Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-15 14:38:00

Tele van vele a ropi, a keksz, a csipsz és popcorn

Vigyázat! Gyilkos zsírokat eszünk

Korlátozzák hazánkban a transzzsírokat! – követeli a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. Ön is eszik ilyet, pedig nagyon árt.

A transzzsírok (a zsírsavak transz-izomerjei) olyan mesterségesen előállított vegyületek, amelyek az olajok keményítése során jönnek létre. Ez a keményítés pedig abban áll, hogy a folyékony növényi olajokat (a napraforgó, a repce, a szója, a pálma és a kukoricacsíra olaját) hidrogénnel elegyítik, majd igen magas hőmérsékletre hevítik. Az erős hő hatására az olaj molekulái hidrogént kötnek magukhoz, így keletkezik ez a bizonyos transzzsír: egy jellegtelen ízű, nehezen kenhető, szilárd halmazállapotú zsiradék.

 

Ami önmagában nem sokra jó, viszont remekül manipulálható. Így például lehet hozzáadni növényi olajat (amitől kenhetővé válik), lehet adni zsírban oldódó vitaminokat, ami pedig a táplálkozási értékét növeli meg. Ugyanakkor javítja a termék állagát, például a margarint hideg állapotában is könnyen kenhetővé teszi, és hosszabb ideig eltarthatóvá teszi, mivel nehezebben avasodik. S hogy akkor mégis mi a baj vele?
 
Az, hogy biológia hatása hasonló a telített zsírsavakat tartalmazó állati zsírok élettani hatásához.
A transzzsír emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterin szintjét a szervezetben, és csökkenti a védő HDL-t – olvasható a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján. Ezen túlmenően emeli a gyulladást okozó fehérjék mennyiségét, ami szintén az érelmeszesedést segíti elő. Destabilizálja a szívizomsejtek membránjait, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz. Elősegíti a szívinfarktust, az agyérgörcsöt, a korai halált – hogy tovább ne is soroljuk a veszedelmeket.

 

A Fornetti és Meki nem ezért káros

Sajnos sok vendéglátóhely, illetve büfé használ magas transzzsírtartalmú, tömbös kiszerelésű ipari sütőmargarint – figyelmeztet az alapítvány. Ilyen a kiskereskedelmi forgalomban nem is kapható. A vendéglátósok kedvelik, mert jobban bírják az ismételt hevítést, nehezebben avasodnak. A legtöbb látványpékségben ezt használják, így ott bőven található magas transzzsírtartalmú pékáru. De sok transzzsír van a mélyhűtött pékárukban, levesporokban, salátaöntetekben, mélyhűtött pizzákban is. Ezeken kívül főként a ropik, kekszek, csipszek és a pattogatott kukorica elfogyasztásával kerül a transzzsír a szervezetünkbe.


 A gyorséttermek szívesen használnak magas transzzsírtartalmú készítményeket a sütéshez

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint egy termék transzzsírtartalma akkor elfogadható, ha egy adag élelmiszerben fél grammnál kevesebb van belőle. (Összehasonlításul: a gyorséttermekben reggelire elfogyasztott fánk, valamint az ebédre kért nagy adag sült krumpli akár 10 grammot is tartalmazhat a veszélyes anyagból.) Mivel sajnos ez rendre nem teljesül, hathatósabb megoldáshoz, szigorú állami szabályozáshoz kell folyamodni – hangsúlyozza az alapítvány. Ez még akkor sem kerülhető meg, ha néhány nagy cég, mint például hazánkban a Fornetti és a McDonalds, önkéntesen transzzsír mentes sütőanyagot használ a termékei előállításához.


Valló László


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.