Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-06-17 19:35:00

Vonulna-e Jézus a melegmeneten?

Ez a dolog ellenállhatatlan belső kényszerből fakad, aminek sokféle háttere lehet, genetikai, pszichoszociális és a többi. És hát persze, Isten tudta, hogy buzi leszel – ha az vagy – mielőtt még megteremtett. De attól még nem kevésbé lesz valami bűn, hogy ellenállhatatlan.

Az a helyzet, hogy a homoszexuális kapcsolatot a Biblia bűnnek nevezi. Márpedig bűn, igazság, ítélet tekintetében a Biblia az egyedül autentikus forrás, lévén hogy azt végső soron Isten írta, és ő tudja. A homoszexuális életvitel bűn: ez az első, amit szükséges leszögezni.

S rögtön szükséges leszögezni azt is, hogy a homoszexuális életvitel semmivel nem nagyobb bűn, mint a heteroszexuális kicsapongás, vagy a házastársi hűtlenség, vagy a lopás, vagy a politikai és magánéleti hazugság, a drogfogyasztás, az italban való mértéktelenség, az adócsalás, a másik javaira való irigykedés, az árulkodás, valamint a gyűlölködés. A homoszexuális viselkedés semmivel sem kisebb bűn, mint a homoszexuálisok elítélése, megbélyegzése, kirekesztése. Tehát a második tétel: bűn és bűn közt lényeges különbség nincs, amennyiben mindegyik tönkreteszi az Istennel való kapcsolatunkat, s mindegyik által tönkretesszük egymást és önmagunkat.

Aki azzal mentegeti a homoszexuális kapcsolatot, hogy az nem választott viselkedés, részben igaza van. Ki választaná önként a homoszexuális életformát? Melegnek lenni elég rossz, ajánlok egy érdekes tanulmányt erről kedvenc szerzőm tollából, itt olvasható.  Ez a dolog ellenállhatatlan belső kényszerből fakad, aminek sokféle háttere lehet, genetikai, pszichoszociális és a többi.

És hát persze, Isten tudta, hogy buzi leszel – ha az vagy – mielőtt még megteremtett.

Csakhogy attól még nem kevésbé lesz valami bűn, hogy ellenállhatatlan. A bűn többnyire ellenállhatatlan. Szent Ágoston mondta: „non posse non peccare”, vagyis „nem tudok nem vétkezni”, pedig ő aztán tényleg szentéletű férfiú volt. S a nagy apostol, Pál is így ír önmagáról: „Nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat. Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, akkor már nem én teszem, hanem a bennem lakó bűn.” (Róm 7, 19-20.)

A bibliai üzenet több helyütt is világos, pl. Róm 1, 26.-29. „Ezért kiszolgáltatta őket Isten gyalázatos szenvedélyeiknek: mert asszonyaik felcserélték a természetes érintkezést a természetellenessel, ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt ébredt vágy bennük: férfiak férfiakkal fajtalankodnak, de el is
veszik tévelygésük méltó büntetését önmagukban. És mivel nem méltatták Istent arra, hogy megtartsák ismeretükben, Isten kiszolgáltatta őket megbízhatatlan gondolkodásuknak, hogy azt tegyék, ami nem illik.”

Ám hiába dörzsöli markát a heteroszexuális büszkeségben tobzódó keresztény, s hiába gondolja, hogy „az Úristen ugyanazt mondta a köcsögöknek, amit én mondanék”, mert a szent szöveg így folyatódik: „nincs mentséged, te ítélkező ember, mert amiben mást megítélsz, abban önmagadat ítéled el... Azt gondolod, te ember, aki ítélkezel azok felett, akik ilyeneket tesznek... hogy te megmenekülhetsz az Isten ítéletétől? Vagy megveted jóságának, elnézésének és türelmének gazdagságát, és nem veszed tudomásul, hogy téged Isten jósága megtérésre ösztönöz? (Róm 2, 1-4)

Nem hiszem, hogy Jézus részt venne a melegparádén; de nem venne részt a homofób ellentüntetéseken sem. Az egyik legnagyobb vétek a homoszexuálisok ellen: azt állítani, hogy amit tesznek, az a szexualitás normális variációja. Aki ezt mondja, megfosztja őket a szabadulás, a változás lehetőségétől, megfosztja őket ember-voltuktól, lefokozva őket biológiai gépekké. A másik legnagyobb vétek figyelmen kívül hagyni: egyformán bűnösök vagyunk, Szent Páltól a római pápán át a melegekig  – tehát nincs jogunk a bírói székhez. Egyetlen volt közülünk bűntelen: Jézus. Neki van joga elítélni a bűnösöket.

De ő inkább meghalt értük.

A bűnnel – legyen az a kicsapongástól az ítélkezésig bármi – nem büszkélkedni kéne, inkább oda  vinni csöndben, összetörve, szégyenkezve Jézushoz, és kérni a szabadulást. Aki így kéri, megkapja. Tapasztalatból  tudom.

 

Balavány György

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.