100 000 és 10 millió közé tehető. A szcientológia vallási gyakorlatot technológiának nevezik, mely a dianetika módszerein alapszik.

Az egyház tanításait és módszereit gyakran bírálják. A világ több országában, így Németországban, Franciaországban, Görögországban állami szinten lépnek fel a szcientológia ellen, Magyarországon nem korlátozzák tevékenységüket. (forrás: Wikipédia)

– mi (forrás: Interfax, MTI, mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szcientológia
  • Nő a válság, több a szekta
  • Szcientológusok levele: „az E-méter egy vallásos műszer”
  • Új nézőpont: amit a szcientológiáról tudni lehet
  • Levél a szcientológusoktól
  • Agymosás, kisemmizés: tagadnak a szcientológusok
  • Sikerkönyv a szcientológia hanyatlásáról
  • Szcientológia: valláskárosultak?
  • Ma eldől, mi lesz a szcientológiával és a hitgyülivel
  • A Facebookon keresztül szivárog be a szcientológia
  • Filmstúdiót vett Hollywoodban a Szcientológia Egyház

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.