Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-07 09:01:00

A hírhedt városok nyomában

Víz alatt keresik Szodomát és Gomorát a régészek

A bibliai régészeket régóta foglalkoztatja a kérdés, pontosan hol keressék Szodoma és Gomora földrajzi helyét és régészeti nyomait. Most egy orosz-jordán közös kutatás járhat a rejtély végére.

 Azon bűnös és engedetlen városok kutatásáról van szó, amelyek pusztulásáról a Teremtés könyve ekként számol be: „És bocsáta az Úr Sodomára és Gomorára kénköves és tüzes esőt az Úrtól az égből.” (Ter. 19) Az első feltárások a Holt-tenger déli területein kezdődtek még a múlt század elején, az elmúlt évtizedekben azonban a kutatások az észak-keleti partjait is számításba vették.

Az északi elmélet legnevesebb képviselője Steven Collins, aki szerint Szodoma és Gomora nyomait azon a széles síkságon kell keresni, ahol a Jordán folyó és a Holt-tenger találkozik. Erre egyrészt a források és a bibliai szövegek földrajzi-régészeti elemzése adott támpontot a számára, másrészt az időközben elvégzett ásatásai is ezt a meggyőződését erősítették. Feltevése szerint Szodoma egykori helyén ma Tall el-Hammam áll, amely a Holt-tenger északkeleti csúcsához közel, a termékeny Jordán-folyó völgyében helyezkedik el.

 

A bronzkor végén megszakadnak a nyomok

A Trinity Southwest Egyetem tanára által feltárt területnek az a különössége, hogy a bronzkor végén megszakadnak az élet nyomai, és ezt tartós, egy több száz éven át tartó, életjelek nélküli szakasz követi. Feltevése szerint pont abban az időszakban, amikor is a bibliai időszámítása szerint Isten haragja elpusztította a bűnös városokat.

A déli elmélet híveinek kutatásai már majd egy évszázaddal ezelőtt megkezdődtek. Először W. F. Albright vizsgálta át 1924-ben Bab edh-Dhra környékét, majd Paul Lapp 1965–67 között ásott a területen, s egy hatalmas temetőt is feltárt. Walter Rast és Thomas Schaub amerikai régészek pedig a 80-as évek fordulóján majd a 90-es években folytatták a térségben a munkát, egyebek közt Numeira mellett.

Annyit bizonyosan megállapítottak, hogy a feltárt városok i. e. 3500 és 2200 között voltak lakottak, majd tűzben pusztultak el. A régészeti kutatások során úgy tűnt, végül is sikerült azonosítaniuk a Genézisben megjelölt Öt város (Szodoma, Gomora, Admá, Zeboim és Bela /Cóár ) földrajzi helyét. Feltevésüket egyrészt alátámasztották Josephus Flavius zsidó történetíró leírásai, másrészt egy ismert bizánci padlómozaik lelet, amelynek híres Madaba-térképén Béla/Cóár városa egyértelműen azonosítható.


Az Öt város tükörképei


A Paul Lapp által feltárt temetők léte viszont továbbra is rejtély maradt a régészeket számára, azok ugyanis a városok lakosságához mérten hihetetlenül nagy, sok tízezer elhunytat befogadó tömegsírt rejtettek. Michael S. Sanders kaliforniai bibliakutató elmélete szerint a Holt-tenger délkelti partvidékén feltárt romvárosok tulajdonképpen nem mások, mint a bibliai Öt város "tükörképei".

Szerinte a pusztulást követően egyrészt a város romjai idővel víz alá kerültek, másrészt a megmenekült lakosok a tenger partjától távolabb újra felépítették lakhelyüket, ezt azonban később ismét katasztrófa érte. A hatalmas temetők pedig a Szodoma és Gomora bibliai pusztulását követően használatba vett tömegsírok.

Valójában már Albright is azt feltételezte, hogy a Holt-tenger délkeleti partján fekvő települések idővel, a víz előrenyomulása miatt a tengerszint alá kerültek, s maga Josephus Flavius történetíró is ekként emlékezett meg a városokról. 1999-ben egy kétszemélyes mini tengeralattjáróval pedig alá is merültek a tenger ezen szakaszán, a kutatásra nem csak a feltételezés, hanem satelit felvételeken észlelt víz alatti anomáliák, egy romváros léte adta az indítékot. Katonai okokból azonban az expedíciónak nem volt ideje részletes vizsgálatokat végeznie.

Most azonban egy orosz és jordán közös kutatás járhat a rejtély végére. A jordániai hatóságok egy orosz céggel karöltve a Holt-tenger délkeleti részén a víz alatt, Bab edh-Dhra közelében végeznek hamarosan kutatásokat. Az egyik projektvezető, Zia Madani szerint a műholdfelvételein jól kivehetőek a tengerfenéken levő tárgyak és kőtörmelékek. A hamarosan kezdődő expedíció számára az oroszok biztosítják a megfelelően alkalmas merülő eszközöket és felszereléseket.

 

Bálint Eszter

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.