Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-10-26 18:05:00

Szakítás a neten

Virtuális baráttalanítás

500 millió felhasználóval a világhálón, a Facebook globális jelenséggé vált. Óriási kiberszomszédsággá, ahol az emberek nemcsak barátkoznak, hanem kapcsolatokat is szakítanak meg, gyorsan és könnyedén, mintha csak egy ragtapaszt tépnének le…

„Unfriend”, vagyis "baráttalanít" – ezt az új kifejezést 2009-ben a New Oxford American Dictionary az év szavának választotta, definíciója: megszakítja a kapcsolatot egy barátként megjelölt személlyel valamely közösségi portálon. 2010-ben pedig megszületett az első tanulmány, amely a „baráttalanítás” kiváltó okait vizsgálja, vagyis azt, hogy melyek a legfőbb eredői annak, ha valakivel megszakítják a kapcsolatot a Facebookon, adta hírül a Science Daily.

 Online irodai etikett

Az 1500 megkérdezett többségének elsőként a gyakran ismételt üzenetek küldőitől megy el a kedve. Ha valaki száz posztot ír például a kedvenc együtteséről, könnyen a töröltek között találhatja magát. A második helyen az állandóan politikai vagy ideológiai nézeteiket hangoztatók állnak. Ahogyan például a munkahelyeken, úgy a közösségi portálok virtuális terében sem fogadják ezt szívesen. A harmadik ok, amiért törölnek valakit, ha durva, bántó vagy kirekesztő üzeneteket küldözget.

 

Egy másik vizsgálat szerint a tinédzserek harminc százaléka szeretné online törölni a kapcsolatot szüleivel, hogy kikerüljenek a túl szigorúnak tartott kontroll alól. A 2010-es felmérés megkérdezettjei közül valójában csak ketten tették ezt meg, de az egyikük később ismét „barátkozott” édesanyjával, igaz, korlátozott formában, hogy azért irányítani tudja az interakcióit.

 

Állásinterjú lesből

Az olyan viselkedési formák, amelyeket nem kedvel az online társadalom és „baráttalanításhoz” vezetnek, más szempontból is károsak lehetnek. A munkaerő toborzók nagy része ugyanis folyamatosan vizsgálja a leendő munkavállalók internetes profiljait és hozzászólásait, hogy kiszűrjék, kik lehetnek a legalkalmasabbak az állás betöltésére. Úgy tűnik, a szalonképes viselkedés az internetes közösségekben is legalább olyan fontos, mint a munkahelyen, az utcán vagy a közértben…

-mezovari-
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.