Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-03-25 18:15:00

Geréb Ágnes a helyére került

Tetszenek tudni, egy kisbaba milyen rövid idő alatt képes belefulladni a szülőcsatornába? A 2000-ben már foglalkozás körében elkövetett szabálysértéssel terhelt Geréb pontosan tudta.

Kéretik nem kétségbe vonni a véleményezési jogomat férfivoltom okán, ugyanis szülésben otthon vagyok. Szóval ez a Geréb Ágnes szabadon bocsátásárt folyó hisztéria, és a rengeteg ezzel kapcsolatos hazudozás hallatán forog a gyomrom.

Az első számú hazugság, hogy ez az egész az otthonszülés-ellenes orvoslobbi diadala; az orvosok áldozata lenne tehát Geréb. Az egyik bábacsoport egyenesen azt nyilatkozta: „a bíróság továbbra is fenntartja az otthonszülés kriminalizációját.” Hát nem vagyok egy bíróságrajongó, de észre kéne venni, hogy a történetnek az otthonszüléshez semmi köze. Egyáltalán nem kell ahhoz otthonszülés-ellenesnek lenni, de orvoslobbistának se, hogy egy köztörvényes bűnöző lecsukását helyeselje az ember.

Amúgy: hajrá otthonszülés, legyen rá egy csomó pénz, meg politikai és társadalmi akarat, egyébként így is, úgy is csak a gazdagok tudják majd kifizetni. (Különben az otthonszüléshez minimum otthon kell, mégpedig megfelelő, ami egyre ritkább, de az egy másik történet.) Jó néhány országban működik a dolog, csak éppen ott áll a ház előtt a rohammentő, és ott az orvos mindenféle műszerrel és eszközzel, hogy azonnal közbelépjen, ha baj van. Tetszenek tudni, hogy egy kisbaba milyen rövid idő alatt képes belefulladni a szülőcsatornába?

A 2000-ben már foglalkozás körében elkövetett szabálysértéssel terhelt Geréb pontosan tudta, mégis – 2003 karácsonyán, egy kölcsönkért lakásban – légzési elégtelenség miatt eszméletét vesztette keze alatt egy csecsemő, akinek aztán le is állt a szíve. Kórházban azonnal újra lehetett volna éleszteni, de csak a kiérkező mentősöknek sikerült: a baba agykárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt. A következő esetben egy túlhordott magzat édesanyja került életveszélyes állapotba – kivérzett – Geréb miatt. Aztán 2007-ben eltiltották a szülés levezetésétől, de folytatta, mert mit neki a törvény, és ennek újabb baba esett áldozatul (a bíró szerint Geréb kitörte a kicsi nyakát).

Az az érv, hogy kórházban is történnek balesetek, sőt hibák, nem jó érv. Történnek, de nem ez a kérdés. Az a kérdés, hogy valaki szembe menetelhet-e a fennálló törvényekkel, mások életét veszélyeztetve. Ha a bíróság erre azt mondja: nem, akkor a bíróságnak bizony igaza van, és Gerébnek vállalni kell a következményeket.

Most kegyelmet kért, mert nem akarja vállalni a következményeket. Kár, hogy az áldozatainak – legalábbis itt a földön – nem volt kegyelem. De – ettől függetlenül – a köztársasági elnökünk, ha akar, most vizsgázhat kereszténységből.

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.