Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2010-12-01 19:39:00

Jobbosak-e a zsidók vagy balosak?

A zsidóság meghatározó rétege kezdi konzervatívnak, sőt (magyar) nemzetinek vallani magát, köztük számos fiatal. Vállalva az egyszerűsítés kockázatát: míg korábban egy rendes zsidó értelmiségi minimum SZDSZ-közeli volt, mára megindult az exodus a balliberális Egyiptomból.

Idén csak jobboldali politikusok voltak jelen a Nyugati téri Hanuka-gyertyagyújtásnál. Se MSZP, se LMP, Jobbik persze hogy nem; csak a Fidesz. Mesterházy és Schiffer még csak vissza se jelzett a meghívásra.

És akkor itt álljunk meg egy polgári szóra.

Az a régi sztori, hogy a jobboldali egyenlő az antiszemitával, most már annyira régi kezd lenni, hogy paradigmaváltásra készülhetünk e téren. Nemcsak azért, mert a  balos antiszemitizmusnak is vannak mérsékelten nemes hagyományai (a  világfelszabadító mozgalmárok egy részének fixa ideája, hogy a zsidó bankárok meg a cionista-kapitalisták a világ urai), hanem mert az a politikai orientáció, amit jobboldalnak szokás nevezni, egyre több közös halmazt képez a zsidósággal.

Az angolszász konzervatívok hagyományos Izrael-barátságát nem kell magyarázni, hiszen a közel-keleti állam valszeg létre sem jött volna az éppen nem igazán baloldali britek hathatós segítsége nélkül. A kontinentális, főleg német típusú konzervativizmusnak pedig hatvan éve oly szerves hagyománya az antiszemitizmusból való folytonos megtérés, hogy az már szinte ízléstelen.

De mi a helyzet minálunk?

Minden ellenkező és vad híresztelés ellenére az eddigi jobboldali kormányok nem voltak antiszemiták, és akkor finoman fogalmaztam. Akár csak a „rajnai modell” országaiban, az úgynevezett jobboldaliak mindent megtettek, hogy kivédjék zsidóellenesség újra és újra megjelenő vádját. Az úgynevezett baloldalnak pedig, főleg az elmúlt néhány évben, más érve nem is maradt ellenfelével szemben, mint e vád szertefoszló délibábja, hogy népies legyek. Vádoltak és vádolnak  dühödten mindenkit, aki nem tartozott/zik a ballib holdudvarba, a miniszterelnököt leginkább. Bár mindez, mindenki tudja, városi legenda. (Orbán-legend.) 

Mindez azonban már igen sokszor megíratott a mi okulásunkra, testvéreim. Hála az Örökkévalónak, létrejött a Jobbik, mely sikeresen integrálja hazánk lelkes antiszemitáit, oda lehet dezertálni, és sokkal tisztább a képlet.

Nem is az fő a kérdés, hogyan viszonyul a jobboldal ma a zsidósághoz, hanem hogy hogyan néz ki a dolog fordítva?

Úgy tűnik, az anti-MAZSIHISZ, vagyis az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chábád Lubavics mozgalom, nem is szólva a Barankovics műhelyről, ezer szállal kötődik a jobboldalhoz. A zsidóság meghatározó rétege kezdi konzervatívnak, sőt (magyar) nemzetinek vallani magát, köztük számos fiatal. Vállalva az egyszerűsítés kockázatát: míg korábban egy rendes zsidó értelmiségi minimum SZDSZ-közeli volt, mára megindult az exodus a balliberális Egyiptomból.

Ja, még azt hozzáteszem, hogy e paradigmaváltással a „jobboldali kereszténység” mítosza is összedől.

És akkor most tényleg kezdődhet a vita. Beszállok, ígérem.

Balavány György

 

 

 

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zsidóság
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Javítják a cikket: Orbán nem zsidó
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Honnan származnak a zsidók?
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Divat a jiddis
  • Holokauszt-túlélők tiltakoznak ultraortodox zsidók ellen
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.