Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-06-23 18:20:00

A kormánynak ellenzékre van szüksége, de gyorsan

A szavazó kedvűek huszonöt százalékát meg tudná nyerni egy nem elhasznált, nem lejáratott, nem rovott múltú, nem kiégett, ellenben életvidám, jó beszédű, eltökélt, demokratikus és vérprofi, ráadásul tiszta szívű csapat, amilyen pl. a Fidesz volt húsz éve.

Nézegeti az ember a népszerűségi mutatókat; azt mondja a TÁRKI (vigyázat, nem Szentírás!), hogy erősödnek hitükben a kormánypártiak, olvad az ellenzék, és egyre többen vannak a bizonytalanok. Én meg azt mondom (vigyázat, nem Szentírás!), hogy persze, így kell ennek lenni.

A kormánynak ugyanis gyakorlatilag nincsen ellenzéke, de erről igazán nem tehet. Honnét legyen neki? Csináljon magának? Az előző kormánynak akkora ellenzéke volt, mint egy ház, fejére is nőtt szépen, aztán nem csak a hatalmat, de az egész országot átvette, s persze nemcsak tőle, hanem mindnyájunktól.

Vegyük sorra az alternatívákat: a hatalomváltás idejére az MDF nevű ártalom, mely addig vérszipolyként csüggött nemzetünk elgyötört testén, kimúlt. Az SZDSZ szintúgy. Gondolom, vesztük hallatán nem csak én bontottam pezsgőt rebegtem hálaimát.

Az MSZP –  ugyebár –  viccnek is rossz. Terrorról beszélnek egykori terroristák (2006), az egészségügyet féltik az egészségügy lerombolói, diktatúráról beszélnek a kordon- és vízágyúmániás elvtársak, sorolhatnám a feloldhatatlan anomáliákat, de minek. (Ne tudjuk meg, az MSZP mit művelne kétharmaddal.) Van továbbá a Jobbik, faragatlan nemzetiszocialista populizmusával; ez nem sikertelen projekt, de úgy tűnik, a bázisa szépen visszaolvad a  kocsmanyilasokra. Van még valami? Persze, az LMP, melytől csöppet sem lett más a politika, hiszen a Parlamentben lépve (ez törvényszerű?) a csapat megszűnt civil lenni, azt veszítve el, amire állítólag szerveződött. Ma az LMP-re  ugyanaz a hatalmi-harcos, fogáskereső, csúsztatgató retotika jellemző, mint bárkire az Országház forgószínpadán.

Így aztán a kormány kábé azt teszi, amit akar. Fel is számolhatja a demokrácia teljes intézményrendszerát, már ami maradt belőle (alkotmánybíróság, média, hatóságok, egyházak, civil szervezetek, önkormányzatok.) S ha ez történik, akkor mi lesz, testvéreim a nagy, magyar űrben?

Kéne ellenzék. Igény is volna rá. A bizonytalanok aránya egyre magasabb. A szavazó kedvűek huszonöt százalékát meg tudná nyerni egy  nem elhasznált, nem lejáratott, nem rovott múltú, nem kiégett, ellenben életvidám, jó beszédű, eltökélt, demokratikus és vérprofi, ráadásul tiszta szívű csapat, amilyen pl. a Fidesz volt húsz éve. Én nem érek rá, aztán már öreg és gonosz vagyok, s így kedvem sincs, de jöjjön már valaki! A kornánynak sürgősen ellenzékre van szüksége, amely felébreszti a győzelmi bódulatból.

Addig is itt volnánk, médiumnak, a szó legeredetibb értelmében. Nem kötődünk egyetlen párthoz sem, nem is fogunk soha, mert az evangélium pártján vagyunk, az pedig nem pusztán evilági entitás. Így, az örökkévalóság szemüvegén át fogunk továbbra is megvizsgálni és megbeszélni mindent, ami e világon van – például most az ellenzékhiányt.

Mit tetszenek szólni?


Balavány György

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.