Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-11 08:04:00

Apokaliptikus mozaik

Üzenet a világvégéről a Westminster-apátságban

A Westminster-apátság rejtélyes emléke, a Cosmati-mozaik mintázata különlegesen bonyolult kirakós játék. A világ végére vonatkozó titokzatos jóslat szerepel benne: a világ 19 683 évig áll fent.

Vilmos herceg esküvőjére befejeződött a londoni Westminster-apátság számos műemlékének felújítása. A közönség mostantól többek között a nyilvánosság elől eddig elzárt, titokzatos Cosmati-mozaik eredeti szépségét is megcsodálhatja.

Az 1268-ban készült, ragyogó színekben pompázó padlózatot méltán tekintik az Alpoktól északra fekvő területeken valaha rakott legszebb mozaiknak. Egyedülálló a maga nemében: alkotója a kor szokásaitól eltérően feliratozta munkáját.  És itt szerepel egy a világ végéről szóló rejtélyes üzenet is, mely által a mai szemlélő számára is izgalmas mű lehet.

A különleges márványból, színes üvegből, évezredes műemlékek újrahasznosított maradványaiból és ritka drágakövekből készült Cosmati-mozaik mintázata különlegesen bonyolult kirakós játék. A római márványműves Cosmati család négy generációja kísérletezte ki azt a technikát, amit a Westminster-székesegyház padlózatánál, a világon ma is egyedülálló műalkotás elkészítésénél alkalmaztak.


A Westminster-apátság mozaikpadlójának restaurálása

A titokzatos jóslat

III. Henrik az új westminsteri apátot 1260-ban Rómába küldte, hogy tárgyalásokat folytasson a pápával. A királyi követ figyelmét felkeltette a pápa nyári rezidenciáján akkortájt befejezett, kövekkel kirakott járda, amelynek egy továbbfejlesztett változatát az angol király a Hitvalló Szent Edvárd síremléke felett épített katedrális egyik legfőbb díszeként rendelt elkészíteni. Később III. Henriket is ide temették. Amint azt a kortársak megállapították, ez volt a legszebb mozaik az Alpoktól északra, s egyedülálló felirattal büszkélkedhet: egy rejtélyes üzenetet őriz a világ végéről.

A szent és a király síremlékét az eltelt évszázadok során a zarándokok megrongálták, drágaköveket és üvegdarabokat törve le becses relikviaként a síremlékből. A mozaikból csak néhány réz levélminta maradt meg, az eredetileg hosszú feliratot időközben átírták. A világ végére vonatkozó titokzatos jóslat szerint a világ 19 683 évig áll fent: ezt a számot különböző állatok („kutyák, lovak, férfiak, bikák, hollók, sasok, hatalmas bálnák”) élettartamát összeadva adta meg a készítő.

A különleges mozaikpadlót az utóbbi 150 esztendőben vastag szőnyegek borították annak megóvásáért, ám ezzel csak tovább rontottak az állapotán. Vilmos herceg esküvőjére két év gondos munkálatai fejeződtek be, London és a világ nagyközönsége így végre eredeti szépségében csodálhatja meg a Cosmati család által megálmodott, rejtélyes mozaikpadlót.

 

FV
Forrás: The Guardian
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.